Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra podporí dotáciou 13.000 eur obnovu pamiatok na jej území

Vstup na Nitriansky hrad Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najvyššou sumou z nich bude podporená ďalšia etapa záchrany a obnovy ruín Kostola sv. Jozefa na Zobore.

Nitra 26. januára (TASR) – Nitra bude aj v tomto roku pokračovať v pravidelnej obnove pamiatok a pamätihodností na území mesta. Celkovo 13.000 eur je určených na realizáciu troch projektov v oblasti záchrany a obnovy národných kultúrnych pamiatok a pamätihodností. Najvyššou sumou z nich bude podporená ďalšia etapa záchrany a obnovy ruín Kostola sv. Jozefa na Zobore. "Na konzerváciu murív, reštaurovanie príbytku mnícha a kostola je vyčlenených 7000 eur," informoval Andrej Jančovič z nitrianskeho mestského úradu.

Dotáciu 5000 eur získala Rímskokatolícka cirkev, Biskupstvo Nitra na spracovanie projektovej dokumentácie sanácie kostola sv. Andrea Prvopopolavého, pôvodne Kostola sv. Štefana Kráľa. Vďaka dotácii 1000 eur bude pokračovať aj druhá etapa reštaurovania súsošia sv. Jána Nepomuckého.

Za posledných päť rokov podporilo mesto Nitra obnovu pamiatok dotáciami vo výške viac ako 400.000 eur. Financie smerovali na obnovu a reštaurovanie sochy sv. Floriána na Námestí Kráľovnej pokoja, doplnenie Stĺpa partnerských miest o kórejské Gyeongju a odborné premiestnenie sochy Kristova starosť z Cabajskej ulice do areálu Kostola sv. Urbana na Čermáni. Dotácie boli poskytnuté aj na projekty opravy hradného historického múru na hradnom kopci, zriadenie kaplnky sv. Svorada v Svoradovej jaskyni, na konzerváciu ruín Kostola sv. Jozefa a reštaurovanie sochy sv. Jána Nepomuckého, ako aj inštaláciu objektu kaplnky v Chmeľovej doline.