Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska Galéria Foyer pripomenie tvorbu Mariána Žilíka

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre Foto: TASR

Prezentované budú aj témy environmentálneho a ekologického charakteru, uviedla kurátorka výstavy.

Nitra 30. októbra (TASR) - Galéria Foyer v Starom divadle Karola Spišáka (SDKS) pripomenie tvorbu a dielo maliara, sochára a fotografa Mariána Žilíka. V rámci mesiaca fotografie sprístupní galéria 6. novembra výstavu, ktorá zároveň pripomenie druhé výročie umelcovho úmrtia.

Verejnosť si bude môcť v SDKS pozrieť fotografie, ktoré zachytávajú nitrianske motívy s dominantou hradu i blízkeho okolia mesta. „Návštevníci okrem toho uvidia aj súbory inscenovaných záberov z jeho zahraničných ciest zameraných nielen na známe, ale i neznáme historické architektonické pamiatky. Prezentované budú aj témy environmentálneho a ekologického charakteru,“ uviedla kurátorka výstavy Marta Hučková Kocianová.

Ako pripomenula, Marián Žilík získal počas svojho života viacero významných ocenení. V roku 2009 to bola Cena za architektúru CE.ZA.AR za Kríž inštalovaný v pastoračnom centre Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Cena Nitrianskeho samosprávneho kraja mu bola udelená in memoriam v roku 2019. „Bol zakladajúcim členom i predsedom Združenia nitrianskych výtvarníkov N'89. Marián Žilík celý svoj tvorivý život prežil v Nitre,“ doplnila Hučková Kocianová.