Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Nitriansky kraj

Nitra sa pripojí k Európskemu týždňu mobility

Ilustračné foto. Foto: TASR

V Nitre sa Európsky týždeň mobility začne v utorok 16. septembra súťažou Do práce na bicykli.

Nitra 13. septembra (TASR) – Nitra sa tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility. Od 16. do 22. septembra sa budú v uliciach mesta konať rôzne aktivity, ktorých cieľom bude poukázať na vzťah ľudí k prostrediu, v ktorom žijú.

Tohtoročný slogan podujatia „Naše ulice, naše rozhodnutie“ nabáda ľudí v celej Európe, aby si sami vytvorili typ mesta, v ktorom chcú žiť. Celý týždeň preto bude zameraný na vzťah medzi využívaním priestranstiev a kvalitou života. V Nitre sa Európsky týždeň mobility začne v utorok 16. septembra súťažou Do práce na bicykli. „Neskôr, od 17. do 19. septembra, bude popoludní na Svätoplukovom námestí pristavený Potulný antikvariát, ktorý ocenia nielen milovníci literatúry. Atmosféru bude dotvárať paletové sedenie so slnečníkmi a chutným občerstvením,“ informovala Ľudmila Synaková z Mestského úradu v Nitre.

Fanúšikovia športu si zasa môžu v piatok 19. septembra od 15. hodiny vyskúšať rôzne športy ako napríklad korfbal, jumping, kettlebell, crossfit, street workout a mnoho iných. Zároveň je pripravený sprievodný kultúrny program. Okrem tanečných vystúpení to bude aj aerobikové exhibičné vystúpenie a vo večerných hodinách jazzový koncert.

„Vyznávači zdravého životného štýlu sa môžu tešiť na prednášky vo Fóre mladých, kde sa bude hovoriť o zdravej výžive. Zaujímavým hosťom bude aj slovenský spisovateľ a cestovateľ Jozef Banáš. V sobotu 20. septembra sa môžu všetci záujemcovia pripojiť k Nitrianskej cyklojazde cez mesto. O deň neskôr dostanú priestor všetky alternatívne spôsoby dopravy cez uzavretú komunikáciu od Chrenovského po Univerzitný most,“ uviedla Synková. Európsky týždeň mobility ukončí v pondelok 22. septembra Deň bez áut, počas ktorého budú cestujúcich zadarmo prevážať aj historické autobusy Ikarus a „Ešelka“.