Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Národný žrebčín dnes opäť otvoril svoje brány verejnosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Národný žrebčín Topoľčianky chová vzácne historické plemená koní už od roku 1921. V jeho stajniach sa nachádza v súčasnosti takmer 560 ušľachtilých koní.

Topoľčianky 1. mája (TASR) - Národný žrebčín (NŽ) Topoľčianky, š. p., otvoril dnes už po 14. raz svoje brány. Návštevníci sa môžu v rámci tradičného Dňa otvorených dverí tešiť na prehliadku historickej jazdiarne, hipologickej expozície, ale aj na ukážky jazdeckého umenia. Veľký úspech má i jazda kočom v zámockom parku s bielymi lipicanmi, nechýba ľudová hudba a vystúpenie folklórnych súborov. TASR o tom informoval vedúci úseku marketingu NŽ Emil Kovalčík.

Lákadlom pre najmenších sú vystavované tohtoročné žriebätá s kobylkami plemena lipican v historickej jazdiarni. "Už v dopoludňajších hodinách sme evidovali viac ako 5000 ľudí, do konca programu sa môže toto číslo zdvoj- alebo aj strojnásobiť," povedal Kovalčík a konštatoval, že nad Topoľčiankami nevidieť žiadne mračná, počasie je ideálne. "Už počas doobedňajších verejných tréningov boli tribúny takmer zaplnené," uviedol.

Program obohatí aj ukážka výcviku psíkov, s ktorými prišli študenti odbornej školy z Ivanky pri Dunaji. "Slávnostný galaprogram otvoríme v poludňajších hodinách klasickou štvorylkou, ktorú predvedie osem jazdcov na bielych lipicanoch, nasledujú ukážky záprahového a voltížneho jazdenia, ako aj ukážky ovládateľnosti huculských koní," ozrejmil vedúci marketingu. V programe nebude chýbať ani vystúpenie jazdnej polície odboru hipológie a kynológie.

Národný žrebčín Topoľčianky chová vzácne historické plemená koní už od roku 1921. V jeho stajniach sa nachádza v súčasnosti takmer 560 ušľachtilých koní.