Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Mestským policajtom v Šahách pomáhajú kamery a fotopasca

Ilustračné foto Foto: TASR/Erik Máder

Náčelník mestskej polície v Šahách Rudolf Mrázek ocenil hlavne vybudovanie prvej etapy kamerového bezpečnostného systému.

Šahy 20. marca (TASR) – Moderné vybavenie Mestskej polície (MsP) v Šahách uľahčuje jej príslušníkom prácu. Pomáha odhaľovať priestupky aj v čase, kedy v MsP z plánovaného počtu 12 policajtov pracuje iba polovica.

Náčelník mestskej polície v Šahách Rudolf Mrázek ocenil hlavne vybudovanie prvej etapy kamerového bezpečnostného systému. Ako uvádza v správe o činnosti MsP za minulý rok, po desiatich rokoch úsilia sa na základe schváleného projektu podarilo z Úradu vlády SR získať na prevenciu kriminality dotáciu 9000 eur. Za ne sa začalo s budovaním prvej etapy mestského bezpečnostného kamerového systému. Jeho súčasťou je budovanie optickej siete, osadenie troch kamier, ich oživenie a začiatok budovania dispečerského pracoviska. „Do skúšobnej prevádzky bol systém spustený v septembri. Jeho hlavné využitie spočíva v získavaní obrazových dôkazových materiálov, monitorovania všetkých udalostí a zhotovovania obrazových záznamov aj z priameho výkonu služby príslušníkov MsP v Šahách,“ uviedol Mrázek.

V súčasnosti sú dve bezpečnostné kamery nainštalované na Hlavnom námestí a jedna na Námestí B. Bartóka. Radnica chce postupne osadiť kamery aj v ďalších lokalitách v meste. „Pretože bola opätovne zverejnená výzva Rady Vlády pre prevenciu kriminality, opakovane sa ďalším projektom uchádzame o rozšírenie jestvujúceho kamerového systému mesta,“ povedal Mrázek.

Ako pripomenul, do výbavy MsP v Šahách pribudla nedávno aj fotopasca, ktorá je podľa jeho slov veľkým prínosom pri monitorovaní verejných priestranstiev. „Hlavne pri vyvážaní rôzneho domového odpadu, zakladaní a rozširovaní čiernych skládok. Pomocou fotopasce sa mestskej polícii podarilo a darí objasňovať priestupky na úseku verejného poriadku a nakladania s komunálnymi a inými odpadmi, pretože pôvodcovia sú okamžite stotožnení a doriešení v zmysle platnej legislatívy,“ hovorí Mrázek.