Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Nitriansky kraj

Mestská polícia v Nitre upustila od vyplácania odmien občanom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

MsP vyplácala odmeny do výšky 66 eur viac ako desať rokov.

Nitra 19. marca (TASR) – Mestská polícia (MsP) v Nitre v priebehu minulého roku upustila od vyplácania odmien občanom, ktorí nahlásili páchanie nezákonnej činnosti. Podľa slov náčelníka MsP Erika Duchoňa dôvodom je klesajúci záujem občanov nahlasovať nezákonnú činnosť a veľká administratívna záťaž pri schvaľovaní odmien.

„Nemali sme toho veľa a bolo to organizačne i administratívne náročné. Všetko sme to museli zdokumentovať a preukázať, že naozaj ten občan nahlásil udalosť, že to viedlo k prichyteniu páchateľa a následne zaplateniu tej spôsobenej škody. V priebehu posledného obdobia sme mali nahlásené už len nejaké dva prípady, takže sme postupne od toho upustili,“ povedal Duchoň.

MsP vyplácala odmeny do výšky 66 eur viac ako desať rokov. Kritériami na vznik nároku na finančnú odmenu bola kvalita a včasnosť poskytnutej informácie, závažnosť protispoločenského konania, výška škody spôsobenej páchateľom, prípadne výška hroziacej škody. Znamená to, že nie každý občan, ktorý nahlásil nezákonnú činnosť, bol automaticky odmenený. Aj napriek tomu v minulosti mali obyvatelia Nitry o takúto formu spolupráce s MsP záujem a každý rok niekoľkí z nich odmenu získali. Pred niekoľkými rokmi tak vďaka občanom mestskí policajti zadržali vandalov, exhibicionistu, zlodejov i podpaľača.

Podľa Duchoňa je však oznámení občanov o protizákonnej činnosti čoraz menej a ak aj nejaké príde, ide väčšinou o anonym. „Snažíme sa ľuďom vysvetľovať, že MsP má 74 policajtov a tí nie sú vždy všetci v službe. Mesto má pritom veľkú rozlohu a každý človek niečo vidí, môže bezplatne volať na núdzovú linku 159 a mestskí policajti následne môžu vykonať zásah, zadržať páchateľa. Ale v poslednom čase je tu veľká benevolencia, nevšímanie si vandalizmu, možno strach... Takže občania nám tieto veci nenahlasujú,“ skonštatoval Duchoň. Ako zdôraznil, MsP v Nitre má aj naďalej záujem o spoluprácu s občanmi a bol by rád, keby sa obyvatelia mesta viacej zaujímali o dianie v ich okolí. „Aby ľudia neboli nevšímaví k týmto veciam a aby nám nahlasovali nejaké protizákonné udalosti vo väčšej miere a vôbec to nemusí byť za nejakú odmenu. Jednoducho malo by to byť, nechcem povedať z občianskej povinnosti, ale z nejakej možno cti toho občana, ktorý chápe, že ten verejný majetok je aj jeho. Slúži verejnému blahu, a teda malo by byť samozrejmosťou, že sa obrátim na políciu, keď vandali ničia autobusovú zastávku, lavičku, alebo páchajú inú činnosť,“ povedal Duchoň.