Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Marek Hattas vidí Nitru ako bezpečné a moderné mesto 21. storočia

Na snímke primátor Nitry Marek Hattas. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Program Mareka Hattasa a jeho tímu navrhuje zaviesť transparentný bankový účet pre mesto Nitra, aby bolo možné ľahko kontrolovať nakladanie s mestskými financiami.

Bratislava 12. novembra (TASR) – Za primátora Nitry občania zvolili 31-ročného Mareka Hattasa. Získal 42,28 percenta hlasov. Kandidoval ako nezávislý.

TASR prináša prehľad jeho programových téz.

Program Mareka Hattasa a jeho tímu navrhuje zaviesť transparentný bankový účet pre mesto Nitra, aby bolo možné ľahko kontrolovať nakladanie s mestskými financiami. Zmluvy sa budú zverejňovať v digitálne čitateľnej forme tak, aby bolo jednoduchšie mesto kontrolovať. Časť rozpočtu sa vyčlení na projekty a aktivity, ktoré si navrhnú a schvália samotní obyvatelia Nitry.

V časti Bezpečné mesto program Mareka Hattasa a jeho tímu uvádza: "Budeme bojovať proti extrémizmu. Podporíme rozvoj miestnych komunít, čím predídeme vzniku vyčlenených vrstiev obyvateľstva. Našou snahou bude zatraktívnenie povolania mestského policajta a zvýšenie počtov príslušníkov mestskej polície. Zlepšíme kontakt mestskej polície s občanmi. Obmedzíme hazard."

Mesto bude vytvárať priestor pre integráciu prisťahovalcov. V oblasti bezpečnosti sa chce inšpirovať príkladom českého Kolína, kde sa podarilo v rokoch 2014 až 2016 znížiť kriminalitu o 56 percent a majetkovú trestnú činnosť o vyše 70 percent.

Primátor sa zasadí o založenie samostatného, od vedenia mesta oddeleného, úradu hlavného architekta mesta. Nitra podľa neho potrebuje nový územný plán. "Budeme presadzovať, aby sa väčšie stavebné projekty prezentovali verejnosti vopred, spolu s odborne vedenou diskusiou," konštatuje program. Podľa neho by verejný priestor mal slúžiť všetkým. Primátor chce viac zelených plôch a lepšie využitie rieky Nitry.

"Zobuďme pešiu zónu, otvorme kino Palace a kasárne pod Zoborom, využime výmenníky tepla pre miestne komunity. Dobudujme sieť cyklotrás a postavme konečne kúpalisko na úrovni krajského mesta. Vyvíjajme tlak na kompetentných, aby bola rieka Nitra opäť čistá," uviedol Marek Hattas v predvolebnom rozhovore pre TASR.

Vo verejnej doprave chce Marek Hattas a jeho tím presadzovať posilnenie kľúčových spojov a ich lepšiu nadväznosť, vznik samostatných BUS pruhov, podmienky pre nové denné, nočné a expresné spoje MHD a aktualizáciu grafikonu MHD. S Národnou diaľničnou spoločnosťou chce primátor rokovať o obchvate R1 Pribina, aby prejazd medzi zjazdmi Nitra-východ a Nitra-Sever bol zadarmo.

Vďaka novej aplikácii by mali mať obyvatelia aj návštevníci prehľad o voľných parkovacích miestach. "Podporíme myšlienku, aby bol v centre mesta na prvom mieste chodec," avizuje primátorov program. Podpory by sa mali dočkať aj cyklisti, a to vo forme cyklopruhov a prístupu na pešiu zónu, avšak s maximálnou povolenou rýchlosťou 10km/h. Rozšíriť by sa mal počet stanovísk bikesharingu.

Primátor chce vytvoriť mestský inkubátor, ktorý bude poskytovať pomoc a poradenstvo začínajúcim podnikateľom a ľuďom, ktorí prichádzajú s tvorivými nápadmi – najmä v oblasti služieb s vyššou pridanou hodnotu, aby vytvárali pracovné príležitosti v meste.

Každé dieťa vo veku od troch rokov by malo mať zabezpečené miesto v predškolskom zariadení. Mesto bude priebežne kontrolovať, monitorovať a zverejňovať kvalitu jedál v školách. "Budeme iniciovať zavedenie dobrovoľníctva do fungovania školských klubov – inštitút Buddyho. Buddy je významnou pomocou pre pedagógov v školských kluboch, dobrým vzorom a starším priateľom pre deti," avizuje program, ktorý plánuje aktívnu spoluprácu s mládežníckym parlamentom. Primátor tiež chce, aby k existujúcemu festivalu Divadelná Nitra pribudli ďalšie podobné podujatia.

V oblasti životného prostredia plánuje primátor zaviesť podporu verejných projektov ovocných sadov, komunitných záhrad či chovu včiel. Bude podporovať triedenie odpadu, viac separačných nádob pre bytovky a ku každému rodinnému domu, menšie separačné nádoby vo verejných priestranstvách, a tiež znižovanie tvorby odpadu – podpora projektov zameraných na zero waste.

Na otázku, ktoré kroky by Marek Hattas spravil ako prvé, pred voľbami odpovedal: "Vymenovanie hlavného architekta, hĺbkový audit zmlúv, vymenovanie odborníkov do komisií na základe spoločenského konsenzu."