Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Tekovskom múzeu je výstava Budeme mať 90 - zbierka rodiny Nécsey

Tekovské múzeum Foto:

Z Vrábeľ do Levíc bola zbierka rodiny Nécsey, ktorá pozostávala z archeologických, historických, národopisných, umeleckých predmetov a bohatej knižnice, prevezená v rokoch 1927 a 1928.

Levice 29. januára (TASR) - Budeme mať 90 - zbierka rodiny Nécsey je názov výstavy, ktorá sa v týchto dňoch koná v Kapitánskej budove Tekovského múzea v Leviciach. Za vznikom vtedajšieho Mestského múzea v Leviciach, na ktoré nadväzuje súčasné Tekovské múzeum v Leviciach, stáli kráľovský poštmajster Jozef Nécsey a prvý správca múzea Eugen Kriek.



Z Vrábeľ do Levíc bola zbierka rodiny Nécsey, ktorá pozostávala z archeologických, historických, národopisných, umeleckých predmetov a bohatej knižnice, prevezená v rokoch 1927 a 1928. Prvá inštalácia predmetov na levickej radnici sa volala Nécseyho izba.

"Výstava Budeme mať 90 je venovaná 90. výročiu vzniku múzea, pričom jeho vznik je odvodený od daru Jozefa Nécseya. Ten v roku 1927 daroval svoje zbierky práve na to, aby sa založilo Tekovské múzeum v Leviciach, vtedy ešte mestské múzeum. V rámci expozície sú vystavené najstaršie zbierky múzea, ktoré Nécsey daroval múzeu ako prvé," povedal historik múzea Peter Pleva.

Na vystavených plagátoch je zachytené pôvodné múzeum z 30. rokov minulého storočia, ktoré fungovalo v Mestskom dome v Leviciach. "Vidieť na nich aj pôvodné vtedajšie keramiky a predmety, ktoré sú tu vystavené. Ide najmä o fondy etnografie, histórie a umenia, ktoré sa zachovali z pôvodných zbierok. Je tu tiež možné vidieť umelecké predmety, ktoré namaľoval syn Jozefa Nécseya Štefan," informoval Pleva s tým, že Štefan Nécsey sa chcel stať maliarom, dokonca študoval na akadémii v Mníchove, neskôr na Akadémii Julian v Paríži. Podľa jeho slov, žiaľ, z nešťastnej lásky spáchal samovraždu, z toho dôvodu po ňom veľa diel nezostalo.

Na výstave je tiež možné vidieť portrét Jozefa Nécseyho s jeho typickou fajkou a knihou ako symbolom múdrosti, ktorý namaľoval práve jeho syn Štefan. "Jozef Nécsey sa preslávil najmä štúdiami prírodnín, veľmi známe sú jeho kresby motýľov a práca o vtákoch Uhorska, preslávil sa ilustráciou sokola. Jozef Nécsey je pochovaný vo Vrábľoch," dodal s tým, že výstava potrvá do 12. marca.