Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Slovenský Červený kríž navrhol benefity pre mnohonásobných darcov krvi

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ide napríklad o voľný vstupy či zľavy na kultúrne podujatia, permanentky do krytej mestskej plavárne, či sezónne vstupenky do mestského kúpaliska a ďalšie zvýhodnenia.

Levice 28. januára (TASR) - Držitelia medaily Jána Kňazovického, diamantovej a zlatej plakety Jana Janského za mnohonásobné darovanie krvi v Leviciach získali viacero benefitov, ktoré schválilo mestské zastupiteľstvo v decembri minulého roka.

V Slovenskom Červenom kríži (SČK), územnom spolku Levice, rozmýšľali, akým spôsobom možno zlepšiť postavenie levických mnohonásobných darcov krvi. "Návrh benefitov som s riaditeľkou SČK v Leviciach Oľgou Szalmovou predniesol na bezbariérovej komisii, kde sa to stretlo s pozitívnym ohlasom ako u členov komisie, tak aj u jej predsedu a zároveň zástupcu primátora mesta Levice Jána Krtíka," povedal podpredseda SČK v Leviciach Peter Benček.

V spolupráci s členmi územnej rady SČK boli stanovené návrhy benefitov, pričom sa vychádzalo aj z podnetov samotných darcov. "Náš návrh napokon mestské zastupiteľstvo v Leviciach v decembri minulého roka jednoznačne schválilo. Tento návrh je však stále otvorený, keďže je v prvej fáze. V nej sme sa dohodli odmeniť najmä držiteľov Kňazovického plakety, diamantovej a zlatej Janského plakety," informoval Benček s tým, že v ďalšej fáze by mohli získať benefity aj držitelia striebornej či bronzovej Janského plakety. Myslia však aj na prvodarcov, ktorých si v SČK veľmi vážia.

Každý držiteľ plakety vlastní preukaz a potvrdenie o tom, že si túto plaketu prevzal. "Schválené benefity si teda držiteľ plakety môže uplatniť v danej inštitúcii po preukázaní sa držiteľstvom plakety, prípadne sa môže informovať aj na SČK v Leviciach," dodal Benček.

Medzi benefitmi sa nachádza voľný vstup či zľava na kultúrne podujatia organizované Mestským kultúrnym strediskom v Leviciach alebo v spolupráci, permanentka do krytej mestskej plavárne a sezónna vstupenka do mestského kúpaliska. Držitelia medaily Jána Kňazovického a diamantovej plakety Jana Janského získavajú aj ročnú parkovaciu kartu v meste Levice za symbolickú cenu a súčasne sú držitelia medaily Jána Kňazovického oslobodení od dane za psa a držitelia diamantovej plakety Jana Janského získavajú 50-percentnú zľavu na túto daň. Pre uplatnenie oslobodenia od tejto dane a zľavy z nej musia držitelia na referáte daní a poplatkov na Mestskom úrade v Leviciach do 31. januára predložiť legitimáciu držiteľa plakety a doklad totožnosti.