Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Osvetové stredisko v Leviciach organizuje zimný fotografický workshop

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Lektori odovzdajú účastníkom svoje dlhoročné skúsenosti, usmernia ich formou konzultácií, ale aj praktickými ukážkami.

Levice 9. februára (TASR) - Dotyky s fotografiou je názov fotografického workshopu, ktorý v dňoch 17. až 19. februára organizuje Regionálne osvetové stredisko (ROS) v Leviciach. Ako TASR informovala projektová manažérka ROS v Leviciach Marta Kosmályová, každoročne organizované fotografické workshopy majú vzdelávací charakter, pričom ich úlohou je všímať si a následne zachytávať život, všetko okolo nás a zobrazovať vzťahy medzi človekom a prírodou.

Sú určené pre neprofesionálnych fotografov z celého Slovenska či zahraničných účastníkov každoročného medzinárodného fotografického festivalu - Dni fotografie v Leviciach. "Tento rok ROS v Leviciach slávi mnohými zaujímavými podujatiami desiaty rok svojho vzniku, pričom tohtoročné fotografické workshopy organizuje už viac ako dvadsiatykrát, keďže sa pravidelne stretávame dvakrát ročne. Keď k nim pripočítame rôzne iné tematické tvorivé dielne k súťažiam, workshopy pre deti a mládež, blížime sa už možno k tridsiatke," podotkla Kosmályová.

Tohtoročné podujatie má štyri dielne - dve v zime a dve v lete, pričom každú dielňu vedie jeden lektor, profesionálny fotograf. "Pracujú na svojej dopredu vytýčenej téme, kedy lektor účastníkom spravidla dopredu pošle bližšie zadanie, aby sa na nastávajúcu prácu mohli zodpovedne pripraviť, aby si mohli priniesť zodpovedajúcu fotografickú techniku, rekvizity a podobne."

Súčasný workshop bude mať dvoch lektorov. "Petra Cepková, fotografka z Bratislavy, bude so svojimi fotografmi pracovať na téme Parafráza známeho umeleckého diela - inscenovaná fotografia. Druhým lektorom bude Gabriel Kosmály. S účastníkmi, ktorí majú bližšie k prírode, budú fotiť Krajinu inak - netradičné poňatie krajinárskej fotografie v súčasnej fotografii."

Podľa jej slov workshop začína v piatok (17.2.) popoludní, kedy lektori účastníkom premietnu svoje portfólio, svoju osobnú prezentáciu. Ku každej téme majú pripravené názorné ukážky, na ktorých účastníkom vysvetľujú zámery, ciele a spôsoby, ako dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Lektori odovzdajú prítomným svoje dlhoročné skúsenosti, usmernia ich formou konzultácií, ale aj praktickými ukážkami. Súčasťou podujatia bude aj rozborový seminár a zhodnotenie výsledkov práce.