Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Komárňanská nemocnica vyrába náhrady nedostatkových liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa vedúcej farmaceutky lekárne v Nemocnici Komárno Hajnalky Komjáthy na Slovensku dlhodobo chýbajú niektoré cytostatiká, antiinfektíva, lieky vyrobené z krvi a ďalšie liečivá.

Komárno 9. januára (TASR) – Komárňanská nemocnica sa rozhodla riešiť výpadky v dodávkach dôležitých liekov prípravou vlastných náhrad. V laboratóriách nemocničnej lekárne pripravujú farmaceuti v spolupráci s lekármi pre konkrétnych pacientov ekvivalenty nedostatkových liekov s rovnako účinnými látkami.

Podľa vedúcej farmaceutky lekárne v Nemocnici Komárno Hajnalky Komjáthy na Slovensku dlhodobo chýbajú niektoré cytostatiká, antiinfektíva, lieky vyrobené z krvi a ďalšie liečivá. „Pacient však v žiadnom prípade nemôže ostať bez lieku a musí vedieť, že mu lekárnik v nemocnici liek zabezpečí. Snažíme sa výpadkom liečiv predísť tak, že realizujeme väčšie jednorazové objednávky. Druhou možnosťou je, že niektoré lieky nahrádzame vlastnou prípravou. Dokážeme tak nahradiť napríklad kapsule s obsahom metronidazolu, chloridu draselného, masť s obsahom lidokaínu, rôzne čapíky alebo nedostupné očné kvapky,“ uviedla Komjáthy.

Podľa jej slov v nemocničnom galenickom laboratóriu pribúdajú každý týždeň vlastné receptúry a individuálne pripravované lieky pre pacientov sa tu vyrábajú prakticky denne. "Nedostatok niektorých životne dôležitých liekov evidujeme v rámci celej slovenskej siete AGEL SK, ktorá spravuje aj nemocnicu v Komárne. Snažíme sa situáciu riešiť tak, aby pacienti dostali liek včas a v potrebnom množstve. Naši nemocniční farmaceuti v tomto smere zohrávajú kľúčovú úlohu,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ AGEL SK Michal Pišoja.