Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Cestujúci v Nitrianskom kraji cestujú počas týždňa mobility so zľavami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cestujúci vo viacerých mestách budú 22. septembra počas Dňa bez áut cestovať autobusmi mestskej dopravy zadarmo.

Nitra 17. septembra (TASR) – Všetci cestujúci na linkách prímestskej autobusovej dopravy vo verejnom záujme Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) budú do soboty 22. septembra cestovať so zľavami, aké majú žiaci a študenti. Samosprávny kraj sa týmto spôsobom rozhodol zapojiť do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa začal v nedeľu 16. septembra.

„Európsky týždeň mobility umožní samosprávam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Cieľom je motivácia jednotlivcov, aby si zvolili verejnú osobnú dopravu, pešiu alebo cyklodopravu, čím môžu prispieť k zníženiu emisií uhlíka a k zlepšeniu kvality ovzdušia v regióne,“ povedala hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

Európsky týždeň mobility sa v tomto roku nesie v znamení hesla Kombinuj a choď. Cieľom aktuálnej kampane je podporiť myšlienku výberu rôznych druhov dopravy tak, aby sa nimi bolo možné dostať do rôznych oblastí regiónu. Partnerom kampane je spoločnosť Arriva, ktorá zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu v 19 mestách na Slovensku. Počas Európskeho týždňa mobility zaplatia cestujúci v nitrianskej mestskej hromadnej doprave cenu zľavneného cestovného.

Cestujúci vo viacerých mestách budú 22. septembra počas Dňa bez áut cestovať autobusmi mestskej dopravy zadarmo. Do akcie sa tento rok zapojili v Nitrianskom kraji mestá Nové Zámky, Štúrovo, Šaľa, Komárno a Levice. V Leviciach bude bezplatné cestovanie mestskou hromadnou dopravou aj v piatok 21. septembra. „V spolupráci so samosprávami a objednávateľmi sa usilujeme okrem zavádzania inteligentných, tzv. smart riešení, aj o propagovanie verejnej dopravy prostredníctvom aktivít počas Európskeho týždňa mobility, čím chceme poukázať na to, že cestovanie v autobusoch je pohodlné a prispieva k ochrane životného prostredia. Robíme všetko pre to, aby naši cestujúci mohli vo verejnej doprave cestovať bezpečnejšie, rýchlejšie, plynulejšie a pohodlnejšie,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku.