Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Po Šali potvrdili vtáčiu chrípku už aj v Piešťanoch

Na ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Drozd

V prvom prípade našli uhynuté vtáka vo Váhu, uhynutú labuť zas našli pod známym piešťanským Kolonádovým mostom.

Šaľa 30. januára (TASR) – Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Šali potvrdila, že uhynutý voľne žijúci vták, nájdený 23. januára pri rieke Váh, uhynul na vtáčiu chrípku. RVPS preto nariadila okamžité vykonanie viacerých preventívnych opatrení v okruhu troch kilometrov od nálezu nakazeného vtáka. Mesto Šaľa, samosprávy obcí Dlhá nad Váhom, Trnovec nad Váhom a Kráľová nad Váhom spolu s viacerými poľovníckymi združeniami a všetkými chovateľmi hydiny a iného vtáctva v tejto oblasti musia v priebehu tohto týždňa vykonať súpis všetkých druhov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí.

Všetci chovatelia musia okrem toho zabezpečiť dezinfekciu pri vstupoch a výstupoch z priestorov, v ktorých sa vtáky chovajú a zamedziť kontaktu hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Doma chované vtáky okrem toho nesmú byť napájané povrchovou vodou, ku ktorej majú prístup aj voľne žijúce zvieratá. Chovatelia tiež musia hlásiť RVPS akékoľvek príznaky vtáčej chrípky, ktoré zaregistrujú vo svojich chovoch.

V Piešťanoch potvrdili výskyt vtáčej chrípky



V meste Piešťany bola potvrdená prítomnosť vírusu vtáčej chrípky u voľne žijúcej labuti. Ako TASR informoval riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Trnave Ľuboslav Lorinčák, uhynutá labuť bola nájdená vo štvrtok (26.1.) pod Kolonádovým mostom, pričom bola hneď prevezená do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu vo Zvolene. Podľa jeho ďalších slov mala RVPS výsledky pozitívne na vtáčiu chrípku k dispozícií v piatok (27.1.) vo večerných hodinách.

Mestu Piešťany a okolitým obciam preto RVPS v Trnave nariadila veterinárne opatrenia na kontrolu chorôb zvierat, ako aj vykonať do 3. februára súpis všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov, zabezpečiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch a zvýšiť dohľad nad populáciami voľne žijúcich vtákov.

V Trnavskom kraji je to už štvrté potvrdené ohnisko, pričom od 20. januára je to už jedenásty potvrdený prípad vtáčej chrípky v kraji.

V priebehu minulého týždňa boli vírusom vtáčej chrípky nakazené uhynuté labute na Skalických rybníkoch a jazerách pri obci Sekule v okrese Senica, v okolí Veľkého Medera v okrese Dunajská Streda a vírus H5N8 potvrdili aj v domácom chove hydiny v obci Horná Krupá v okrese Trnava.