Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Budova Divadla Andreja Bagara dostane nové osvetlenie

Na snímke budova Divadla Andreja Bagara. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Realizácia projektu nového nasvietenia budovy DAB je zatiaľ v štádiu grafického návrhu.

Nitra 10. februára (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre začalo s testovaním nového osvetlenia svojej budovy. Externé svietidlá, ktoré mali dotvárať objekt divadla, boli nainštalované už v čase jeho výstavby, dlhé roky sa však vôbec nevyužívali. Vedenie DAB chce staré svietidlá vymeniť a nahradiť ich novými. „Pôvodné osvetlenie divadelnej budovy bolo navrhnuté v čase, keď bola elektrina podstatne lacnejšia ako dnes. Staré výbojkové žiarovky majú príliš vysokú spotrebu, preto ich nahradíme modernými LED svietidlami. Zatiaľ sme vykonali testovanie svetelných zdrojov, ich svietivosť, tvar a intenzitu,“ vysvetlil riaditeľ DAB Jaroslav Dóczy.

Ako doplnil, svetelný dizajn divadla pripraví firma, ktorá má skúsenosti z osvetľovaním podobných objektov. „Vychádzame z toho, že budova DAB je súčasťou mesta a chceme, aby bola osvetlená tak, ako ostatné dominanty Nitry. Určite nebude nasvietená ako nejaký farebný chameleón. Bude to mať estetickú úroveň, zatiaľ sa nám ako najlepšie javilo osvetlenie budovy v bielej farbe, či už v studenom, alebo teplom tóne,“ povedal Dóczy. Konečná podoba svetelného dizajnu i náklady spojené s osadením a prevádzkou svietidiel budú známe až po ukončení verejnej súťaže na dodávateľa.

Realizácia projektu nového nasvietenia budovy DAB je zatiaľ v štádiu grafického návrhu. V prípade, že všetky prípravné práce budú napredovať podľa plánu, mohlo by byť nové osvetlenie divadla funkčné už pri uvedení marcovej premiéry, ktorou bude hra Táne Kusej s názvom Syna či dcéru?. „Verím, že sa takto vhodne dotvorí ráz Svätoplukovho námestia, z ktorého sa po zotmení stáva čierna diera. Budova DAB je jednoznačne súčasťou centra mesta a preto chceme, aby ho aj vďaka vhodnému nasvieteniu čo najlepšie dopĺňala a skrášľovala. A tento rok je na to ako stvorený, pretože si v septembri pripomenieme 25. výročie jej otvorenia,“ skonštatoval Dóczy.