Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Aponiovská knižnica v Oponiciach ponúkne v novembri nočné prehliadky

Starý Apponyiovský kaštieľ v Oponiciach. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nočné prehliadky knižnice obohatí zdramatizovaný príbeh jej vzniku a na záver návštevníci uvidia aj diela najväčších matematikov a astronómov stredoveku.

Oponice 29. októbra (TASR) – Aponiovská knižnica v oponickom kaštieli v okrese Topoľčany ponúkne v novembri nočné prehliadky, ktoré budú obohatené o výklad v podaní Divalla Tesáre. Ako informovali organizátori, prehliadky sa budú konať 22. a 23. novembra medzi 18. a 21. hodinou.

Nočné prehliadky knižnice obohatí zdramatizovaný príbeh jej vzniku a na záver návštevníci uvidia aj diela najväčších matematikov a astronómov stredoveku Galilea Galileiho, Giordana Bruna či Isaaca Newtona. Diela týchto učencov pochádzajú zo zbierok Slovenskej národnej knižnice, ktorá Aponiovskú knižnicu spravuje. „Netradičným bude aj zdramatizovaný príbeh vzniku knižnice v podaní Divalla Tesáre. Ide o prvú vzájomnú spoluprácu. Historické postavy vystúpia z obrazov a opäť prerozprávajú svoj životný príbeh práve v podaní hercov tohto divadelného súboru a možno prezradia aj viac, ako sa nachádza v knihách či v literatúre,“ uviedol správca Aponiovskej knižnice Ondrej Šomodi.

V spolupráci so Chateau Appony je pripravená aj netradičná prehliadka, ktorá priblíži život a osudy obyvateľov kaštieľa, ktorí vybudovali zbierku vzácnych diel. „Nočné prehliadky našej knižnice sa stali obľúbenou akciou, ktorú počas posledných rokov navštívili stovky turistov,“ pripomenul Šomodi. Ako doplnil, knižnica Aponiovcov z Oponíc je známa ako najkrajšia interiérová knižnica na Slovensku. V súčasnosti obsahuje 8222 titulov a 15.004 zväzkov písaných v 12 jazykoch. „Návštevníci môžu v tejto knižnici nájsť aj ďalších približne 6000 zväzkov Zaiovskej knižnice,“ dodal Šomodi.