Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Američania zdolali Česko, v semifinále narazia na Kanadu

Český brankár Ondřej Pavelec počas štvrťfinálového hokejového zápasu medzi USA a Českom na ZOH v Soči 19. februára 2014. Foto: TASR/AP

Česi držali v ofenzívne ladenom stretnutí krok so súperom iba štvrťhodinu. Potom už v Šajba aréne jasne dominovali rýchli a šikovní americkí útočníci.

Soči 19. februára (TASR) - Hokejisti USA si v stredajšom štvrťfinálovom zápase olympijského turnaja v Soči poradili s českými reprezentantmi bez väčších problémov 5:2 a postúpili do semifinále.

V ňom v piatok o 18.00 SEČ narazia v repríze finále ZOH 2010 na rivala z Kanady.

Česi, ktorí v utorok vyradili z turnaja Slovákov po výsledku 5:3, držali v ofenzívne ladenom stretnutí krok so súperom iba štvrťhodinu. Potom už v Šajba aréne jasne dominovali rýchli a šikovní americkí útočníci. Veľký rozdiel bol aj v brankároch, kým Jonathan Quick bol veľkou oporou obhajcov vancouverského striebra, Ondřej Pavelec trikrát inkasoval z veľkého uhla a v polovici stretnutia prenechal po štvrtom inkasovanom góle miesto medzi žrďami Alexandrovi Salákovi. Oba české góly strelil krídelník Aleš Hemský.

Český útočník Jaromír Jágr a americký obranca Ryan McDonagh počas štvrťfinálového hokejového zápasu medzi USA a Českom na ZOH v Soči 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Američania mali excelentný vstup do zápasu, už v 2. min van Riemsdyk z nulového uhla zaskočil Pavelca, ktorý si nepostrážil priestor pri ľavej žŕdke. Súper odpovedal prečíslením 2 na 1, pri ktorom Plekanec neprekabátil Quicka. V 5. minúte to už Čechom vyšlo, po efektnej zadovke Hemského si puk zrazili americkí obrancovia sami do siete - 1:1.

Nádherné ofenzívne predstavenie v Šajba aréne pokračovalo, v 10. min sa Česi zahryzli do protivníka, Hanzal zblízka minul, Nedvěd orazítkoval iba žŕdku. Na opačnom konci klziska potom tiež zvonila tyč, keď Fowler z diaľky takmer nachytal "na hruškách" Pavelca. Ten vzápätí predviedol svoje umenie pri šanci van Riemsdyka. V 15. min ale už ani on nestačil na biliarovú akciu Američanov, po prihrávke Backesa zakončoval Brown prakticky do prázdnej bránky - 2:1. V 18. minúte bol v akcii opäť strelec druhého gólu USA, ktorý prevetral Pavelcovu lapačku. Česi nakoniec inkasovali v I. tretine ešte raz, 2 sekundy pred sirénou sa puk od zadného mantinelu odrazil priamo pred Backesa, ktorý ukázal svoju pohotovosť a zvýšil na 3:1.

V druhej tretine pokračoval rýchly hokej, tímy si však dávali už väčší pozor na chyby v obrane. V 25. min Backes minul z medzikružia českú bránku, na druhej strane Quick ľavým betónom zastavil bekhendový pokus Červenku. V polovici zápasu viedli Američania už 4:1, v presilovke sa presadil Parise, keď Pavelec tretíkrát inkasoval z nulového uhla. Českú jednotku po tomto momente nahradil v bránke Salák. Obhajcovia striebra z Vancouveru nepoľavovali, Backes mal tri dobré možnosti na skórovanie z tesnej blízkosti. Na konci tretiny sa obtočil okolo žŕdky Voráček, no Eliáš netrafil puk pred bránkovou čiarou.

Americký útočník James van Riemsdyk sa raduje z gólu počas štvrťfinálového hokejového zápasu medzi USA a Českom na ZOH v Soči 19. februára 2014.
Foto: TASR/AP


V záverečnej časti si Američania bez problémov kontrolovali pohodlný náskok a ak sa naskytla možnosť, vyrazili do rýchlych kontier. V 43. min sa dostali do prečíslenia Kesler s Kesselom a druhý menovaný presne nastavil čepeľ na prihrávku spoluhráča - 5:1. V americkej presilovke mal ďalší gól na hokejke Fowler, Salák výborne zakročil. Čechom sa podarilo v 53. min už iba skorigovať stav, keď Hemský parádnou strelou zápästím prekonal Quicka. Potom sa ešte postarali o veľké zmätky pred americkou bránkou Krejčí s M. Michálkom, ale to už bolo zo strany ČR všetko.

Hlasy po zápase (zdroj: sochi2014.iihf.com, iDnes.cz):

David Backes, útočník USA (v zápase 1+1): "Ak chceme získať zlato, musíme zdolať všetky tímy, aj tie najlepšie. To platí aj o Kanade, ktorá nás teraz čaká."

Zach Parise, kapitán USA (1+0): "Je vždy pekné, keď máte náskok 5:1. Ani za takého stavu však nesmiete poľaviť, začať si myslieť, že je všetko okej. Ďalší skvelý zápas odohral Phil Kessel, zažíva fantastický turnaj, už pred ním bol v NHL vo veľkej pohode."

Patrik Eliáš, útočník ČR: "Som sklamaný. Prvá tretina sa nevyvíjala zle, dostali sme nešťastný gól, hneď na to sme vyrovnali a potom tam bolo desať minút, keď boli šance na oboch stranách. My sme ich nepremenili a oni áno. Dali nám gól do šatne, v tak dôležitých zápasoch sa potom hrá ťažko. Snažili sme sa hrať, ale nebol to dostatočný výkon z našej strany."

Zbyněk Michálek, obranca ČR: "Vedeli sme, že to bude náročný duel. Bohužiaľ, nezvládli sme prvú tretinu. Keď dajú Američania tri góly, sú tak dobrý tím, že to už nepustia z rúk. To sa proti nim už ťažko hrá. My sme dnes skrátka nestíhali. Oni boli lepší a zaslúžene vyhrali. Bolo to aj o fyzičke, oni šli priamo do štvrťfinále a my sme museli hrať v utorok ťažký zápas proti Slovensku. Nejaké sily nám to vzalo, ale nemôžeme sa na to vyhovárať."

štvrťfinále (Šajba aréna):

USA - Česko 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)

Góly: 2. van Riemsdyk (Kesler), 15. Brown (Backes, Suter), 20. Backes (Suter, McDonagh), 30. Parise (Pavelski, Suter), 43. Kessel (Kesler, Shattenkirk) - 5. M. Michálek (Hemský, Židlický), 53. Hemský. Rozhodovali: Olenin (Rus.), Pollock - Amell (obaja Kan.), Deďuľa (Biel.), vylúčení: 1:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4606 divákov.

USA: Quick – Suter, McDonagh, Orpik, Martin, Fowler, Shattenkirk, Carlson – Kane, Kesler, Parise - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk – Callahan, Backes, Brown - Oshie, Šťastný, Pacioretty - Wheeler

Česko: Pavelec (30. Salák) - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, Kaberle, Gudas, Rozsíval, Krajíček – Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek – Voráček, Erat, Eliáš – Frolík, Hanzal, Nedvěd - Novotný