Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Jano Laco odlietal, Tatar o Švajčiaroch a Švajčiari leteli tiež

Slovenský brankár Ján Laco Foto: TASR/AP

Hoci Jánovi Lacovi v bránke Česi nasúkali štyri góly, v podstate nenesie na nich žiadny podiel viny a vo viacerých ďalších situáciách zabránil súperom skórovať ešte viac.

Soči 19. februára (TASR) - Z tých slovenských hokejistov, ktorí Soči opúšťali už v noci zo stredy na štvrtok, sa na ZOH najvýraznejšie predstavil Ján Laco. Z pozície brankárskej trojky postúpil na číslo jeden a vlastne sa postaral o azda jediný dlhšietrvajúci "faktor pozitiv" v tíme, ktorý celkovo sklamal.

Laco dostal v dvoch zápasoch štyri góly, ale prakticky v jednom, lebo Rusov v 65 minútach totálne vychytal. Ani to nestačilo na víťazstvo a už vôbec nie v kvalifikácii o štvrťfinále. Hoci mu Česi nasúkali štyri góly, v podstate nenesie na nich žiadny podiel viny a vo viacerých ďalších situáciách zabránil súperom skórovať ešte viac.

"Je to sklamanie, veď opúšťame veľký olympijský turnaj. Čakali sme viac. Nevyhrali sme ani jeden zápas a pritom stačilo zvládnuť aspoň ten štvrtý. Ale práve v ňom sme nezvládli prvú tretinu. A potom sa to už proti mužstvu ako Česko ťažko doháňa," konštatoval Laco.

Kým hráči pôsobiaci v Európe opúšťali Soči prakticky hneď po kvalifikácii, tých z NHL návrat do ich klubov čakal až po štvrťfinálovom dianí, v prvom z dvoch lietadiel pre profiligových hráčov. Zariaďovanie týchto záležitostí a ďalšie povinnosti medzinárodného charakteru boli aj dôvodom, prečo generálny manažér reprezentácie oznámil TASR, že z jeho strany príde hodnotenie turnaja až po návrate do Bratislavy. Hlavný tlačový atašé výpravy potvrdil, že príslušná tlačová konferencia sa bude konať v utorok 25. februára ako akcia Slovenského olympijského výboru. Zúčastnia sa na nej generálny manažér a šéftréner hokejovej reprezentácie, ktorá ešte do 26. februára oficiálne spadá do olympijskej výpravy.

Slovenskí hráči z NHL svoje hodnotenia vystúpenia mužstva na olympijskom turnaji predostreli už v utorok tesne pred polnocou, krátko po záverečnom klaksóne zápasu s Českom.

Slovenský hokejista Tomáš Tatar (vľavo) a brankár Ján Laco mávajú divákom po prehre v osemfinálovom zápase hokejového olympijského turnaja Česká republika - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 18. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Tomáš Tatar, predstaviteľ najmladšej časti tímu, veľmi rozvážne: "Bolo to ďaleko od ideálu. Nevedeli sme akosi nájsť spoločnú vlnu. Chýbali nám nejakí hráči a v našej situácii to je citeľné. Generačné medzera je značná, chýba viac chlapcov ako Peter Bondra, Žigo Pálffy, Jožko Stümpel a podobne. Nečudujme sa pri takom stave, v akom je náš hokej. Už nestačíme držať krok ani s krajinami ako Švajčiarsko, tam spravili obrovský pokrok. Je to tam veľmi vyrovnané, okolo tých priečok, kde sú aj Lotyši, či Slovinci a najmä teda tí Švajčiari, ktorí hrajú perfektný hokej a neustále napredujú."

V tom čase sa ale paradoxne rodila súvislostná senzácia a Švajčiari napokon tiež vypadli. Navzdory chválospevom Tomáša Tatara, ale plne v súlade s jeho vyjadrením o vyrovnanosti krajín na pozíciách, na ktorých sa plus-mínus pohybuje Slovensko.