Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Útočník Dallasu Peverley skolaboval na striedačke, zápas nedohrali

Šokovaní hráči Dallasu Stars po kolapse ich spoluhráča Richa Peverleyho Foto: TASR/AP

Klubový lekár neskôr označil Peverleyho zrútenie ako srdcový kolaps.

Dallas 11. marca (TASR) - Hokejista Dallasu Stars Rich Peverley skolaboval v noci na utorok v zápase zámorskej NHL proti Columbusu Blue Jackets.

Tridsaťjedenročný útočník sa zrútil v prvej tretine za stavu 0:1 priamo na striedačke krátko po tom, čo dokončil striedanie. V tuneli vedúcom do šatní sa mu dostalo okamžitej lekárskej pomoci a následne ho transportovali do miestnej nemocnice. Podľa agentúry Reuters bol neskôr pri vedomí, jeho stav je v súčasnosti stabilizovaný.

Hráči oboch mužstiev boli situáciou natoľko šokovaní, že neboli schopní ďalej pokračovať v hre a po dohode tímov zápas nedohrali. Klubový lekár neskôr označil Peverleyho zrútenie ako srdcový kolaps.

Tréner Dallasu Lindy Ruff bol podobne ako všetci účastníci zápasu v šoku. "Veľmi som sa vystrašil," hovoril skúsený tréner na tlačovej konferencii. "Okamžite ako sa Rich zrútil, som volal lekársku pomoc. Zápas a ani nič iné ma v tom momente vôbec nezaujímalo. Len som sa otočil a kričal na doktora, pretože som vedel, že potrebuje okamžitú pomoc. Našťastie tam boli lekári rýchlo. Bol to hrozný moment, už nechcem niečo podobné zažiť," doplnil Ruff.

Vedenie NHL pár hodín po nedohratom zápase vydalo stanovisko o Peverleyho stave: "Hráč Dallasu Stars Rich Peverley sa má dobre a je v stabilizovanom stave. Okamžite po kolapse ho previezli do nemocnice. Bol to veľmi emocionálny moment a hráči oboch tímov sa rozhodli nepokračovať ďalej v zápase. Ospravedlňujeme sa za všetky nepríjemnosti spojené s prerušením duelu a ďakujeme fanúšikom za pochopenie." NHL rozhodne o termíne dohrávky zápasu neskôr.



Peverleyho po kolapse rýchlo odniesli z lavičky do tunela, kde ho podľa lekára Gila Salazara oživili defibrilátorom. "Riešili sme štandardnou terapiou zlyhanie srdca a na prvý pokus sa nám to podarilo. Keď sme ho začali liečiť, tak bol v bezvedomí. Počas prevozu do nemocnice už o sebe vedel a v sanitke som sa s ním rozprával. Vedel, kde je a čo sa deje a povedal mi, že sa chce vrátiť a dohrať zápas," povedal Salazar.

Nepríjemná udalosť všetkých v American Airlines Center šokovala a hráči neboli schopní myslieť na hokej. Po dohode s rozhodcami nakoniec po 15-tich minútach odišli do šatní a duel nedohrali. Z prvej tretiny ubehlo len 6 minút a 23 sekúnd.

Peverley mal v minulosti problémy so srdcom. Pre nepravidelný srdcový rytmus vynechal pred touto sezónou takmer celý tréningový kemp a nehral ani v úvodnom súboji 3. októbra proti Floride Panthers. Potom však dostal od lekárov zelenú a až do minulého týždňa nemal žiadne zdravotné problémy. Minulý utorok necestoval pre nepravidelný srdcový rytmus s tímom na zápas do Columbusu, ale potom mu lekári dovolili hrať a nastúpil na ďalšie dve stretnutia. V tejto sezóne odohral 62 duelov s bilanciou 7+23. Do Dallasu prišiel v júli z Bostonu v rámci veľkej výmeny aj s Tylerom Seguinom.

Hráči Dallas hneď po zápase išli na letisko, pretože už v noci na stredu nastúpia na ľade St. Louis. "Rich bude v poriadku. Po tom, ako nabral vedomie som sa s ním rozprával a prvé, čo sa ma spýtal bolo, koľko zostáva do konca prvej tretiny," dodal kouč Ruff.