Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Višňovský asistoval, NY Islanders predviedli famózny obrat za 19 minút

Slovenský brankár Capitals Jaroslav Halák (vpravo), ľavé krídlo Penguins James Neal (uprostred) a obránca Washingtonu John Carlson (vľavo) v zápase hokejovej NHL Washington Capitals - Pittsburgh Penguins v noci na utorok 11. marca 2014. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár v službách Capitals Jaroslav Halák inkasoval z 20 striel tri góly (85-percentná úspešnosť zákrokov).

New York 11. marca (TASR) - Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský pomohol v noci na utorok jednou asistenciou k víťazstvu New Yorku Islanders v divokom zápase NHL na ľade Vancouveru 7:4.

"Ostrovania" prehrávali po dvoch tretinách 0:3, potom sa však nadýchli k famóznemu obratu a siedmimi gólmi v priebehu 19 minút dokonale šokovali domácich.

V ďalšom stretnutí Washington prehral doma s Pittsburghom tesne 2:3, slovenský brankár v službách Capitals Jaroslav Halák inkasoval z 20 striel tri góly (85-percentná úspešnosť zákrokov). Dvakrát ho prekonal Chris Kunitz, kapitán "tučniakov" Sidney Crosby sa na výhre hostí podieľal tromi bodmi (1+2) a upevnil si tak vedúce postavenie v tabuľke produktivity. Hráči Los Angeles Kings zdolali domáce Calgary 3:2 a predĺžili sériu víťazstiev na osem stretnutí. Slovenský krídelník Marián Gáborík nebodoval ani v treťom vystúpení v drese "kráľov" po minulotýždňovej výmene z Columbusu.

Prestrelka vo Vancouveri

Poriadne divoký duel videl diváci vo Vancouveri. Trápiaci sa Canucks mohli konečne potešiť svojich divákov, keď po dvoch tretinách viedli nad New Yorkom Islanders 3:0. Hostia však strelili v tretej časti neuveriteľných sedem gólov a nakoniec vyhrali 7:4. "Nebudem klamať. Nikdy som niečo takéto nezažil. Osem gólov v jednej tretine - to je bláznivé," povedal pre zámorské médiá skúsený ruský brankár v službách "ostrovanov" Jevgenij Nabokov, ktorý chytá v NHL svoju 13. sezónu. Islanders dostali na koňa vylúčenia domácich z konca druhej a začiatku tretej časti a už po troch minútach a 36 sekundách záverečnej tretiny bolo vyrovnané 3:3, keď všetky góly dali hostia v presilovke, z toho jeden v dvojnásobnej výhode. Šokovaní hráči Canucks sa ešte raz dostali späť do zápasu, keď Christopher Tanev vyrovnal na 4:4, ale len 10 sekúnd na to spravil chybu brankár Eddie Läck a Matt Martin dostal opäť Islanders do vedenia. Na tento zásah už domáci nezareagovali a hostia pridal ďalšie dva góly. Višňovský zaznamenal svoju piatu asistenciu v sezóne pri druhom góle z hokejky Ryana Stromea. Slovenský obranca bol na ľade 21:14 minúty a okrem asistencie zaznamenal aj jeden plusový bod. "Je to ako dostať kopanec do zubov. Neviem ako sa z tohto dostaneme, ale nebude stačiť normálny trénerský preslov," povedal nahnevaný tréner Vancouveru Joe Tortorella. Islanders prišli v druhej tretine o rakúskeho krídelníka Michaela Grabnera, ktorý po náraze od Taneva utrpel zranenie hornej časti tela.

Tučniaci predbehli Boston

Jaroslav Halák neuspel vo svojom druhom zápase v drese Washingtonu. Slovenský brankár inkasoval dvakrát z hokejky kanoniera Chrisa Kunitza, raz ho prekonal najproduktívnejší hráč NHL Sidney Crosby a Pittsburgh vyhral v hlavnom meste USA 3:2. Crosby bol pri všetkých góloch svojho tímu (1+2) a 92. krát v kariére zaznamenal trojbodový zápas, čo je rekord v NHL. Halák inkasoval prvýkrát už v 46. sekunde, keď Kunitz ušiel obrancom Capitals a zoči-voči slovenskému brankárovi strelil bekhendom svoj 30. gól v sezóne. Washington dvakrát vyrovnal, ale posledné slovo v zápase mal opäť Kunitz, ktorý v 33. minúte stanovil konečný výsledok. Halák vyrazil strelu Lee Stempniaka rovno na hokejku kanadského útočníka a zlatý olympijský medailista zo Soči bez problémov skóroval. "Tučniaci" sa vďaka víťazstvu dostali na prvé miesto Východnej konferencie pred Boston. V drese Capitals debutoval 21-ročný ruský útočník Jevgenij Kuznecov, ktorý strávil na ľade 10 minút a 22 sekúnd a zaznamenal dve strely. Rovnako ako Kunitz, aj Crosby sa dostal na hranicu 30 gólov. Washington prestrieľal súpera v pomere 33:20. "V ofenzíve sme hrali veľmi dobre a na tom sa dá stavať," zobral prehru pozitívne jeden zo strelcov Capitals Eric Fehr.

O výhre Nashvillu a Phoenixu rozhodli českí veteráni

Nashville viedol v Ottawe po dvoch tretinách 3:0, ale nakoniec vyhral až v predĺžení. "Senátori" totiž v tretej časti zapli a gólmi Jareda Cowena, Marca Methota a Jasona Spezzu vyrovnali na 3:3. Pri všetkých troch góloch asistoval český útočník Aleš Hemský a druhýkrát po výmene z Edmontonu zaznamenal bilanciu 0+3. Predators však nakoniec predsa len získali dva body, keď v predĺžení potrestal chybu Chrisa Phillipsa v brejku dvoch proti nikomu Seth Jones.

Tampa Bay prehrala doma s Phoenixom 3:4 po nájazdoch, keď o víťazstve Coyotes rozhodol český útočník Radim Vrbata. Phoenix mal na dosah aj víťazstvo v riadnom čase, ale na 3:3 vyrovnal 38 sekúnd pred koncom svojím 17. gólom v sezóne český útočník Ondřej Palát. V drese Tampy odohral 11 minút a 24 sekúnd slovenský krídelník Richard Pánik, zaznamenal mínusový bod a strelu na bránku. Svoj prvý gól v drese Phoenixu po výmene z Washingtonu strelil český útočník Martin Erat, keď potrestal kiks Victora Hedmana a vyrovnal na 2:2.

Gáborík stále bez bodu

Marián Gáborík síce nebodoval ani vo svojom treťom vystúpení za Los Angeles, ale jeho tím triumfoval v Calgary 3:2 a natiahol víťaznú sériu na osem zápasov. Slovenský útočník zaznamenal dva plusové body a počas 14 minút a 41 sekúnd na ľade ohrozil fínskeho brankára Joniho Ortia dvomi strelami. Flames prehrávali 0:3, ale v závere ešte Mike Cammalleri a Brian McGrattan znížili na rozdiel jediného gólu a vykresali nádej na zvrat. Hráči Los Angeles si už ale nenechali víťazstvo vziať. Kings chýba k vyrovnaniu klubového rekordu z roku 2010 už len jedno víťazstvo. Najbližšie privítajú "králi" vo štvrtok doma Toronto.

Slovenský útočník Kings Marián Gáborík (vľavo) a fínsky brankár Calgary Joni Ortio (vpravo) v zápase hokejovej NHL Calgary Flames - Los Angeles Kings v noci na utorok 11. marca 2014.
Foto: TASR/AP


Ďalší zranený v Colorade

V Colorade rozhodol o víťazstve Avalanche nad Winnipegom po individuálnej akcii v predĺžení Matt Duchene. Po Paulovi Šťastnom prišlo Colorado o ďalšieho kľúčového hráča P.A. Parenteaua, ktorý si už v prvom striedaní zranil koleno a bude tímu pravdepodobne chýbať až do konca základnej časti. "Lavíny" dohrávali s desiatimi útočníkmi. "Hráči ukázali charakter, čo je veľmi pozitívne. Každý makal, išiel nadoraz a bojoval aj za druhého. Z toho mám najväčšiu radosť," povedal tréner Colorada Patrick Roy.

Návrat trénera Carlylea do Anaheimu

Vydarený návrat do mesta, do ktorého v roku 2007 priviezol Stanleyho pohár, absolvoval tréner Randy Carlyle, ktorý už vedie Toronto. Maple Leafs triumfovali na ľade Anaheimu 3:1, keď 43 zákrokov zaznamenal brankár Jonathan Bernier a už svoj 34. gól v sezóne strelil Phil Kessel. Ducks vyhodili Carlyla v roku 2011, ale jeho prácu si stále vážia a pred zápasom ho privítali spomienkovým videom a aplaudovalo mu viac ako 17.000 divákov v Honda Center. "Bolo to dojímavé, nečakal som takéto privítanie. Na pôsobenie v Anaheime nikdy nezabudnem, bola to významná etapa v mojom živote," povedal 57-ročný tréner.

V Dallase išlo o život, kolaps na striedačke

Duel Dallas - Columbus (0:1) nedohrali po tom, čo útočník domácich Stars Rich Peverley skolaboval v prvej tretine priamo na striedačke. Stalo sa tak krátko po tom, čo 31-ročný hokejista dokončil striedanie. V tuneli vedúcom do šatní sa mu dostalo okamžitej lekárskej pomoci a následne ho transportovali do miestnej nemocnice. Neskôr bol pri vedomí, jeho stav je v súčasnosti stabilizovaný. Klubový lekár označil Peverleyho zrútenie ako srdcový kolaps.

Výsledky NHL:

WASHINGTON - PITTSBURGH 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)


Góly: 4. Fehr (Chimera, Ward), 29. Bäckström (Laich, Carlson) – 1. Kunitz (Crosby, Stempniak), 4. Crosby (Malkin, Määttä), 33. Kunitz (Stempniak, Crosby). Brankári: HALÁK - Zatkoff, strely na bránku: 33:20.



OTTAWA - NASHVILLE 3:4 pp (0:0, 0:3, 3:0 - 0:1)


Góly: 48. Cowen (Spezza, Hemský), 51. Methot (Spezza, Hemský), 59. Spezza (Hemský, Karlsson) – 29. Spaling (Del Zotto, Wilson), 30. Smith (Ekholm, Jones), 38. Nystrom, 64. Jones (Ellis). Brankári: Anderson (45. Lehner) - Rinne, strely na bránku: 37:42.



TAMPA BAY - PHOENIX 3:4 pp a sn (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0, 0:1)


Góly: 12. Johnson (Palát, Brewer), 40. Palát (Callahan, Aulie), 60. Palát (Filppula, Carle) – 22. McMillan (Yandle, Doan), 43. Erat, 48. Bödker (Vermette, Michálek), rozh. nájazd Vrbata. Brankári: Bishop - Smith, strely na bránku: 31:20.



COLORADO - WINNIPEG 3:2 pp (0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)


Góly: 25. Mitchell (Barrie, Johnson), 40. Benoit (Mitchell), 63. Duchene (Holden, Barrie) – 36. Byfuglien (Little, Wheeler), 38. Byfuglien (Frolík, Little). Brankári: Varlamov - Montoya, strely na bránku: 34:35.



CALGARY - LOS ANGELES 2:3 (0:2, 0:0, 2:1)


Góly: 56. Cammalleri (Giordano, Backlund), 58. McGrattan (Butler, Reinhart) – 5. Williams (Kopitar, Martinez), 10. Lewis (Vojnov, Clifford), 48. Kopitar (Doughty, Muzzin). Brankári: Ortio - Jones, strely na bránku: 26:23.



ANAHEIM - TORONTO 1:3 (0:2, 1:1, 0:0)


Góly: 35. Perry (Maroon, Getzlaf) – 17. Bozak (Phaneuf, Kessel), 20. Kessel (Van Riemsdyk, Bozak), 24. Ranger (Kessel, Bozak). Brankári: Andersen - Bernier, strely na bránku: 44:23.



VANCOUVER – NY ISLANDERS 4:7 (1:0, 2:0, 1:7)


Góly: 16. Higgins (Webber, Garrison), 25. H. Sedin (Jensen, Sestito), 29. Kesler (Burrows, Bieksa), 50. Tanev (Higgins, Hansen) – 42. Bailey (Nelson, Donovan), 44. Strome (Okposo, VIŠŇOVSKÝ), 44. de Haan (Hamonic), 47. Nielsen (Lee, Okposo), 51. Martin (McDonald), 52. Lee (Okposo, Nielsen), 60. Clutterbuck (Bailey, Hamonic). Brankári: Lack - Nabokov, strely na bránku: 24:28.


DALLAS - COLUMBUS 0:1

- duel v čase 6:23 prerušili pre kolaps hráča Dallasu Richa Peverleyho
Gól: 3. Horton (Dubinsky, Wisniewski)

Slováci v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles) 14:41 0 0 0 2 2 0
Richard Pánik (Tampa Bay) 11:24 0 0 0 -1 1 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 21:14 0 1 1 1 0 2
Jaroslav Halák (Washington) 58:39 3/20 85,00

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/