Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia NHL

Hossa prispel k triumfu Chicaga gólom i asistenciou

Slovenský hokejista Marián Hossa z Chicaga Blackhawks drží puk, s ktorým strelil svoj 500. gól po zápase zámorskej NHL proti Philadelphii Flyers 18. októbra 2016 v Chicagu. Foto: TASR/AP

Krajana Petra Budaja však priamo neprekonal, keďže v 59. minúte spečatil skóre zápasu do prázdnej bránky.

New York 31. októbra (TASR) - New York 31. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa prispel gólom a asistenciou k triumfu Chicaga v zámorskej NHL nad Los Angeles v pomere 3:0. Krajana Petra Budaja však priamo neprekonal, keďže v 59. minúte spečatil skóre zápasu do prázdnej bránky. Tridsaťsedemročný krídelník, ktorý si pred zápasom prevzal pamätné ocenenie za pokorenie 500-gólovej méty v NHL, má na dosah ďalší významný míľnik. Po nedeľňajšej noci mu chýbajú k naplneniu 1100-bodovej hranice už len štyri body.

Budaj sa postavil do bránky Kings v šiestom zápase, no druhej prehre na nulu v rade nezabránil. V noci na pondelok napriek tomu kryl 26 striel a atakoval 93-percentnú hranicu v úspešnosti zásahov. V drese Chicaga sa predstavil aj Richard Pánik, ale do štatistík si zapísal len jeden strelecký pokus a tri hity. Okrem toho pomohol Blackhawks v 7. minúte otvoriť skóre duelu, keď počas presilovky zaclonil Budajovi vo výhľade a Jonathan Toews ho švihom prestrelil. Pri druhom góle zasa vymyslel Hossa efektnú prihrávku pred opustenú bránku Arťomovi Anisimovovi. "Po rýchlej a krátkej spolupráci s Panarinom som videl pripraveného Anisimova, no všimol som si aj to, že máme medzi sebou hráča. Pokúsil som sa mu ideálne naservírovať puk, aby mal čo najjednoduchšiu koncovku," opísal druhý gól Hossa.

Pod víťazstvo 3:0 sa výraznou mierou podpísal aj Corey Crawford. Zneškodnil 32 striel a prvým sezónnym shutoutom, dvadsiatym v kariére, prispel k zisku dvoch bodov. "Z pohľadu defenzívy to bol zatiaľ náš najlepší zápas, všetci obrancovia si vynikajúco plnili svoje povinnosti. Rýchlo sme dávali puky od hokejky, predovšetkým v obrannom pásme. Bol to jednoducho skvelý zápas," povedal po stretnutí brankár "jastrabov".

Len druhú prehru v prebiehajúcej sezóne utrpeli hokejisti Edmontonu, keď doma podľahli Ottawe 0:2. O triumfe hostí rozhodol 35. kariérny shutout Craiga Andersona, ktorý vykryl všetkých 37 striel domácich. Z vydretého víťazstva sa však po zápase tešil cez slzy v objatí spoluhráčov, keďže lekári nedávno diagnostikovali jeho manželke rakovinu. "Zvládli sme náročný zápas, v ktorom nás viedol Craig. V sobotu sa k nám vrátil, a hoci si zachoval silnú tvár, z jeho očí išla obrovská bolesť. Vrátil sa na ľad a stal sa príkladom lídra. Veľa nerozprával, len urobil svoju tradičnú robotu v takom štýle, ako to dokážu len veľkí lídri," povedal na adresu spoluhráča kapitán Senators Erik Karlsson. Slovenský obranca Andrej Sekera zaznamenal v drese Edmontonu po tri strelecké pokusy i úspešné bloky a jeden hit.

V nedeľňajšom dueli medzi New Yorkom Islanders a Torontom dostal prednosť v bránke domácich Thomas Greiss pred Jaroslavom Halákom. Nemecký brankár pustil za chrbát len jeden puk, celkovo pochytal 33 pokusov Maple Leafs a mal 97,1-percentnú úspešnosť. Islanders triumfovali presvedčivo 5:1. "Samozrejme, aj brankár dokáže byť rozdielový hráč. Ak chcete byť jednotka, musíte svojmu mužstvu pomôcť ako to len ide. Musíte dokázať, že viete udržať víťazstvo pre tím," konštatoval na webe NHL Greiss. Kanadský tím si v stretnutí vytvoril niekoľko dobrých príležitostí na skórovanie, v predbránkovom priestore však narazil na tvrdý odpor zo strany Greissa. "Zaťal sa a predvádzal skvelé zákroky. Napriek tomu si myslím, že musíme pokračovať v tom, čo robíme, hoci v defenzíve by sme mali dať nejaké veci do poriadku. V ofenzíve si vytvárame šance, len je ich potrebné premeniť," zdôraznila tohtoročná draftová jednotka Auston Matthews. Martin Marinčin patril v drese Toronta k najvyťaženejším obrancom, no do štatistík si tentoraz pripísal dve mínusky.

Trojzápasovú sériu prehier prerušila v noci na pondelok Florida, ktorá triumfovala na ľade Detroitu 5:2. Vedúcou osobnosťou "panterov" sa stal Colton Sceviour - k premiérovému hetriku pridal asistenciu a štyrmi kanadskými bodmi pripravil Red Wings druhú prehru za sebou. "Bolo to niečo vzrušujúce. Teraz si vôbec nepamätám, kedy som sa naposledy v kariére tešil z hetriku. Ale nepridával by som tomu zasa až takú veľkú váhu, veď všetky tri góly padli po mojich dorážkach spred bránkoviska," uviedol triezvo Sceviour. Domáci krídelník Tomáš Tatar sa v stretnutí bodovo nepresadil.

Prvý hetrík po viac ako päť a pol roku dosiahol aj útočník New Yorku Rangers Michael Grabner, ktorý pomohol svojmu tímu k jasnému triumfu 6:1 nad Tampou Bay. Naposledy sa ľavý krídelník tešil z trojgólového zápisu v stretnutí 11. februára 2011. V profiligovej kariére to bol jeho tretí hetrik. Spoločne so spoluhráčmi z tretej formácie "jazdcov" J.T. Millerom a Kevinom Hayesom nazbierali v stretnutí proti Lightning deväť bodov (4+5).



výsledky:

Winnipeg - Buffalo 1:3, Carolina - Philadelphia 3:4, Detroit - Florida 2:5, New York Islanders - Toronto 5:1, Chicago - Los Angeles 3:0 /M. HOSSA 1+1 - P. BUDAJ 26 zákrokov/, New York Rangers - Tampa Bay 6:1, Edmonton - Ottawa 0:2, Calgary - Washington 1:3



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 19:47 0 0 0 0 1 0

Martin Marinčin (Toronto) 22:36 0 0 0 -2 1 0

Marián Hossa (Chicago) 16:04 1 1 2 1 3 0

Richard Pánik (Chicago) 16:14 0 0 0 0 1 0

Andrej Sekera (Edmonton) 21:16 0 0 0 0 3 0

Peter Budaj (Los Angeles) 59:45 26/28 92,90


/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/