Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

McDavid bodoval doma 23-krát za sebou, veľký večer Stankovena

Vladislav Gavrikov (84) z Los Angles Kings a Connor McDavid (97) z Edmonton Oilers bojujú o puk počas druhej tretiny hokejového zápasu NHL v Edmontone, Alberta, v pondelok 26. februára 2024. Foto: TASR/AP

V 23-zápasovej domácej sérii je bilancia 12+42, naposledy nebodoval v Rogers Place 3. novembra, keď Edmonton podľahol Dallasu 3:4.

New York 27. februára (TASR) - Kanadský hokejista Connor McDavid prispel v noci na utorok k víťazstvu svojho Edmontonu nad Los Angeles (4:2) dvoma asistenciami. Sériu zápasov s bodovým zápisom tak predĺžil na osem, na domácom ľade bodoval v 23 stretnutiach NHL za sebou.

Kapitán Edmontonu má paradoxne všetkých 20 bodov z predošlých ôsmich stretnutí za asistencie. V 23-zápasovej domácej sérii je bilancia 12+42, naposledy nebodoval v Rogers Place 3. novembra, keď Edmonton podľahol Dallasu 3:4. V prebiehajúcej sezóne získal celkovo 91 bodov (21+70) a stal sa šiestym hráčom v histórii, ktorý má šesť sezón v rade s 90 a viac bodmi. Pripojil sa tak k Wayneovi Gretzkému (13), Mikeovi Bossymu (9), Jarimu Kurrimu (8), Daleovi Hawerchukovi (8) a Marcelovi Dionnemu (8). Ďalší hráč "olejárov" Evan Bouchard strelil proti Kings víťazný gól a stanovil tak svoje osobné maximum v jednom ročníku. Medzi obrancami má najviac gólov v lige (15) spolu s MacKenziem Weegarom z Calgary. Jeho spoluhráč Zach Hyman vyrovnal v 20. minúte na 1:1 a predĺžil tak svoju gólovú sériu na päť duelov, v ktorých zaznamenal šesť presných zásahov.

Veľký večer má za sebou kanadský útočník Dallasu so slovenskými koreňmi Logan Stankoven. Proti New Yorku Islanders sa podieľal na oboch góloch svojho tímu, ktorý prehral 2:3 po predĺžení. Najprv asistoval v 28. minúte Mattovi Ducheneovi pri góle na 1:1 a na konci prostredného dejstva sám vyrovnal na 2:2. Pre 21-ročného útočníka to bol prvý gól i bod v NHL v druhom zápase v zámorskej profilige.

"Je pekné streliť ten prvý a bolo by ešte krajšie pridať k tomu víťazstvo. Všetko okrem výsledku bolo super a som za to veľmi vďačný. Publikum bolo skvelé a fanúšikovia sa ku mne správali naozaj dobre," povedal pre nhl.com Stankoven, ktorý skóroval v deň svojich narodenín. V NHL vsietil hráč premiérový gól v deň svojich narodenín už osemnástykrát v histórii. V tomto mesiaci sa to navyše podarilo aj Zacharymu Bolducovi zo St. Louis. Stankoven prišiel z farmárskeho tímu Texas Stars do prvého mužstva len cez víkend, v nižšej AHL vedie spolu so spoluhráčom Marvikom Bourquem tabuľku produktivity s 57 bodmi (24+33) v 47 zápasoch. Gól, pri ktorom asistoval, bol pre Duchena 800. bod v NHL (339+461) v 1034 dueloch.

Na víťazstve Washingtonu nad Ottawou (6:3) sa bodovo nepodieľal kapitán Alexander Ovečkin. Na ľade bol 16:37 minúty, rozdal dva hity a duel ukončil s troma mínuskami. Jeho tím premenil v úvodnom dejstve štyri z desiatich striel na bránku a po zásahoch Maxa Paciorettyho a Becka Malenstyna v priebehu štrnástich sekúnd sa musel porúčať z bránky hostí Anton Forsberg. Jeho náhradník Joonas Korpisalo vykryl osem zo zvyšných desiatich striel. Ešte v úvodnej dvadsaťminútovke skóroval John Carlson, ktorý absolvoval 984. zápas za Capitals, čo je najviac v klubovej histórii v podaní obrancu. Pred zápasom mu klub premietol ďakovné video: "Bol to skvelý moment. Najmä po tom videu, bola to jedna z tých vecí, ktoré by ste nevymysleli, ani keby ste chceli." Carlson má navyše aj druhý najvyšší počet gólov v podaní obrancu Capitals, o štyri je pred ním Kevin Hatcher (149). Na každom góle Ottawy sa podieľal Brady Tkachuk (1+2) a dosiahol 50-bodovú métu v treťom ročníku za sebou. Dlhšiu sériu mal naposledy v Ottawe Mark Stone (5; 2014-2019).