Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Kučerov je prvý na méte 100 bodov, Kaneov špeciálny návrat do Chicaga

Na snímke pravé krídlo Nikita Kučerov (86) z Tampy Bay Lighting a hráči Luke Hughes (43) a Colin Miller (24) z New Jersey Devils počas zápasu zámorskej NHL New Jersey Devils - Tampa Bay Lighting 25. februára 2024 v Newarku. Foto: TASR/AP

Kučerov sa podieľal na všetkých štyroch góloch Lightning, ktorí zvíťazili na ľade New Jersey Devils 4:1. Na úvodné tri góly prihral, štvrtý strelil do prázdnej bránky.

New York 26. februára (TASR) - Hokejový útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay Lightning sa ako prvý hráč v prebiehajúcej sezóne NHL dostal na métu 100 kanadských bodov. Ak by si udržal súčasné tempo 1,72 bodu na zápas až do konca základnej časti, dostal by sa na 140 bodov, čo by znamenalo jeho osobný rekord.

Kučerov sa podieľal na všetkých štyroch góloch Lightning, ktorí zvíťazili na ľade New Jersey Devils 4:1. Na úvodné tri góly prihral, štvrtý strelil do prázdnej bránky. "Je to výnimočný, veľmi výnimočný hráč. Asi nikdy to nebolo také evidentné ako dnes. Bolo zábavné sledovať ho," povedal tréner Jon Cooper. Kučerov má na konte 102 bodov za 38 gólov a 64 asistencií v 59 zápasov. Pre 30-ročného krídelníka je prebiehajúca sezóna štvrtá, v ktorej sa dostal na trojciferný počet bodov. Jeho maximum je 128 bodov (41+87) z ročníka 2018/19. Stobodovú métu dosiahol najrýchlejšie v histórii Lightning, keď prekonal vlastný rekord 62 zápasov z ročníka 2018/19.

Štyri body za gól a tri asistencie nazbieral aj kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. Prispel nimi k víťazstvu nad Philadeplhiou 7:6 a šestnástykrát v kariére sa dostal na métu 60 bodov v sezóne. Zároveň sa posunul aj v poradí produktivity v histórii NHL. V súčte základnej časti a play off zatiaľ nazbieral 1763 bodov, čím sa dostal na 10. miesto pred bývalého obrancu Raya Bourquea (1759). Lídrom poradia je Wayne Gretzky s 3229 bodmi. Pred Crosbym je na 9. mieste Marcel Dionne, ktorý nazbieral celkovo 1816 bodov.

Crosby si pripísal po dva body v prvej aj tretej tretine a počas kariéry mal už 244 viacbodových tretín. V tomto ukazovateli je priebežne na 9. mieste (spoločne s Markom Messierom) v histórii súťaže. Líder poradia Wayne Gretzky mal 611 viacbodových tretín. Proti Flyers strelil v kariére už 55 gólov, ku ktorým pridal 74 asistencií, čo je najviac zo všetkých súperov "letcov."

Veľkou udalosťou nočných zápasov bol návrat útočníka Patricka Kanea na ľad Chicaga Blackhawks. V drese Detroitu Red Wings víťazným gólom v predĺžení rozhodol o triumfe 3:2. Zápasu predchádzal slávnostný ceremoniál, počas ktorého klub vyvesili symbolický dres bývalého obrancu Chrisa Cheliosa s číslom 7. Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára (raz s Montrealom, dvakrát s Detroitom) v ďakovnej reči spomenul aj Kanea, o ktorom si je istý, že "sa do dejín NHL zapíše ako najlepší Američan a jeho dres bude takisto visieť pod stropom United Centra." Kane najskôr prihral na vyrovnávajúci gól ďalšieho bývalého hráča Chicaga Alexa DeBrincata a neskôr po jeho prihrávke rozhodol predĺženie po vydarenom úniku. "Ak mám byť úprimný, tak celý večer bol zvláštny. Videl som pekné spomienkové video v prvej tretine, no bol som rád, že som sa už potom mohol koncentrovať na hokej. V druhej tretine som už hral svoju hru. Po zápase som mal veľa emócií z víťazného gólu, návratu a toho všetkého, čo sa tu dnes odohralo," konštatoval Kane. Stal sa šiestym hráčom histórie NHL, ktorý skóroval v predĺžení v jeho prvom zápase proti bývalému tímu. Naposledy to dokázal Marty Reasoner v marci 2009. Kane odohral za Chicago celkovo 1161 zápasov, v ktorých nazbieral 1225 bodov za 446 gólov a 779 asistencií. Tím doviedol k trom Stanleyho pohárom a spoločne so Slovákom Mariánom Hossom je jeden zo šiestich hráčov, ktorí s Blackhawks triumfovali v rokoch 2010, 2013 a 2015. Z klubu odišiel v závere prestupového obdobia v sezóne 2022/23 do New Yorku Rangers.

Chelios odohral v drese Blackhawks 664 zápasov a počas tohto obdobia získal svoju druhú a tretiu trofej Jamesa Norrisa pre najlepšieho obrancu súťaže. V roku 1992 pomohol tímu k postupu do finále Stanleyho pohára. Do NHL vstúpil v roku 1982 vo farbách Montrealu, do Chicaga prišiel v lete 1990 výmenou za útočníka Denisa Savarda. "Deň, keď ma vymenili do Chicaga, bol najväčší deň v mojom živote," povedal vo svojej ďakovnej reči. "Dostať sa do Montrealu bolo ako vyštudovať Harvard. Vďaka skvelým hráčom, trénerom a lídrom, ktorí boli okolo mňa, som sa vyvinul v hráča, akým som bol neskôr. Keď som sa dostal do Chicaga, bol som už pripravený prevziať pozíciu lídra," priznal Chelios. V organizácii Blackhawks pôsobil do sezóny 1998/99, počas ktorej ho klub vymenil do Detroitu. Kariéru uzavrel až ako 48-ročný po sezóne 2009/10, v ktorej hral za Atlantu Thrashers (dnešní Winnipeg Jets). V rokoch 1986, 2002 a 2008 triumfoval v Stanleyho pohári. Na slávnostnom ceremoniáli sa zúčastnili viaceré osobnosti nielen hokeja či športu. Vyvesenie Cheliosovho dresu si nenechal ujsť ani Slovák Marián Hossa a legendy NHL Wayne Gretzky, Ed Belfour, Jeremy Roenick, ani bývalý tenista John McEnroe či Eddie Vedder, spevák hudobnej skupiny Pearl Jam alebo Denis Rodman, jedna z hviezd basketbalového klubu Chicago Bulls, ktorý zažil najlepšie roky práve počas Cheliosovej éry v Blackhawks. "Michael (Jordan) tu dnes nemôže byť, ale telefonovali sme spolu a čoskoro spravíme oslavu na jeho lodi. Mali sme priateľské vzťahy so všetkými hráčmi Bulls. Michael chodieval často von, no Denis bol vonku stále," žartoval Chelios.

Jednotka uplynulého draftu Connor Bedard asistoval pri druhom góle Chicaga a v prebiehajúcej sezóne má po 45 odohratých zápasoch 40 kanadských bodov (17+23). Zavŕšiť štvrtú desiatku bodov sa mu podarilo ako štvrtému najrýchlejšiemu nováčikovi v histórii Blackhawks. Na túto métu skôr dosiahli iba Denis Savard (42 zápasov), Steve Larmer (43) a Jonathan Toews (45). Patrick Kane na to potreboval takisto 45 duelov.