Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Hossova forma pred Soči graduje, v zápase s Vancouverom opäť bodoval

Marián Hossa potom, ako strelil gól. Foto: TASR/AP

Do štatistiky sa zapísal aj Hossov spoluhráč Michal Handzuš.

New York 30. januára (TASR) - Slovenský útočník Marián Hossa strelil v noci na štvrtok svoj 24. gól v tejto sezóne zámorskej NHL. Prispel ním k triumfu hokejistov Chicaga nad domácim Vancouverom 5:2, pričom svoje konto obohatil aj o ďalší bod za asistenciu. Štatistiky si vylepšil aj jeho krajan a spoluhráč Michal Handzuš, ktorý zaznamenal asistenciu. Newyorské derby pod holým nebom videlo na Yankee Stadium 50.000 divákov a spokojnejší boli fanúšikovia Rangers - "jazdci" zdolali "ostrovanov" 2:1.

Chicago prehrávalo vo Vancouveri na začiatku druhého dejstva 0:2 a nevyzeralo to s ním vôbec dobre. V 27. minúte však zavelil k obratu Marián Hossa, keď úspešne zakončil skvelú presilovkovú kombináciu "jastrabov". Vzápätí sa postaral o vyrovnanie Brandon Saad, pričom pri jeho góle si pripísal siedmu asistenciu v ročníku center Handzuš. Canucks už nedokázali zastaviť rozbehnutého súpera, úradujúci šampión pridal do konca tretiny ešte dva presné zásahy, na konečných 5:2 spečatil v samom závere do prázdnej bránky opäť Saad, ktorému nabil Hossa. Blackhawks tak ukončili sériu štyroch prehier. "Vieme, že sme v predošlých zápasoch nehrali dostatočne dobre. Dnes sme ale ani za stavu 0:2 nepanikárili a napokon sme našli cestu k víťazstvu," spokojne konštatoval Hossa. Prehra po takomto priebehu domácich hráčov mrzela. "To, že je Chicago držiteľom Stanleyho pohára, má nejaký dôvod. Väčšinu stretnutia sme hrali skutočne dobre, no potom sme mali menší výpadok a stálo nás to body. Proti takémuto tímu musíme hrať celých 60 minút," povedal pre nhl.com brankár Vancouveru Roberto Luongo. Kouč hostí Joel Quenneville si zaknihoval 693. víťazstvo v NHL a osamostatnil sa na tretej priečke historickej tabuľky, pred ním sú už len dve trénerské legendy - Al Arbour (782) a Scotty Bowman (1244).

Višňovský si pripísal jednu mínusku


Hráči New Yorku Rangers druhýkrát v priebehu štyroch dní odohrali zápas pod šírym nebom. Po nedeľňajšom víťazstve na Yankee Stadium nad New Jersey Devils (7:3) si na tom istom štadióne poradili aj s mestským rivalom NY Islanders, ktorých zdolali v rámci populárneho seriálu Stadium Series vďaka gólom Benoita Pouliota a Daniela Carcilla tesne 2:1. "Je pre nás veľkou zábavou hrať na otvorenom štadióne. Zápasy v takejto atmosfére sú vždy niečím špeciálnym, dokázal by som ich počas sezóny odohrať aj 40," nadchýnal sa obranca "jazdcov" Marc Staal. Oporou manhattanského klubu bol tradične švédsky brankár Henrik Lundqvist, ktorý sa zaskvel 30 úspešnými zákrokmi. Rangers majú pod holým nebom po troch vystúpeniach zatiaľ stopercentnú bilanciu, v roku 2012 zvíťazili v rámci Winter Classic nad Philadelphiou 3:0. "Bola zima, ale bavili sme sa. Bolo to neuveriteľné, užíval som si atmosféru," povedal kapitán NY Islanders John Tavares. V aréne bejzbalového klubu New York Yankees v Bronxe sa predstavil aj slovenský zadák Ľubomír Višňovský, počas 19:13-minútového pobytu na ľade zaznamenal jednu mínusku.
Martin Marinčin v obrannom zákroku.
Foto: TASR/AP

Marinčin si odsedel dve minútu a na konto si pripísal jeden plusový bod


Fantastický výkon podal v noci brankár Edmontonu Ben Scrivens, ktorý v domácom dueli so San Jose pochytal všetkých 59 striel hostí a výraznou mierou sa tak pričinil o víťazstvo Oilers 3:0. Pre Scrivensa, ktorý prišiel do metropoly Alberty v polovici januára výmenou z Los Angeles, to bolo prvé čisté konto v drese "olejárov" a piate v jeho profiligovej kariére. Takému počtu striel nečelil v histórii slávneho kanadského klubu dosiaľ žiadny brankár. Z dvojbodového zisku sa tešil aj slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý odohral 19:17 min a okrem dvoch trestných minút si zapísal aj jednu plusku. Edmonton len druhýkrát v sezóne vyhral tri zápasy v rade, naopak Sharks po druhý raz za sebou nedali ani gól, v pondelok podľahli Kings 0:1.








Sumáre NHL:

NEW YORK ISLANDERS - NEW YORK RANGERS 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)



Góly: 39. Nelson (Donovan, Clutterbuck) - 40. Pouliot (Brassard, Zuccarello-Aasen), 45. Carcillo (D. Moore, Boyle). Brankári: Nabokov - Lundqvist, strely na bránku: 31:34, 50.027 divákov.

EDMONTON - SAN JOSE 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)



Góly: 11. J. Schultz (N. Schultz, Hall), 47. Hall (Eberle, Nugent-Hopkins), 59. Eberle (Nugent-Hopkins, Hall). Brankári: Scrivens - Niemi, strely na bránku: 27:59.

VANCOUVER - CHICAGO 2:5 (1:0, 1:4, 0:1)



Góly: 1. Higgins (Kesler, Edler), 23. Sestito (Stanton, Kassian) - 27. HOSSA (Versteeg, Saad), 30. Saad (Brookbank, HANDZUŠ), 31. Toews (Seabrook, Sharp), 35. Sharp (Toews, Keith), 60. Saad (HOSSA). Brankári: Luongo - Crawford, strely na bránku: 31:40.



Slováci v akcii:



Marián Hossa (Chicago) 17:24 1 1 2 +1 4 0

Michal Handzuš (Chicago) 10:13 0 1 1 +1 2 0

Martin Marinčin (Edmonton) 19:17 0 0 0 +1 0 2

Ľubomír Višňovský (NY Islanders) 19:13 0 0 0 -1 1 0



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/