Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Halák vychytal výhru proti Phoenixu, Sekera asistoval

Brooks Laich, Nicklas Backstrom a Kyle Chipchura v súboji o puk Foto: TASR/AP

Washington Capitals tak aj vďaka Halákovi prerušili sériu troch prehier.

New York 9. marca (TASR) - Hokejisti Washingtonu zvíťazili v zápase zámorskej NHL na domácom ľade nad Phoenixom 3:2, k triumfu im pomohol 31 úspešnými zákrokmi slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý debutoval v drese Capitals. Domáci po dvoch tretinách prehrávali 0:2, v tretej však troma gólmi rozhodli o víťazstve. Capitals prerušili sériu troch prehier.

Carolina prehrala na ľade New Jersey 4:5, hosťom na body nestačila ani asistencia slovenského obrancu Andreja Sekeru. Tá pre neho bola už 28. v sezóne. V zápase Tampa Bay - Boston sa zrodila výhra Bruins 4:3 po samostatných nájazdoch. Slovenský útočník domácich Richard Pánik zaknihoval jeden mínusový bod a neuspel v nájazdoch, jeho krajan a kapitán medveďov Zdeno Chára tiež zaznamenal jednu mínusku. V drese Bostonu nedostal ani v tomto zápase šancu obranca Andrej Meszároš, ktorý prišiel v stredu po výmene z Philadelphie. V San Jose nastúpil od začiatku v bránke Montrealu Peter Budaj, ale už v 22. minúte ho po druhom inkasovanom góle vystriedal Dustin Tokarski. Sharks nakoniec vyhrali 4:0. Budaj dostal dva góly z 11-tich striel a červenať sa musel najmä po prvom góle z hokejky Tommyho Wingelsa.



Víťazný debut absolvoval v bránke Capitals Jaroslav Halák, ktorý zažil v poslednom čase hektické obdobie a dve výmeny. Najskôr ho St. Louis "vytrejdovalo" do Buffala, kde však neodchytal ani jeden zápas a v stredu, v deň uzávierky prestupov po ňom siahol Washington. Halák chytal prvýkrát od 26. februára a hoci v 24. minúte jeho tím prehrával s Phoenixom 0:2, nakoniec strelil v tretej tretine tri góly a vyhral 3:2. "Bol to zvláštny pocit, keď som sa pozrel dole a videl som červený dres. V prvej polovici zápasu som bol naozaj nervózny, chcel som sa spoluhráčom, všetkým ľudom z tímu a aj fanúšikom ukázať v čo najlepšom svetle," povedal Halák, ktorý zaznamenal 31 úspešných zákrokov. Za Washington ešte nenastúpil 21-ročný ruský útočník Jevgenij Kuznecov, s ktorým klub podpísal tento týždeň kontrakt. Mladého Rusa si Capitals vybrali v prvom kole draftu 2010, ale doteraz hral v KHL za Traktor Čeľabinsk. Prvýkrát sa vo Washingtone po výmene do Phoenixu predstavil český útočník Martin Erat, ktorý si výmenu z Capitals doslova vyžiadal, pretože nebol spokojný s vyťažením na ľade. Fanúšikovia mu to neodpustili a pri dotyku s pukom na neho v úvode duelu "bučali."



Boston odvrátil na ľade Tampy Bay dvojgólové vedenie "bleskov" a napokon zvíťazil 4:3 po samostatných nájazdoch. V nich rozhodol až v siedmej sérii Reilly Smith. Pred ním mal smolu slovenský útočník Richard Pánik, ktorý trafil hornú žrď a následne Smith nasadil výborný blafák Benovi Bishopovi. Tampa Bay sa trápi a prehrala už štvrtý duel po sebe. S Bostonom sa Lightning v tejto sezóne nedarí, prehrali s ním všetky štyri stretnutia. "Keby to bola séria play off, tak by sme vypadli. Momentálne je Boston lepším tímom ako my," povedal tréner Tampy John Cooper. Ten nemá dôvod na paniku, pretože "blesky" sú na 5. mieste Východnej konferencie. Nový kapitán Tampy Steve Stamkos nebodoval ani v druhom zápase po zranení, zaznamenal len jednu strelu a ukazuje sa, ako citeľne mu chýba jeho "dvorný nahrávač" Martin St. Louis, ktorého klub vymenil do New Yorku Rangers. V drese Bostonu odohral 27 minút a 28 sekúnd kapitán Zdeno Chára, zaznamenal tri strely, ale nebodoval. Pánik strávil na ľade 11:29 minúty.



O víťazstve New Jersey 5:4 nad Carolinou rozhodol v 54. minúte fínsky útočník Tuomom Ruutu, ktorý prišiel do tímu Devils v priebehu týždňa práve z Caroliny výmenou za útočníka Andreja Loktionova. Ruutu tak dostal odmenu za hektický mesiac. Po návrate zo ZOH v Soči, kde získal bronz, vyrazil okamžite s Hurricanes na päťzápasový "trip" vrátane troch duelov v Kalifornii. V utorok sa vrátil s tímom do Raleigh, no už v stredu ho vymenili do New Jersey. O deň neskôr už sedel v lietadle do Newarku a večer s novým tímom trénoval. V piatok odohral v Detroite svoj prvý duel za New Jersey a v nedeľu zakončil hektické dva týždne víťazným gólom a asistenciou. "Keď to zrátam aj s olympiádou, tak ten chlapec bol za posledný mesiac doma tak dve hodiny," povedal tréner Devils Peter DeBoer. "Jeho manželka a rodina zostali v Caroline, pretože čakajú dieťa. Som rád, že mu to vyšlo. Bez neho by sme nevyhrali," dodal. Devils, ktorí sú v tabuľke Východnej konferencie na 11. mieste, získali v boji o play off dôležité body. V drese Caroliny, ktorá je na východe trinásta, zaznamenal 28. asistenciu v sezóne obranca Andrej Sekera, keď jeho nahodený puk dostal za chrbát brankára Martina Brodeura so šťastím Jeff Skinner a vyrovnal na 1:1.

Zápas v San Jose sa nevydaril slovenskému brankárovi Montrealu Petrovi Budajovi, ktorý z 11 striel dostal dva góly od Tommyho Wingelsa a v 22. minúte ho vystriedal nováčik Dustin Tokarski. Ten inkasovali tiež dva góly a "žraloci" vyhrali 4:0. Budaja bude mrzieť najmä prvý gól z 3. minúty. Domáci útočník Logan Couture v oslabení vystrelil od červenej čiary, Budaj puk prikryl, ale dvihol ľavú nohu a vtedy voľný puk šikovne doklepol do bránky Wingels. "Mali sme presilovku a nechcel som, aby bolo buly v našom pásme. Chcel som puk rozohrať, ale nevšimol som si hráča, ktorý sa ku mne rútil," povedal Budaj. "Myslím, že čakal, že nahodíme puk a budeme striedať. Ja som to však riskol a mal som šťastie," dodal Wingels. Pred druhým gólom nemal Budaj šancu, pretože Wingels tesne pred ním nohou tečoval strelu Matta Irwina.



Dallas pred očami bývalej superhviezdy Mika Modana zdolal doma Minnesotu 4:3, keď v tretej tretine otočil duel po góloch Tylera Seguina a Erika Colea. Stars pred zápasom vyvesili pod strop Modanove číslo 9 a emotívna ceremónia ako keby domácich hráčov nakopla a už v 31. sekunde otvoril skóre kapitán Jamie Benn. Hostia potom po góle Kyla Brodziaka viedli 3:2 a boli bližšie k víťazstvu. Necelých päť minút pred koncom však vystihol Cole rozohrávku obrancu Keitha Ballarda, v sólovom nájazde prekonal Darcyho Kuempera a stanovil konečné skóre. "Veľmi sme chceli vyhrať a venovať víťazstvo Mikovi Modanovi. Myslím, že chlapci naozaj dreli, aby to dosiahli. Bol to veľký deň pre Modana," povedal tréner Dallasu Lindy Ruff. Tieňom duelu bolo zranenie fínskeho brankára Dallasu Kariho Lehtonena, do ktorého v 7. minúte tretej tretiny v plnej rýchlosti napálil jeho krajan Erik Haula a Lehtonen po zrážke hlava na hlavu utrpel krvavé zranenie a duel nedochytal. Haula dostal za svoj zákrok trest na 5 minút a do konca zápasu a Seguin počas dlhej presilovky vyrovnal na 3:3. "Narazil si hlavu o hornú žrď a pravdepodobne má otras mozgu," povedal Ruff o svojom brankárovi. "Bol to špinavý zákrok a verím, že za neho bude Haula pykať," dodal.



Ottawa vyhrala vo Winnipegu 5:3, keď brankár Craig Anderson zaznamenal 46 zákrokov a v útoku úradovala novozložená formácia Milan Michálek, Jason Spezza a Aleš Hemský. Všetci traja zaznamenali po tri kanadské body. Hemský odohral v drese Senators svoj druhý duel po výmene z Edmontonu a tromi asistenciami vyrovnal svoje kariérne maximum. Ottawa je vo Východnej konferencii na 12. mieste so štvorbodovou stratou na ôsmy Detroit. Hemský dúfa, že si po dlhšom zahrá play off, kam sa Edmonton naposledy dostal v roku 2006, kedy bol dokonca až vo finále. "Som rád, že sa tu bojuje o play off, je to veľmi príjemné. Posledné sezóny som niečo podobné nezažil. Verím, že sa nám to podarí," povedal 30-ročný krídelník.



Štvrté víťazstvo v štvrtom zápase v drese St. Louis vychytal Ryan Miller, ktorého Blues získali z Buffala výmenou za Haláka. Blues vyhrali na ľade Colorada 2:1, Miller chytil 26 z 27 striel domácich Avalanche. Hokejisti St. Louis vyhrali nad Coloradom aj tretí duel v tejto sezóne a upevnili si prvé miesto v Centrálnej divízii. Prvýkrát po 13-tich dueloch nebodoval 18-ročný nováčik Colorada Nathan MacKinnon a prerušil tak svoju rekordnú sériu, v ktorej prekonal aj Wayna Gretzkého. MacKinnonovi chýbal center Paul Šťastný, ktorý si už v prvom striedaní zranil chrbát a na ľad sa nevrátil.



V Nashville rozhodol o víťazstve Columbusu 1:0 v 54. minúte ruský útočník Artem Anisimov, pre ktorého to bol 19. presný zásah v sezóne. Tretie čisté konto v sezóne zaznamenal jeho krajan Sergej Bobrovskij, ktorý zneškodnil všetkých 28 striel Predators. V kanadskom derby vyhral trápiaci sa Vancouver nad Calgary 2:1. V Toronte rozhodol o víťazstve domácich nad Philadelphiou 4:3 po predĺžením svojim 19. gólom v sezóne muž s číslom 19 Joffrey Lupul. Útočník Maple Leafs zakončil zblízka perfektnú kombinačnú akciu a získal pre kanadský tím dôležité dva body.




WINNIPEG – OTTAWA 3:5 (1:2, 1:3, 1:0)
Góly: 17. Little (Byfuglien, Ladd), 25. Enström (Kane), 43. Byfuglien – 10. Michálek (Hemský, Spezza), 18. Cowen (Hemský, Michálek), 23. Gryba (Michálek, Spezza), 29. Turris (Hoffman, Ryan), 30. Hoffman (Spezza, Hemský). Brankári: Pavelec (30. Montoya) - Anderson, strely na bránku: 49:32.

COLORADO - ST. LOUIS 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Góly: 49. Parenteau (Duchene, O'Reilly) – 28. Backes (Oshie, Shattenkirk), 44. Berglund (Tarasenko, Schwartz). Brankári: Varlamov - Miller, strely na bránku: 27:25.

TAMPA BAY – BOSTON 3:4 pp a sn (0:0, 3:2, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 21. Palát (Johnson, Brewer), 25. Barberio (Pyatt, Callahan), 30. Filppula (Palát) – 27. Paille (Campbell, Boychuk), 29. Söderberg (Kelly), 49. Boychuk (Söderberg, Eriksson), rozh. náj. Smith. Brankári: Bishop - Rask, strely na bránku: 20:32.

NEW JERSEY – CAROLINA 5:4 (1:0, 3:2, 1:2)
Góly: 5. Zajac (Ruutu, Jágr), 29. Brunner (Židlický, Zajac), 29. Henrique (Clowe), 33. Henrique (Eliáš, Greene), 54. Ruutu (Židlický, Zajac) – 27. Skinner (SEKERA, E. Staal), 34. Harrison (J. Staal, Siomin), 45. Gerbe (J. Staal), 53. Siomin (Malhotra). Brankári: Brodeur - Chodobin (33. Ward), strely na bránku: 31:33.

WASHINGTON – PHOENIX 3:2 (0:1, 0:1, 3:0)
Góly: 50. Alzner (Fehr, Beagle), 51. Laich (Chimera), 55. Brouwer (Bäckström, Carlson) – 19. McMillan (Yandle, Vermette), 24. Vrbata (Stone, Yandle). Brankári: HALÁK - Smith, strely na bránku: 33:33.

TORONTO – PHILADELPHIA 4:3 pp (2:0, 0:1, 1:2 - 1:0)
Góly: 3. Gardiner (Bodie), 4. Kadri (Lupul, Rielly), 54. Raymond (McClement, Bodie), 63. Lupul (Phaneuf, Gunnarsson) – 39. Timonen (Voráček, Hartnell), 48. Timonen (Voráček), 58. Coburn (B. Schenn, Raffl). Brankári: Bernier - Mason, strely na bránku: 36:31.

NASHVILLE – COLUMBUS 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)
Gól: 54. Anisimov (Wisniewski, Tropp). Brankári: Rinne - Bobrovskij, strely na bránku: 28:36.

DALLAS - MINNESOTA 4:3 (1:1, 1:1, 2:1)
Góly: 1. Jamie Benn (Peverley, Seguin), 22. Chiasson (Seguin, Goligoski), 52. Seguin (Cole, Gončar), 56. Cole – 17. Haula (Koivu), 32. Coyle (Moulson, Brodin), 42. Brodziak (Niederreiter). Brankári: Lehtonen (47. Thomas) - Kuemper, strely na bránku: 38:35.

VANCOUVER - CALGARY 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)
Góly: 26. Archibald (Schroeder), 45. Weber (Booth, Matthias) – 23. McGrattan (Wotherspoon, Hanowski). Brankári: Lack - Ortio, strely na bránku: 14:23.

SAN JOSE - MONTREAL 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly: 3. Wingels (Couture), 22. Wingels (Irwin, Torres), 28. Nieto (Marleau, Couture), 41. Couture (Nieto). Brankári: Niemi - BUDAJ (22. Tokarski), strely na bránku: 33:27.

Slováci v akcii:
Andrej Sekera (Carolina) 25:10 0 1 1 1 0 0
Zdeno Chára (Boston) 27:28 0 0 0 -1 3 2
Richard Pánik (Tampa Bay) 11:29 0 0 0 -1 2 0
Jaroslav Halák (Washington) 60:00 2/33 93,90
Peter Budaj (Montreal) 21:54 2/11 81,80
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/