Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Fínsky veterán Selänne najužitočnejším hráčom olympijského turnaja

Fínsky hokejista Teemu Selänne sa raduje zo zisku bronzovej medaily. Foto: FOTO TASR/AP

Veterán ľadových plôch Selänne priviedol Fínsko k obhajobe bronzu z Vancouveru, keď v súboji o 3. miesto prispel k jasnému triumfu 5:0 nad USA dvoma gólmi.

Soči 23. februára (TASR) - Kapitána hokejistov Fínska Teemu Selänneho zvolili akreditovaní novinári za najužitočnejšieho hráča olympijského turnaja v Soči. Individuálne ocenenia pre najlepších hráčov na jednotlivých postoch podľa direktoriátu získali brankár Kanady Carey Price, švédsky obranca Erik Karlsson a útočník USA Phil Kessel.

Veterán ľadových plôch Selänne priviedol Fínsko k obhajobe bronzu z Vancouveru, keď v súboji o 3. miesto prispel k jasnému triumfu 5:0 nad USA dvoma gólmi. Stal sa tak iba šiestym hráčom v histórii, ktorý má na konte medaily zo štyroch olympiád. Vo veku 43 rokov a 234 dní sa zároveň stal najstarším autorom gólu na ZOH.

Selänne, Karlsson a Kessel sa dostali aj do All-Star tímu podľa médií. V bránke "hviezdnej" formácie figuruje Švéd Henrik Lundqvist, doplnili ju kanadský zadák Drew Doughty a fínsky útočník Mikael Granlund.



Najlepší podľa direktoriátu:

brankár: Carey Price (Kanada)

obranca Erik Karlsson (Švédsko)

útočník: Phil Kessel (USA)



Najužitočnejší hráč (MVP) podľa médií:

Teemu Selänne (Fínsko)



All-Star tím podľa médií:

Henrik Lundqvist (Švédsko) - Erik Karlsson (Švédsko), Drew Doughty (Kanada) - Teemu Selänne (Fínsko), Phil Kessel (USA), Mikael Granlund (Fínsko)



Štatistiky:

Najproduktívnejší hráči: 1. Phil Kessel (USA) 8 (5+3), 2. Erik Karlsson (Švéd.) 8 (4+4), 3. Mikael Granlund (Fín.) 7 (3+4), 4. James van Riemsdyk (USA) 7 (1+6), 5. Michael Grabner (Rak.) 6 (5+1)



Najlepší strelci: 1. Michael Grabner (Rak.) 5, 2. Phil Kessel (USA) 5, 3. Lauris Darzinš (Lot.) 4, 4. Drew Doughty (Kan.), Erik Karlsson (Švéd.) a Teemu Selänne (Fín.) po 4



Najlepší nahrávači: 1. James van Riemsdyk (USA) 6, 2. Sami Vatanen (Fín.) 5, 3. Nicklas Bäckström (Švéd.) a Pavel Dacjuk (Rus.) po 4



Úspešnosť brankárov: 1. Carey Price (Kan.) 97,17, 2. Jonas Hiller (Švajč.) 97,06, 3. Sergej Bobrovskij (Rus.) 95,24