Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Výborný Budaj zastavil víťaznú sériu Bruins, San Jose do play off

Útočník Boston Bruins Carl Soderberg (vľavo) v akcii pred slovenským brankárom Petrom Budajom v druhej tretine zápasu NHL Montreal-Boston, 24. marca 2014 v Bostone Foto: TASR/AP

Slovenský brankár sa stal prvou hviezdou zápasu.

New York 25. marca (TASR) - Hokejisti Montrealu Canadiens vďaka slovenskému brankárovi Petrovi Budajovi vyhrali v zápase zámorskej NHL na ľade Bostonu 2:1 po samostatných nájazdoch a uťali Bruins 12-zápasovú víťaznú sériu. Budaj zlikvidoval 28 striel súpera a všetky štyri nájazdy.

Slovenský reprezentant dostal dôveru v bránke kanadského tímu, pretože sa mu v minulých prestížnych derby proti Bruins darilo a dokázal to aj teraz. V nájazdoch bol úspešný len útočník hostí Alex Galchenyuk, na druhej strane na Budajovi postupne stroskotali Patrice Bergeron, Jarome Iginla, Brad Marchand i David Krejčí. Budajovi sa podarilo pretrhnúť osobnú sériu štyroch prehier a stal sa prvou hviezdou zápasu.

"Je to skvelý brankár. Keď chytá, dáva nám v obrane veľkú dôveru, a ukázal to aj teraz. Najmä v prvej tretine mal niekoľko skvelých zákrokov a podobne aj v druhej. Určite sme dnes vyhrali vďaka nemu," povedal pre nhl.com kapitán Canadiens Brian Gionta. "Peter chytal úžasne. V niektorých fázach hry nás súper zatlačil, no on predvádzal jeden výborný zákrok za druhým. Na striedačke som sa pýtal, ako toto dokáže? Bol to pre neho výnimočný večer. Všetci však veľmi dobre vieme, čo v ňom je," vyjadril sa na adresu Budaja krídelník "Habs" Brendan Gallagher.

"Medveďom" sa tak nepodarila dosiahnuť 13-zápasová víťazná šnúra, prvá od marca 1971. S Montrealom prehrali tretíkrát v sezóne a piatykrát z uplynulých šiestich vzájomných duelov, počítajúc aj minulý ročník.

"Bol to dôležitý súboj a som šťastný, že som v ňom dostal šancu chytať a vybojovali sme dva body. Som rád, že mi dal tréner dôveru," vyznal sa Budaj. Ten potvrdil, že to na Bruins vie, v TD Garden vychytal piate víťazstvo v rade, pričom počas tejto série dosiahol úspešnosť zásahov 96 percent. "Nie som poverčivý," zasmial sa slovenský olympionik pri otázke, či nenechá uložiť šťastnú mincu pod ľadom v bostonskej hale. "Nie je to iba o mne. Potrebujem od tímu, aby strelil góly, aby chalani blokovali strely a urobili ďalšie potrebné maličkosti. Boston hral tiež dobre, vypracoval si množstvo šancí a tvrdo bojoval. Je skvelé, že dokážeme vyhrávať takéto náročné zápasy. Presne to v našej situácii potrebujeme," vyznal sa pre nhl.com Budaj, ktorého tím stále nemá istú miestenku do play off. Kapitán domácich Zdeno Chára nebodoval, keď vyslal na krajana iba tri neúspešné strely. Druhý slovenský obranca v službách Bostonu Andrej Meszároš nehral.

Obranca Bostonu Zdeno Chára (vľavo) a Thomas Vanek z Montrealu Canadiens počas zápasu zámorskej NHL 24. marca 2014 v Bostone.
Foto: TASR/AP


Postup do play off majú už istí hráči San Jose Sharks, a to i napriek prehre s Calgary 1:2 po samostatných nájazdoch. V bojoch o Stanleyho pohár si zahrajú "žraloci" desiatykrát za sebou, čo je spomedzi aktívnych šnúr druhá najdlhšia séria účastí po Detroite, ktorý sa do vyraďovacej časti dostal v každej z posledných 22 sezón. "Sme spokojní, že máme postup vo vrecku. Bolo by pekné získať dva body, no základným cieľom bolo zaistiť si miestenku do play off a tú máme. Bola to nevyhnutnosť," vyslovil sa tréner Sharks Todd McLellan.

Hráči Los Angeles vyhrali vo Philadelphii 3:2 a prestrihli tak "letcom" päťzápasovú víťaznú niť. Kings pomohol k triumfu aj gól bývalého kanoniera Flyers Jeffa Cartera, ktorý hral prvýkrát v drese Kings proti svojim exspoluhráčom. Fanúšikovia mu návrat do Philadelphie pekne "osladili", keď bučali pri každom jeho dotyku s pukom. Kanadský reprezentant, olympijský víťaz zo Soči po zápase neposkytol médiám rozhovory. "Vieme, ako veľmi túžil tento súboj vyhrať. Vždy, keď nastúpite proti bývalému tímu, máte zvýšenú motiváciu," povedal Carterov spoluhráč Justin Williams. Slovenský útočník hostí Marián Gáborík nebodoval, do štatistík si zapísal iba jednu strelu.

Tampa Bay doma prehrala po nájazdoch s Ottawou 3:4, slovenský útočník domácich Richard Pánik do hry nezasiahol. "Senátorov" doviedol k víťazstvu Švéd Erik Karlsson, ktorý zaznamenal gól a dve asistencie a upevnil si tak vedúce postavenie v produktivite obrancov. Víťazný nájazd premenil kapitán Ottawy Jason Spezza.

Hráči NY Rangers zdolali Phoenix 4:3 pp a poskočili na druhé miesto tabuľky Metropolitnej divízie o bod pred Philadelphiu. Oprát zápasu sa chopil obranca Ryan McDonagh, ktorý strelil víťazný gól "jazdcov" v predĺžení a predtým si obohatil osobné štatistiky aj o dve gólové prihrávky. Zápasu predchádzala slávnostná ceremónia, počas ktorej newyorský klub ocenil brankára Henrika Lundqvista za jeho 302. víťazstvo a 50. shutout, v oboch prípadoch ide o klubové rekordy.


výsledky:

NY Rangers - Phoenix 4:3 pp (0:2, 2:1, 1:0 - 1:0)


Góly: 27. Richards (Hagelin, Pouliot), 31. Brassard (McDonagh, Zuccarello-Aasen), 57. Girardi (McDonagh, Pouliot), 62. McDonagh (Girardi, Hagelin) - 5. Ekman-Larsson (Yandle, Smith), 9. Halpern (Chipchura, Stone), 37. Chipchura (Z. Michálek). Brankári: Lundqvist - Smith (53. Greiss), strely na bránku: 36:21.


Philadelphia - Los Angeles 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)


Góly: 41. Read (Coburn, Couturier), 49. Voráček (Hartnell) - 22. Carter (Martinez, Toffoli), 38. Williams (Regehr, Kopitar), 51. King (Vojnov). Brankári: Emery - Quick, strely na bránku: 32:41.


Calgary - San Jose 2:1 pp a sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0)


Góly: 38. Colborne (Wotherspoon, Glencross), rozhodujúci sam. nájazd Cammalleri - 19. Sheppard (Nieto, Boyle). Brankári: Rämö - Stalock, strely na bránku: 27:34.


Tampa Bay - Ottawa 3:4 pp a sn (1:1, 1:2, 1:0 - 0:0, 0:1)


Góly: 6. Kučerov (Johnson, Brown), 34. Hedman (Filppula, Palát), 46. Stamkos (Palát, Callahan) - 4. Karlsson (Greening), 29. Spezza (M. Michálek, Karlsson), 29. Turris (Stone, Karlsson), rozhodujúci sam. nájazd Spezza. Brankári: Bishop - Lehner, strely na bránku: 38:32.


Dallas - Winnipeg 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)


Góly: 6. Whitney (Jamie Benn, Gončar), 37. Seguin (Jamie Benn, Chiasson) - 58. Little (Kane, Enström). Brankári: Lehtonen - Montoya, strely na bránku: 27:33.


Boston - Montreal 1:2 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 0:1)


Góly: 55. Bergeron (Hamilton, Eriksson) - 7. Jemelin (Briere, Gionta), rozhodujúci sam. nájazd Galchenyuk. Brankári: Rask - BUDAJ, strely na bránku: 29:22.


Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 26:40 0 0 0 0 3 2
Marián Gáborík (Los Angeles) 13:34 0 0 0 0 1 0
Peter Budaj (Montreal) 64:42 1/29 96,6

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/