Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia

Z. Čaputová: Medzi obeťami holokaustu boli aj desaťtisíce Slovákov

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Fašizmus je stále živý aj u nás, v našej spoločnosti, a preto si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme spoločnými silami urobili všetko pre to, aby sa opäť nedostal k moci, povedala prezidentka.

Varšava 27. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok v bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau vzdala úctu obetiam fašizmu a pripomenula, že medzi obeťami holokaustu boli aj desaťtisíce Slovákov.

"Prišla som do Osvienčimu, aby som si pripomenula hrôzy fašizmu a vzdala úctu jeho obetiam," napísala prezidentka na sociálnej sieti Facebook.

"Medzi obeťami holokaustu boli aj desaťtisíce našich spoluobčanov, násilne odvlečených zo slovenských miest a dedín," napísala prezidentka na Facebooku.

Týchto ľudí podľa Čaputovej poslal na istú smrť vtedajší slovenský ľudácky režim. "Doba je dnes síce iná a páchatelia používajú iné slová, podstata zla však zostáva rovnaká - fašizmus je stále prítomný aj v našej spoločnosti. Nedovoľme, aby sa niekedy vrátil k moci," uviedla prezidentka.

"Fašizmus je stále živý aj u nás, v našej spoločnosti, a preto si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme spoločnými silami urobili všetko pre to, aby sa opäť nedostal k moci," povedala Čaputová novinárom počas návštevy Auschwitzu-Birkenau, kde sa zúčastnila na slávnostnej ceremónii pri príležitosti 75. výročia oslobodenia tábora.

Na slávnostnej ceremónii v bývalom nacistickom koncentračnom tábore sa zúčastnili členovia kráľovských rodín, prezidenti a premiéri z takmer 60 krajín.

Ešte pred začiatkom ceremónie viac než 200 ľudí, ktorí prežili holokaust, položilo vence k múru smrti, kde nacisti počas existencie tábora zastrelili tisíce väzňov.

Nacisti počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zabili viac ako milión židov a sovietskych vojnových zajatcov, ako aj predstaviteľov poľskej inteligencie a príslušníkov rôznych národností vrátane asi 15.000 sovietskych občanov.

Tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený 27. januára 1945 Červenou armádou.