Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia

Poslanci B. Bystrice sa pre Malachovské skalky obrátili na prokuratúru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podnet na okresnú prokuratúru podala skupina šiestich mestských poslancov spolu s aktivistami.

Banská Bystrica 2. mája (TASR) - Viacerí poslanci mesta Banská Bystrica sa spolu s aktivistami pre výstavbu na Malachovských skalkách obrátili na prokuratúru. Mesto v súvislosti s výstavbou v lokalite podľa nich rozhodlo v rozpore s platným územným plánom. Samospráva tvrdí, že rozhodnutie bolo vydané v súlade so zákonom.

Podnet na okresnú prokuratúru podala skupina šiestich mestských poslancov spolu s aktivistami. Od prokuratúry požadujú, aby preskúmala rozhodnutie mestského stavebného úradu. Rozhodnutie o výstavbe v okolí Malachovských skaliek považujú za nezákonné, platný územný plán mesta Banská Bystrica podľa nich neumožňuje v lokalite výstavbu v takom rozsahu, k akému tu v súčasnosti dochádza.

"Investor mal dlhodobú snahu o zmenu územného plánu v tejto oblasti, ale mesto mu na základe nesúhlasného stanoviska Štátnej ochrany prírody, Banskobystrického samosprávneho kraja, okresného úradu a nás poslancov nevyhovelo. O zmenu sa pokúsil dvakrát, v oboch prípadoch neúspešne. S plným vedomím si napriek tomu podal žiadosť o umiestnenie stavby, o ktorom vedel, že je v rozpore s územným plánom mesta," vysvetlila mestská poslankyňa Hana Kasová. Ako dodala, mesto podľa nich pri vydávaní rozhodnutia nedôsledne preskúmalo súlad s územným plánom mesta a v rozpore s verejným záujmom povolilo umiestnenie stavby na území regionálneho biocentra.

Okresná prokuratúra Banská Bystrica pre TASR potvrdila, že podnet na podanie protestu prokurátora proti rozhodnutiu mesta o povolení umiestnenia stavby dostala ešte 17. apríla. "Prokurátorka okresnej prokuratúry si vyžiadala na vec sa vzťahujúci spisový materiál, po preskúmaní ktorého o podnete rozhodne," uviedol hovorca Krajskej prokuratúry Banská Bystrica Ivan Vozár.

Samospráva konštatuje, že rozhodnutie o povolení výstavby bolo vydané v súlade so zákonom a súlad s verejnými záujmami bol preukázaný súhlasnými stanoviskami dotknutých orgánov. "Podľa odborného stanoviska Správy Chránenej krajinnej oblasti Poľana z júna 2023 sa plánovaný zámer nenachádza v ochrannom pásme chráneného areálu Malachovské skalky. Stavebný úrad v tomto prípade len rešpektoval záväzné vyjadrenia príslušných orgánov a stavbu rodinného domu v zmysle platnej legislatívy nemal možnosť nepovoliť," vysvetlila pre TASR hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Malachovské skalky sa nachádzajú nad Banskou Bystricou v blízkosti rezidenčnej štvrti Pršianska terasa, skalné bralá ponúkajú návštevníkom výhľady na mesto a okolie. Ako na webovej stránke uvádza Chránená krajinná oblasť Poľana, z botanického hľadiska predstavujú v lokalite ochranársky najvýznamnejšie časti spoločenstvá skál a teplomilné stoklasové lúky z najväčších a najvýznamnejších lokalít výskytu druhov z čeľade vstavačovitých na strednom Slovensku.