Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

USA pošlú sýrskym Bielym prilbám 4,5 milióna dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Biele prilby vznikli v roku 2013 z iniciatívy dobrovoľníkov, ktorí zasahovali spontánne vo svojich mestách a dedinách, aby riešili akútne humanitárne problémy súvisiace s ozbrojeným konfliktom.

Washington 23. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump schválil v utorok finančnú pomoc vo výške 4,5 milióna dolárov (4 milióny eur) určenú pre dobrovoľnícku záchranársku organizáciu Biele prilby, ktorá počas bojov v Sýrii zachraňuje zranených civilistov. S odvolaním sa na oznámenie Bieleho domu o tom informovala agentúra AFP.

Hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová uviedla, že Trump nariadil uvoľnenie týchto finančných prostriedkov pre Biele prilby, ktorých oficiálny názov je Sýrska civilná obrana (SCD). Týmto gestom chcel podľa hovorkyne demonštrovať, že "Spojené štáty naďalej podporujú dôležitú a vysoko hodnotnú prácu tejto organizácie" v Sýrii.

Biele prilby vznikli v roku 2013 z iniciatívy dobrovoľníkov, ktorí zasahovali spontánne vo svojich mestách a dedinách, aby riešili akútne humanitárne problémy súvisiace s ozbrojeným konfliktom. Plnia napríklad úlohy hasičov, vodičov sanitiek, záchranárov, inštalatérov, ošetrovateľov či elektrikárov. Často vyťahujú telá obetí zo zbombardovaných budov a upozorňujú obyvateľstvo na hroziace nebezpečenstvá.

Finančné prostriedky i vybavenie im poskytujú rozličné arabské i západné krajiny, ako aj medzinárodné organizácie. Aktivisti z tejto organizácie sa v minulosti viackrát stali terčom útokov sýrskej armády podporovanej Ruskom, ktorá tvrdí, že nie sú nezávislí, ale podporujú protivládnych povstalcov.

AFP pripomína, že americká finančná pomoc pre Biele prilby prichádza v čase, keď Donald Trump doma i v zahraničí čelí ostrej kritike pre náhle rozhodnutie stiahnuť zo Sýrie malý, avšak politicky významný, počet amerických vojakov, ktorí tam dovtedy podporovali miestnych Kurdov. Turecko po tomto rozhodnutí USA spustilo 9. októbra vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie namierenú proti kurdským milíciám.