Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Pápež odsúdil na omši zneužívanie žien a detí na sex

Pápež František máva veriacim z papamobilu pred svätou omšou na národnom štadióne v Bangkoku vo štvrtok 21. novembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Pápež odcestuje z Thajska v sobotu do Japonska.

Bangkok 21. novembra (TASR) - Pápež František odsúdil vo štvrtok zneužívanie žien a detí na prostitúciu v Thajsku, ktoré je známe sexuálnou turistikou. Na omši, ktorú celebroval na Národnom štadióne v Bangkoku pred približne 60.000 veriacimi, uviedol, že násilie, zneužívanie a zotročovanie predstavujú zlo, ktoré musí byť vykorenené.

Pápež v homílii spomenul zneužívanie žien a detí a útrapy utečencov a migrantov už druhýkrát v priebehu jedného dňa. "Myslím tu na deti a ženy, ktoré sú obeťami prostitúcie a obchodovania s ľuďmi, ponížené, čo sa týka ich základnej ľudskej dôstojnosti," uviedol 82-ročný pápež podľa agentúry Reuters.

Pápeža predtým oficiálne privítali členovia thajskej vlády v sídle premiéra v Bangkoku, kde vystúpil s prejavom, v ktorom hovoril o mnohých humanitárnych otázkach. Svätý otec označil celosvetový problém utečencov za "dôležitú etickú otázku súčasnosti". Povedal, že problém sa netýka samotnej migrácie, ale pramení zo situácií, ktoré nútia ľudí utekať zo svojich domovov.

"Thajsko malo kedysi povesť krajiny, ktorá prijíma utečencov," povedal pápež. "Žiadam, aby spoločenstvá v každej krajine pri riešení problémov, ktoré vedú ľudí k úteku z krajiny, postupovali zodpovedne".

František dodal, že v súvislosti s otázkou utečencov by chcel upozorniť na ženy a deti, ktoré sú zneužívané a čelia "mnohým formám násilia a nútenej práce".

Pápež odcestuje z Thajska v sobotu do Japonska.