Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Mladá Izraelčanka odsúdená za pašovanie drog možno dostane milosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Izraeli, kde žije početná komunita emigrantov z Ruska a krajín bývalého Sovietskeho zväzu, prípad vyvolal veľkú pozornosť.

Moskva 27. januára (TASR) - Komisia pre ľudská práva Moskovskej oblasti odporučila v pondelok udeliť milosť mladej Izraelčanke, ktorá bola v Rusku odsúdená za pašovanie a držanie drog na sedem a pol roka väzenia. Ako uviedla podpredsedníčka komisie Jekaterina Semionovová, Izraelčanka Naama Issacharová čiastočne priznala svoju vinu.

Semionovová podľa agentúry Interfax v pondelok uviedla, že Izraelčanka "čiastočne pripúšťa, že skutočne mala drogy pre osobnú spotrebu, a nemala v úmysle ich pašovať."

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina predtým v pondelok avizoval, že vo veci udelenia milosti Isacharovej Putin rozhodne čoskoro. Mladá žena požiadala Putina o milosť len minulú nedeľu (26. januára).

Issacharovú, Izraelčanku s americkým občianstvom, zadržali 9. apríla 2019 v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetievo, keď sa vracala z Naí Dillí do Tel Avivu. V batohu, ku ktorému v tejto časti letiska ani nemala prístup, sa našlo 9,6 gramu hašiša.

Súd v meste Chimki pri Moskve túto 25-ročnú ženu v októbri odsúdil na 7,5 roka väzenia, keď ju uznal za vinnú z pašovania drog a ich prechovávania.

V Izraeli, kde žije početná komunita emigrantov z Ruska a krajín bývalého Sovietskeho zväzu, prípad vyvolal veľkú pozornosť. Izraelská vláda odsúdila trest nad Issacharovou ako neprimeraný.

Putin sa minulý týždeň počas návštevy v Izraeli stretol s matkou odsúdenej mladej ženy. O tejto kauze rokoval aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý znova vyzval na jej prepustenie.

Udelenie milosti ešte pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktorá sa v Izraeli konajú 2. marca, by bolo dobrou správou pre Netanjahua.

Rusko a Izrael si udržiavajú pomerne blízke vzťahy aj napriek tomu, že Moskva v občianskej vojne v Sýrii podporuje režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada a Irán, ktorý je úhlavným nepriateľom židovského štátu.