Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Macron súhlasil s odkladom summitu o boji proti IS v Saheli

Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Dôvodom odkladu schôdzky je útok islamistov, ktorý sa odohral na západe Nigeru.

Paríž 12. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok odobril návrh na odklad summitu, ktorý mal byť zameraný na operáciu francúzskej armády v oblasti afrického Sahelu. Schôdzka sa mala pôvodne konať 16. októbra v meste Pau vo francúzskych Pyrenejach za účasti prezidentov západoafrických štátov Mali, Burkina Faso, Čad, Niger a Mauritánia, informovala agentúra AFP.

Dôvodom odkladu schôdzky je útok islamistov, ktorý sa odohral v utorok na západe Nigeru pri hranici s Mali a vyžiadal si životy najmenej 71 vojakov.

K útoku sa prihlásila regionálna odnož džihádistickej organizácie Islamský štát - Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP).

Pokiaľ ide o náplň summitu, Macron avizoval, že od vodcov zo západnej Afriky očakáva, že na ňom jasne deklarujú, že chcú a potrebujú francúzsku vojenskú pomoc - a to napriek protifrancúzskym náladám, ktoré vyjadrujú niektorí oponenti v Afrike.

Francúzska operácia v západnej a strednej Afrike je najväčšou zámorskou vojenskou misiou - zúčastňuje sa na nej 4500 príslušníkov.

Francúzsko začalo svoju intervenciu v Mali v roku 2013 - po tom, čo extrémisti prevzali kontrolu nad veľkými mestami na severe tejto krajiny a nanútili tamojšiemu obyvateľstvu striktný výklad islamského práva.

V oblasti Sahelu došlo v posledných týždňoch opäť k prudkému nárastu útokov islamistov, v ktorých prišli o život desiatky vojakov. Medzi obeťami je aj 13 francúzskych vojakov, ktorí zahynuli pri zrážke vrtuľníkov v Mali. Vojaci smerovali na misiu proti bunkám IS v oblasti.