Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Trón cisára Naruhita vystavia pre verejnosť v Tokiu a Kjóte

Japonský premiér Šinzó Abe dvíha ruky nad hlavu a kričí "banzai" počas slávnostnej ceremónie, na ktorej cisár Naruhito (vľavo) oficiálne zasadol na tzv. chryzantémový trón v Tokiu 22. októbra 2019. V pozadí vpravo stojí cisárovná Masako. Japonská vláda pri tejto príležitosti vyhlásila na 22. októbra mimoriadny štátny sviatok. Cisár Naruhito je 126. japonským cisárom. Na tróne vystriedal 1. mája 2019 svojho otca Akihita, ktorý abdikoval 30. apríla 2019.Dynastia japonských cisárov je najdlhšie vládnucou dynastiou na svete. Cisári z tohto rodu vládnu krajine už najmenej 1500 rokov. Foto: TASR/AP

Takamikura, trón zhora prikrytý baldachýnom, je vysoký približne 6,5 metra a má hmotnosť zhruba osem ton.

Tokio 23. októbra (TASR) - Trón, ktorý bol v utorok použitý pri rituálnej intronizácii japonského cisára Naruhita, verejne vystavia v Tokiu a Kjóte, oznámil úrad cisárskeho dvora.

Takamikura, trón zhora prikrytý baldachýnom, je vysoký približne 6,5 metra a má hmotnosť zhruba osem ton. Samotný trón sa nachádza na čiernom lakovanom pódiu a nad ním sa týči baldachýn osemuholníkového pôdorysu, ozdobený zlatými plastikami fénixov.

Súčasný trón je používaný od roku 1915, keď sa uskutočnila intronizácia cisára Jošihita (1879-1926), posmrtne známeho ako Taišó, informovala tlačová agentúra Kjódó.

Trón vlani v septembri previezli z Cisárskeho paláca v Kjóte do Tokia spolu s trónom Mičodai pre cisárovnú Masako.

Trón Takamikura vystavia pre verejnosť v Národnom múzeu v Tokiu 22.-25. decembra a 2.-19. januára 2020, zatiaľ čo v Cisárskom paláci v Kjóte si ho ľudia budú môcť pozrieť 1.-22. marca 2020.

Naruhito (59) sa ujal vlády 1. mája po tom, ako dva dni predtým plánovane abdikoval jeho otec, bývalý cisár Akihito. Išlo o prvý prípad abdikácie japonského monarchu za uplynulých 200 rokov.