Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia

G. Thunbergová bude počas sviatkov moderovať rozhlasovú reláciu na BBC

Na archívnej snímke Greta Thunbergová. Foto: TASR/AP

Mladá aktivistka Thunbergová sa známou stala po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene.

Londýn 25. novembra (TASR) - Environmentálna aktivistka Greta Thunbergová sa počas vianočných sviatkov predstaví v úlohe moderátorky rannej relácie na britskej rozhlasovej stanici BBC Radio 4. Informáciu zverejnili v pondelok na webovej stránke BBC.

Šestnásťročná Švédka Thunbergová je jednou z piatich osobností, ktoré budú viesť časť vysielania v období od 26. do 31. decembra 2019. Tento postup je podľa BBC tradíciou. V úlohe moderátora sa v minulosti predstavili napríklad aj herečka Angelina Jolieová alebo bývalý predseda britského parlamentu John Bercow.

Mladá aktivistka Thunbergová sa známou stala po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť". Momentálne sa Thunbergová plaví cez Atlantický oceán do Madridu, kde sa má zúčastniť na decembrovej klimatickej konferencii OSN.

Greta Thunbergová bola v piatok ocenená nemeckou cenou za trvalú udržateľnosť (DNP) za rok 2019. Takisto bola tento rok nominovaná na tohtoročnú Nobelovu cenu mieru, ktorú však napokon získal etiópsky premiér Abiy Ahmed.