Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Francúzsko zoškrtá dane pre domácnosti o približne 9,3 miliardy eur

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Približne 5 miliárd eur bude predstavovať zníženie dane z príjmu, ktoré sľúbil prezident Emmanuel Macron, aby upokojil protivládne protesty tzv. žltých viest.

Paríž 16. septembra (TASR) - Francúzsko v budúcom roku zoškrtá dane pre domácnosti o približne 9,3 miliardy eur. Informoval o tom vo svojom pondelkovom vydaní denník Les Echos.

Podľa týchto novín približne 5 miliárd eur bude predstavovať zníženie dane z príjmu, ktoré sľúbil prezident Emmanuel Macron, aby upokojil protivládne protesty tzv. žltých viest. Ďalších 3,7 miliardy ušetria Francúzi v záverečnej fáze zrušenia dane z pobytu pre 80 % domácností.

Po zavedení všetkých plánovaných škrtov bude daňová záťaž francúzskych domácností od volieb v roku 2017, v ktorých zvíťazil Macron, nižšia o 20,6 miliardy eur.

Ale Francúzsko v dôsledku toho v roku 2020 stlačí deficit svojho verejného sektora menej, ako plánovalo, aj napriek nečakaným úsporám rádovo v miliardách eur vďaka rekordne nízkym nákladom na pôžičky, uviedli zdroje z ministerstva financií.