Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia

Francúzsko pohrozilo rozšírením sankcií voči izraelským osadníkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo februári tohto roka Francúzsko zakázalo vstup na svoje územie 28 radikálnym izraelským osadníkom.

Paríž 26. apríla (TASR) — Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II. Informovala o tom agentúra AFP.

Obaja politici "rozhodne odsúdili“ nedávne vyhlásenia izraelských predstaviteľov o rozširovaní osád na Západnom brehu, "ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom".

Napätie na okupovaných územiach vzrástlo po útoku palestínskych extrémistov z hnutia Hamas a ďalších ozbrojených skupín na územie Izraela zo 7. októbra 2023.

Vo februári tohto roka Francúzsko zakázalo vstup na svoje územie 28 radikálnym izraelským osadníkom. Európska únia minulý týždeň zaviedla sankcie na štyroch osadníkov a dve ich organizácie za násilnosti na území Západného brehu a Jeruzalema.

Okrem troch miliónov Palestínčanov žije v Predjordánsku aktuálne aj 490.000 židovských osadníkov.

Macron rokoval s jordánskym kráľom Abdalláhom aj o "katastrofálnej humanitárnej situácii" v Pásme Gazy a vyjadril "veľké znepokojenie z možnej izraelskej ofenzívy v meste Rafah, kam pred bojmi ušlo viac než 1,5 milióna ľudí.

Obaja lídri tiež nástojili na nevyhnutnosti okamžitého a trvalého prímeria v záujme umožnenia dodávok humanitárnej pomoci a ochrany civilného obyvateľstva v Pásme Gazy.

Macron zopakoval, že "oslobodenie rukojemníkov zadržiavaných Hamasom je pre Francúzsko absolútnou prioritou".