Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

UNAS od utorka zablokuje hraničné priechody, k dohode nedošlo

Štrajk Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) v Bratislave 7. januára 2020. Foto: TASR Martin Baumann

Únia autodopravcov Slovenska zdôraznila, že neobmedzí osobnú dopravu a dopravcovia v prípade potreby okamžite vytvoria zákonnú záchranársku uličku.

Bratislava 27. januára (TASR) – Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) od utorka (28. 1.) od 8.00 h začína organizovať protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska a zablokuje ich. Informuje o tom na sociálnej sieti s tým, že vláda odmietla akceptovať ich oprávnené požiadavky a k dohode nedošlo.

UNAS zdôraznila, že neobmedzí osobnú dopravu a dopravcovia v prípade potreby okamžite vytvoria zákonnú "záchranársku uličku". "Prosíme spoluobčanov o pochopenie a podporu," uvádza únia.

UNAS očakávala od Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR do pondelka 16.00 h odpoveď na návrhy zliav na mýte a od Ministerstva financií (MF) SR spracovanie predloženého návrhu na zmenu dane z motorových vozidiel. Únia podotkla, že v opačnom prípade hrozí štrajk.

UNAS sa zároveň na nedeľňajšom (26. 1.) mimoriadnom zasadnutí valného zhromaždenia rozhodla ukončiť akúkoľvek spoluprácu so Združením cestných dopravcov SR Česmad Slovakia. "Únia sa dištancuje od akýchkoľvek vyhlásení a podpisov zmlúv s Ministerstvom financií a Ministerstvom dopravy a výstavby Slovenskej republiky, ktoré odsúhlasil a podpísal Česmad Slovakia. Od dnešného dňa jedná Únia autodopravcov Slovenska samostatne," uviedli dopravcovia v reakcii na postoj zástupcov Česmadu.

Česmad v stredu (22. 1.) prijal návrh rezortu financií na úpravu dane z motorových vozidiel. Ten spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov. Aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, by tak mali mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu. Združenie je zároveň pripravené prijať návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra. Na konci roka by sa malo spočítať, do ktorej zľavy kamión patrí, a podľa toho sa spätne aplikuje zľava od prvého kilometra. UNAS sa k týmto návrhom postavila odmietavo a predložila vlastné.

"Ministerstvo financií aktuálne kvantifikuje dosahy návrhu, ktorý rezortu predložilo združenie UNAS, a v ktorom autodopravcovia navrhli úplne nový systém výpočtu dane z motorových vozidiel," uviedla riaditeľka tlačového odboru MF SR Alexandra Gogová. Rovnako aj rezort dopravy podľa hovorkyne prepočítava a vyhodnocuje posledný doručený návrh UNAS.

"Je dôležité pripomenúť, že nie je dôvod vyvíjať nátlak a prijať extrémne rýchlo unáhlené riešenie v priebehu niekoľkých hodín či dní. Daň z motorových vozidiel za rok 2020 bude splatná koncom januára 2021 a rovnako tak zľavy z mýta je možné uplatniť až od začiatku júla tohto roka," upozornila Gogová. Na nájdenie optimálneho riešenia je podľa nej dostatok času.

Podľa Gogovej minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v pondelok rokoval o aktuálnom stave v kamiónovej doprave s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). O konkrétnych návrhoch budú ministri v stredu (29. 1.) informovať vládu SR.