Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Z francúzskej zoo utiekla po silnom snežení panda červená

Panda červená, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Trojročný samček pandy červenej utiekol zo zoo v obci Saint-Martin-la-Plaine v regióne Rhône-Alpes už minulý piatok, pričom samička, s ktorou v ohrade žil, ho v úteku nenasledovala.

Saint-Étienne 21. novembra (TASR) - Zoologická záhrada vo Francúzsku pátra po pande červenej, ktorá sa vyšplhala po konároch stromov polámaných a poohýbaných po silnom snežení a utiekla zo svojej ohrady. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Trojročný samček pandy červenej utiekol zo zoo v obci Saint-Martin-la-Plaine v regióne Rhône-Alpes už minulý piatok, pričom samička, s ktorou v ohrade žil, ho v úteku nenasledovala.

Pandu v stredu spozoroval istý prekvapený motorista, ktorý vzápätí upovedomil políciu. Huňatého cicavca, patriaceho medzi ohrozené druhy a vzhľadom pripomínajúceho medvedíka čistotného, si všimol na mieste vzdialenom približne desať kilometrov od zoo. Privolaným policajtom ani zamestnancom zoo sa však zviera po príchode na miesto nepodarilo nájsť.

"Ľudia, ktorí zviera uvidia, nás musia informovať a zároveň sa pokúsiť nespustiť ho z dohľadu, aby sme ho mohli chytiť," povedal riaditeľ zoo Pierre Thivillon.

Vedenie zoo miestnym obyvateľom tiež odporučilo, aby sledovali najmä "vrcholky stromov", keďže panda pravdepodobne strávi veľkú časť dňa práve "spaním na stromoch", píše agentúra AP. Veterinár Jean-Christophe Gérard informoval, že táto panda má "dobré pazúry aj zuby" a aj keď nie je považovaná za nebezpečnú, ľudia by sa jej nemali dotýkať.

Panda červená je vzdialenou príbuznou známejšej pandy veľkej, ktorú však pripomína len spôsobom života, pričom každá z nich patrí aj k inej čeľadi. Panda červená alebo malá, ako sa tiež nazýva, je podstatne menšia a vzhľadom sa ponáša skôr na medvedíka čistotného. Väčšinu života trávi na stromoch a nie je považovaná za nebezpečnú.