Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Život bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu je už na internete

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podobné projekty spoločnosti Google sa zameriavajú na zvitky od Mŕtveho mora a na materiály jeruzalemského Múzea holokaustu Jad Vašem.

Johannesburg 27. marca (TASR) - Archivári Nelsona Mandelu a spoločnosť Google dnes oznámili, že na internete sa už nachádza projekt za 1,25 milióna dolárov, ktorý digitálne uchováva záznamy o živote legendárneho vodcu boja proti apartheidu.

Predstavitelia firmy Google a Centra pamäti Nelsona Mandelu na tlačovej konferencii v juhoafrickom Johannesburgu uviedli, že vedeckí pracovníci - ale aj ktokoľvek iný - z celého sveta majú odteraz prístup k stovkám dokumentov, fotografií a videí. Digitálny archív mal hneď pri spustení vyše 1900 hesiel a ďalšie stále pribúdajú.

Podobné projekty spoločnosti Google sa zameriavajú na zvitky od Mŕtveho mora a na materiály jeruzalemského Múzea holokaustu Jad Vašem.

Bojovník proti apartheidu a niekdajší prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Mandela v roku 2004 slávnostne otvoril svoje centrum pamäti, ktoré je súčasťou jeho nadácie pre charitu a rozvoj. V centre sa nachádza archív, ale konajú sa v ňom tiež konferencie či iné podujatia na podporu spravodlivosti a zmierenia v krajinách celého sveta.