Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zima klope na dvere, pripravte svoje auto na nepriaznivé počasie

Foto: Union poisťovňa, a. s.

Okrem toho, že sa blížia najkrajšie sviatky v roku, prichádza aj skutočne mrazivé obdobie.

Bratislava 21. novembra (OTS) - Počasie si na nás určite aj túto zimu pripraví kopec nástrah. Ani v predvianočnom zhone by vodiči nemali zabúdať na zopár pravidiel, ktoré pre jazdu v zime platia. Rizikových faktorov je počas zimných mesiacov hneď niekoľko. Na jednej strane je to ľad a sneh na cestách, na strane druhej zase posypová soľ a štrk, ktoré niekedy vedia urobiť viac škody než úžitku. No a, samozrejme, opomenúť nemôžeme ani samotnú zimu. Teda, nízke teploty. Tie sa dokážu dostať nielen pod kožu, ale, žiaľ, aj pod karosériu auta. Ako teda so zimou bojovať? Absolútnym základom sú spoľahlivé zimné pneumatiky. Zimné pneumatiky je dobré vyberať v kategórii s hĺbkou dezénu aspoň 6 mm, čo je nad rámec zákona. Dôležité je skontrolovať aj chladiacu sústavu, ktorá by mala byť naplnená kvapalinou až do mínus 25 stupňov. Nevyhnutná je aj nemrznúca zmes do ostrekovačov. Vplyvom počasia a agresívnych posypových solí trpí aj karoséria auta. Určite je vhodné pred zimou navštíviť autoumyváreň. Odporúča sa najprv ručné umytie a následne jeden z drahších programov vrátane dôkladného voskovania. Keď teploty klesnú pod nulu, je dobré mať v aute aj metličku, škrabku na okná a lopatku. Dôležité sú aj zimné reťaze. Sú totiž miesta, kde sú povinné. Majitelia áut so staršou autobatériou by si mali do auta pribaliť aj štartovacie káble.

Nech už je príprava auta na zimu akokoľvek dôsledná, mnohým nástrahám sa na cestách jednoducho nedá vyhnúť. Prispievajú k tomu najmä nepriaznivé poveternostné podmienky na cestách (poľadovica, neupravená vozovka, silný vietor, krátke dni, málo denného svetla). Aj napriek naozaj kvalitným pneumatikám často môže dôjsť k „ťukancom“. Na niektorých úsekoch ciest vodičov prekvapí aj zver, ktorá sa v zime presúva za potravou. Inde to môže byť uvoľnený konár.

Union poisťovňa ponúka alternatívu k štandardnému havarijnému poisteniu, pri ktorej už nie je potrebné platiť za všetko a je možné si poistiť len vybrané riziká. „Je pravda, že havarijné poistenie je zväčša drahšie. My však ponúkame klientovi možnosť vybrať si z havarijného poistenia iba to poistenie, ktoré potrebuje, a tak sa stáva cenovo dostupným. Nemusíte tak platiť za celý balík. Samostatne si vyberiete poistenie pre prípad havárie a vandalizmu, prírodných živlov či krádeži. Výbornou správou sú v online produkte mesačné splátky,“ uviedol Daniel Baran, vedúci oddelenia vývoja produktov poistenia motorových vozidiel Union poisťovne. Ako doplnil stačí si vybrať presne to, čoho sa na cestách najviac vodiči obávajú a poistiť sa v Unione do pár minút online. Pri poistení auta online priamo cez webovú stránku Union poisťovne je možná aj skrátená výpovedná doba.

V praxi to znamená, že pre ukončenie poistenia nemusíte čakať do výročného dňa, ale požiadate o ukončenie kedykoľvek. „V Union poisťovni ponúkame klientom „vychytávku“, a tou je obhliadka auta pri havarijnom poistení cez mobilnú aplikáciu. Výhodou je, že nemusíte čakať na technika, ktorý auto nafotí a pošle fotky do poisťovne. Cez aplikáciu máme fotky v okamihu odoslania u nás. Stačí už iba uhradiť poistné a vaše poistenie je platné,“ dopĺňa Daniel Baran.