Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos má v sobotu 55 rokov

Na archívnej snímke zakladateľ a výkonný šéf internetového obchodu Amazon.com. Jeff Bezos. Foto: TASR/AP

Jeff Bezos bol od detstva mimoriadne bystrý a podnikavý. Ešte na strednej škole vyvinul Dream Institute, centrum, ktoré podporovalo kreatívne myslenie u mladých študentov.

Albuquerque/Bratislava 12. januára (TASR) - Zakladateľ internetového obchodu Amazon je podľa zoznamu miliardárov, ktorý zverejňuje spoločnosť Bloomberg, momentálne najbohatším človekom na svete s odhadovaným majetkom 137 miliárd dolárov. Americký investor a filantrop je aj vlastníkom denníka The Washington Post. V sobotu 12. januára má Jeff Bezos, človek s obrovským globálnym vplyvom, 55 rokov.

Pôvodným menom Jeffrey Preston Jorgensen sa narodil 12. januára 1964 v najväčšom meste Nového Mexika Albuquerque (USA). V čase narodenia mala jeho matka len 17 rokov. Jeffov biologický otec, majiteľ obchodu s potrebami pre cyklistov, sa s matkou zakrátko rozviedol. Keď mal Jeff štyri roky, matka sa vydala za kubánskeho imigranta Mikea Bezosa, ktorý si Jeffa adoptoval a zmenil jeho priezvisko na Bezos. Rodina žila neskôr v texaskom Houstone, kde nevlastný otec pracoval ako inžinier pre firmu Exxon Corporation, ktorá sa zaoberala spracovaním ropných produktov.

Jeff Bezos bol od detstva mimoriadne bystrý a podnikavý. Ešte na strednej škole vyvinul Dream Institute, centrum, ktoré podporovalo kreatívne myslenie u mladých študentov. Štúdium na Princetonskej univerzite (Princeton University) ukončil v roku 1986 s titulmi v oblasti elektrotechniky a informatiky. Potom prešiel niekoľkými pracovnými pozíciami a napokon nastúpil do investičnej banky D. E. Shaw & Co v New Yorku.

V roku 1994 sa presťahoval do Seattlu v štáte Washington a založil virtuálne kníhkupectvo. Pracoval v garáži s niekoľkými zamestnancami a začal s vývojom softvéru pre túto lokalitu. Prvú knihu predal cez internet v júli 1995. Bezos je tiež jedným z prvých veľkých investorov do spoločnosti Google, ktorej v roku 1998 poskytol viac ako 250.000 dolárov. V tom istom roku začal predávať kompaktné disky a neskôr v tom roku pridal videá. Svoju firmu pomenoval po juhoamerickej rieke Amazon.

Expanzia firmy bola obrovská, pribúdal predaj rôznych produktov. Bezos sa po prvý raz objavil na forbesovskom zozname 400 najbohatších ľudí sveta v roku 1998, vtedy jeho majetok dosahoval hodnotu 1,6 miliardy dolárov. O rok neskôr investoval aj do iných virtuálnych obchodov. Úspech spoločnosti Amazon povzbudil ďalších maloobchodníkov, aby vytvorili online obchody. V roku 1999 zakladateľa internetového obchodného domu Amazon.com vyhlásil americký týždenník Time za muža roka 1999. Podľa šéfredaktora Waltera Isaacsona stelesňoval Bezos dve veľké témy, ktoré hýbali svetom: on-line nakupovanie a boom internetových firiem.

Prezident Amazonu Jeff Bezos sa stal v roku 2013 majiteľom denníka The Washington Post, ktorý odkúpil za 250 miliónov dolárov v hotovosti od jeho dlhoročného prevádzkovateľa, spoločnosti Graham Holdings. V roku 2016 sa rozhodol investovať v Indii tri miliardy USD. Najväčší online predajca na svete Amazon predstavil v roku 2014 aj svoj inteligentný telefón.

Americký internetový obchod Amazon uzavrel 7. januára 2019 prvýkrát obchodovanie na burze ako najväčšia svetová spoločnosť na trhu. Predbehol aj Microsoft a ďalších technologických gigantov. Firma zamestnáva podľa aktuálnych informácií 613.300 ľudí.

Spoločnosť Amazon pôsobí aj na Slovensku v Seredi, kde vytvorila viac ako 1850 stálych pracovných miest. Logistické centrum v Seredi sa sústreďuje na reverzné operácie z celej Európy.

V ostatných rokoch sa Jeff Bezos sústreďuje aj na svoju firmu Blue Origin, ktorá je výrobcom leteckej techniky a pracuje aj na poskytovaní komerčných letov do vesmíru.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos sa po 25 rokoch rozvádza so svojou manželkou, spisovateľkou a aktivistkou MacKenzie Bezosovou. Pár to oznámil 9. januára 2019 v spoločnom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter. Manželia majú spolu troch synov a jednu dcéru, ktorú si adoptovali z Číny.