Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Za výhovorkami, že vyšetrenie prsníkov bolí, je ukrytý hlavne strach

Ilustračná snímka Foto: TASR - Pavol Zachar

Ročne zomrie na rakovinu prsníka okolo 900 Sloveniek.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Za všetkými výhovorkami, že vyšetrenie prsníkov bolí, je ukrytý hlavne strach. "Pokiaľ toto vyšetrenie ženy absolvujú, tak povedia, že to vôbec nebolelo." Pre TASR to povedala primárka Preventívneho centra Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave Alena Kállayová. Podľa jej slov sú ženy, ktoré sa vyšetrenie rozhodnú podstúpiť, oveľa spokojnejšie.

Mamografia vie odhaliť rakovinu o tri až päť rokov skôr, než si ju žena nahmatá. Keď odhalí malé ložisko, stane sa tak vo fáze, keď ešte spravidla nemá metastázy. "To znamená, že takéto ložisko sa ináč operuje a lieči. Nie tak dramaticky, ako rozbehnutá rakovina, ktorá už vytvára metastázy," poznamenala.

Ročne zomrie na rakovinu prsníka okolo 900 Sloveniek. Kállayová hovorí, že po úplnom zavedení skríningu a "poctivej" návšteve preventívnych prehliadok, sa bude dať rakovine prsníka zamedziť vo včasnej fáze. "Tým vieme zachrániť život 300 ženám ročne," prízvukovala.

Rakovina je podľa jej slov choroba, ako každá iná. Výhodou je, že sa dá dobre liečiť. "Je dôležité prísť včas a využiť všetky možnosti medicíny, aby sa zistila včas. Len toto odkazujem ženám: Prosím, žiadne fámy. Žiadne hysterické pocity spred troch generácií. Je pravda, že sa kedysi umieralo na mor a tuberkulózu, pred časom aj na rakovinu, lebo ju nevedeli liečiť. Ale my sme v treťom tisícročí," poznamenala.

Mamograf, ilustračná snímka.
Foto: TASR/Ján Siman


Lekárka víta, že sa ministerka Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) rozhodla štátom riadený skríningový program spustiť. Mieni, že sa tak stalo po dlhej odbornej príprave. Podotkla, že aktuálne je na Slovensku preverených 15 skríningových mamografických pracovísk, pričom ich počet rastie.

Rovnako zdôraznila, že Slovensko má v tejto oblasti odborníkov, ktorí vedia podľa jej hodnotenia pracovať na vysokej kvalitnej európskej úrovni. Ohlasy od žien na štátom riadený skríning vníma pozitívne. "Konečne sa tešia, že nemusia chodiť po lekároch, dostanú žiadanku a rovno sa objednajú, dohodnú si termín, ktorý im vyhovuje: Keď sa dozvedia výsledok, šťastné odchádzajú a hovoria, že to stojí za to. Odozva je veľmi dobrá," dodala.

Štátom riadený mamografický skríning je určený pre ženy vo veku od 50 do 69 rokov. Podľa Kállayovej je však dôležité, aby na vyšetrenia chodili aj staršie ženy, pretože čím je žena staršia, tým má väčšie riziko vzniku rakoviny prsníka. Na Slovensku je prevencia v tejto oblasti stanovená zákonom od 40 rokov. Mamografické vyšetrenie môžu ženy podstúpiť raz za dva roky, mali však mať žiadanku od gynekológa.

Ženy vo veku 20 až 40 rokov majú nárok na preventívne sonografické vyšetrenie zadarmo raz za dva roky.