Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V mestečku v Massachusetts schválili pokuty za nadávanie na verejnosti

Návrh je zameraný proti hlasným rečiam tínedžerov a mladých ľudí, plným nadávok, v centre mesta či vo verejných parkoch.

Middleborough 12. júna (TASR) - Polícia v mestečku Middleborough v americkom štáte Massachusetts bude môcť udeľovať pokuty za nadávanie na verejnosti.

Takýto návrh policajného veliteľa schválila v pondelok večer jasnou väčšinou hlasov obecná rada. Pokutu za verejné vyslovenie neslušných výrazov stanovili na 20 dolárov (16 eur).

Miestni predstavitelia zdôraznili, že cieľom nie je cenzúra neformálnych a súkromných rozhovorov. Návrh je zameraný proti hlasným rečiam tínedžerov a mladých ľudí, plným nadávok, v centre mesta či vo verejných parkoch.

"Skutočne ma to potešilo... myslím si, že to bolo potrebné," reagovala na schválenie návrhu Mimi Duphilyová, jedna z obchodníkov v centre mesta, ktorí žiadali, aby obecná rada zaujala stanovisko proti rozšírenému nadávaniu na verejnosti. "Sedia na lavičkách a kričia po sebe tými najškaredšími výrazmi," dodala.

Nové opatrenie by mohlo vyvolať otázky ohľadom ústavného práva na slobodu prejavu. Štátny zákon v Massachusetts však umožňuje mestám prijímať takého miestne nariadenia, konštatovala agentúra AP.

Predstaviteľ štátneho zväzu pre občianske slobody uviedol, že podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu USA nemôže štátna správa zakázať verejný prejav len preto, že obsahuje oplzlosti.

"Keď sa pozriete na slová bežne používané vo filmoch a v televízii, je ťažké definovať, čo presne je obscénne," povedal ďalší miestny obchodník Robert Saquet.