Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

V Lehniciach otvorili nemocnicu pre pacientov s mozgovou príhodou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Náhla cievna mozgová príhoda je približne v 90 percentách výsledkom poškodenia mozgového tkaniva nedokrvením.

Lehnice 11. septembra (TASR) - Nová špecializovaná nemocnica pre pacientov postihnutých náhlou cievnou mozgovou príhodou (NCMP) v Lehniciach vstupuje od 11. septembra do plnej prevádzky. "Počet požiadaviek na špecializovanú rehabilitačnú liečbu pacientov po NCMP pribúda a doterajšie kapacity na Slovensku v Národnom rehabilitačnom centre Kováčová už boli nedostačujúce," priblížil dôvody vzniku nemocnice riaditeľ neziskovej organizácie Vitalita Lehnice, ktorá nemocnicu zriadila, Július Slovák.

Nemocnica zabezpečuje kvalifikovanú rehabilitáciu pacientom po NCMP s ťažkým pohybovým deficitom. "Poskytujeme ju pacientom, ktorých stav bol neurológom stabilizovaný," hovorí primár špecializovanej nemocnice Jozef Koloň. Liečebná rehabilitácia trvá 21 až 90 dní a je hradená z verejného zdravotného poistenia. "V prípade dohody so zdravotnými poisťovňami sme schopní v blízkej dobe zdvojnásobiť kapacitu lôžok pre pacientov," tvrdí Slovák.

Pacientov s NCMP pribúda a podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií ju v roku 2018 diagnostikovali 11.265 pacientom. Asi 25 percent pacientov po cievnej mozgovej príhode (CMP) zomrie do jedného roka a približne sedem percent pacientov zomrie ešte počas hospitalizácie. Podľa údajov z centrálneho registra CMP sú pacienti z neurologických oddelení preložení priamo na rehabilitačné oddelenia len v štyroch percentách prípadov a neskôr sa na rehabilitáciu nedostane ani desatina pacientov. Dôvodom je najmä nedostatočná kapacita špecializovaných zariadení.

"Dnes vieme pacienta s mozgovou príhodou urgentne zachrániť, ale človek s týmto ochorením nutne potrebuje kvalitnú rehabilitáciu, aby sa vrátil späť do života," hovorí štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré je väčšinovým zakladateľom organizácie Vitalita Lehnice, Jaroslav Ridoško. Zariadenie v súčasnosti poskytuje aj služby pre dlhodobo chorých, ošetrovateľskú starostlivosť a sociálne služby pre seniorov.

Náhla cievna mozgová príhoda je približne v 90 percentách výsledkom poškodenia mozgového tkaniva nedokrvením. Príčinou môže byť aj zakrvácanie mozgového tkaniva. Patrí medzi najčastejšie príčiny úmrtia a vedúcou príčinou dlhodobej imobility pacientov. Hoci je typickým pacientom skôr starší človek, vyskytuje sa aj u ľudí v produktívnom veku a počet pacientov s porážkou medzi 20 a 45 rokom života stúpa.

NCMP postihuje častejšie mužov ako ženy. Prejavuje sa náhlou nevoľnosťou, oslabením polovice tela, poruchami reči, neschopnosťou artikulovať, poruchami zraku, prudkou bolesťou hlavy, pocitom závratu a poruchami stability. Zlepšenie situácie s urgentným zásahom pri NCMP vedie k znižovaniu počtu úmrtí a veľmi užitočné sú takzvané iktové centrá, v ktorých sa špecialisti starajú o nové prípady NCMP. Prejavuje sa však nedostatok kvalitnej následnej rehabilitačnej starostlivosti, ktorá by vracala pacientov do plnohodnotného života.