Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Teamviewer vstupuje na burzu, očakáva sa zárobok 2,3 miliardy eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teamviewer bol založený v roku 2005 v nemeckom Göppingene a zamestnáva zhruba 800 ľudí v Európe, USA a Ázii.

Göppingen 22. septembra (TASR) - Nemecká softvérová spoločnosť Teamviewer vstúpi v stredu 25. septembra na burzu. Pre tvorcu softvéru pre údržbu počítačov na diaľku a videokonferencie a jeho vlastníka, finančného investora Permira, ide o veľa.

Ak sa do utorka večera (24.9.) predá všetkých 84 miliónov akcií za najvyššiu možnú cenu 27,50 eura, dosiahne ponuka na frankfurtskej burze 2,3 miliardy eur. Pre porovnanie, pri uvedení akcií investorského startupu Rocket Internet v roku 2014 dosiahla hodnota emisie 1,6 miliardy eur.

Záujem investorov je vysoký a analytici počítajú s cenou blízko maximálnej. Teamviewer sa tak môže stať najväčším vstupom technologickej firmy na burzu od jari 2000. Vtedy výrobca procesorov Infineon, ktorý patril koncernu Siemens, zarobil zhruba šesť miliárd eur.

Teamviewer bol založený v roku 2005 v nemeckom Göppingene a zamestnáva zhruba 800 ľudí v Európe, USA a Ázii. Spoločnosť profituje najmä z toho, že vlani prešiel na model predplatného. V súčasnosti má Teamviewer približne 368.000 predplatiteľov, čo je viac ako dvojnásobok než koncom júna 2018. Softvér spoločnosti, ktorý v základnej verzii je a zostane pre súkromných klientov bezplatný, sa aktívne používa vo viac než 340 miliónov zariadení.