Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

BABIČKA MILIONÁRKA: Stredovekú maľbu vydražili za rekordnú sumu

Dlhodobo nezvestnú maľbu od uznávaného talianskeho umelca, ktorá visela na stene v kuchyni postaršej francúzskej ženy, vydražili v nedeľu za 24 miliónov eur, čím sa vytvoril nový rekord. Foto: TASR/AP

Konečná suma, ktorú vyplatil anonymný domáci záujemca, predstavuje nový svetový rekord pre stredovekú maľbu predanú na aukcii.

Paríž 27. októbra (TASR) - Dlhodobo nezvestnú maľbu od uznávaného talianskeho umelca, ktorá visela na stene v kuchyni postaršej francúzskej ženy, vydražili v nedeľu za 24 miliónov eur, čím sa vytvoril nový rekord.

Dielo s názvom "Vysmievanie sa Kristovi" od ranogotického maliara známeho pod menom Cimabue objavili v septembri a podľa aukčného domu Acteon sa očakávalo, že sa predá za maximálne šesť miliónov eur, informuje stanica BBC.

Konečná suma, ktorú vyplatil anonymný domáci záujemca, predstavuje nový svetový rekord pre stredovekú maľbu predanú na aukcii.

Maľba bola dlhé roky zavesená v kuchyni staršej ženy z mesta Compiegne na severe Francúzska. Výtvarné dielo si všimol dražiteľ, ktorý jeho majiteľke odporučil, aby si ho dala oceniť expertom. Majiteľka ho považovala za starú náboženskú ikonu s malou hodnotou.

Dlhodobo nezvestnú maľbu od uznávaného talianskeho umelca, ktorá visela na stene v kuchyni postaršej francúzskej ženy, vydražili v nedeľu za 24 miliónov eur, čím sa vytvoril nový rekord.
Foto: TASR/AP


Kunsthistorici predpokladajú, že maľba s rozmermi 20 x 26 centimetrov a datovaná do roku 1280 je súčasťou polyptychu - rozsiahlejšieho diela maľovaných scén rozdelených do niekoľkých tabúľ. Obraz stvárňuje mučenie a ukrižovanie Krista.

Dve ďalšie scény z rovnakej série sa nachádzajú v londýnskej Národnej galérii a newyorskom múzeu Frick Collection. Diela od tohto rodáka z Florencie boli značne ovplyvnené byzantským umením; maľby sa realizovali na tabule z topoľového dreva a pozadie bolo vyplnené zlatou farbou.