Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Ste pod vplyvom stresu a nedokážete sa sústrediť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pozor, môže to poškodiť váš zrak.

Bratislava 12. novembra (OTS) - Hovorí sa, že naše oči sú zrkadlom do duše. Často si ale neuvedomujeme, ako dobre sa na ich základe dá odhaliť aj závažné ochorenie. Krátkozrakosť ako dôsledok neustáleho stresu a neschopnosti sústrediť sa na konkrétnu vec je v poslednej dobe jedným z najčastejších ochorení v súčasnosti.

Dá sa tomu predísť a vyhnúť? Kto z nás má dôvod na paniku?
Posledné odhady u nás zaznamenávajú rýchly nárast výskytu krátkozrakosti. V niektorých krajinách už počet osôb s týmto ochorením prekračuje až 80 %. A väčšina z nich sú mladí ľudia.

Lekári a vedci tvrdia, že problém s poruchou zraku je často spojený s ľudskou psychikou. Preto sa spolu s nami a duos.sk – odborníkom na tú najlepšiu očnú optiku, poďte pozrieť na to, ako týmto situáciám predísť.

Problémy s psychikou môžu zhoršiť vaše videnie
Podľa WHO je asi 50 % hlásených prípadov zdravotného postihnutia vo svete klasifikovaných ako poruchy duševného správania. Vážne psychické problémy má dnes každý siedmy obyvateľ Zeme. Mnohé choroby vznikajú práve preto, že človek si na podvedomej úrovni vytvára určité bariéry, ktoré sa následne odrážajú vo forme fyzických ťažkostí. A týka sa to aj zraku.

Pamätajte si, že väčšina vášho stresu pochádza zo spôsobu, akým reagujete, nie od spôsobu života. Prispôsobte preto svoj postoj situácii a stres zmizne.“ (Ralph Smart psychológ a spisovateľ)

Základom znižovania zrakovej ostrosti môže byť tak stres, individuálne mentálne vlastnosti, „vnútorné postoje“ mozgu a dedičnosť.

Aké sú príznaky blížiacej sa pohromy?
Jedným z prvých orgánov tela, ktorí hlási poruchu sú samozrejme oči. Začervenanie, suchosť, slzenie a znížená ostrosť vnímania. To znamená vyčerpanie telesných rezerv. Za všetko môžu neustále konflikty, nenávisť, sklamanie a iné emotívne náročné situácie.

Výsledkom je, že človek prestáva rozlišovať v realite objekty, očné svaly sa napínajú a cievy mozgu sú užšie. Prísun krvi do očí sa zhoršuje, čo nevyhnutne vedie k strate živín a zhoršeniu zraku.

Pomôcť vyriešiť situáciu vám našťastie môžu pánske dioptrické okuliare Fendi a predchádzanie situáciám, ktoré môžu vyvolávať stres. Tak si dajte na sebe a svojom zdraví záležať a skúste sa negatívnym prejavom stresu vyhýbať.