Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Šíritelia hoaxu väčšinou útočia na ľudské city

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súčasnosti vďaka moderným technológiám väčšina nevyžiadaných správ putuje do koša ešte pred tým, ako sa zobrazia adresátovi. "Jeden druh nevyžiadanej pošty však stále prežíva.

Bratislava 13. júna (TASR) - Pred desiatimi rokmi svet internetu bojoval najmä so SPAMom - nevyžiadanou poštou. V súčasnosti vďaka moderným technológiám väčšina nevyžiadaných správ putuje do koša ešte pred tým, ako sa zobrazia adresátovi. "Jeden druh nevyžiadanej pošty však stále prežíva. Je ním šírenie poplašných správ, reťazové emaily, správy, a teda jedným slovom hoax," povedal pre TASR Matej Kvocera zo spoločnosti Websupport.

Poznamenal, že ktokoľvek, kto tvrdí, že za preposlanie správy, zozdieľanie statusu alebo fotky získa nejaké opustené dieťa dolár, klame. "Šíritelia hoaxu väčšinou útočia na ľudské city alebo vzťahovačnosť. Množia sa nenávistné hoaxy, zväčša plné nepravdivých "faktov" napríklad o rómskych dávkach. Stále dookola niekto tvrdí, že za zdieľanie fotky zaplatí niekomu operáciu. Je to absurdné, ale ľudia to naďalej šíria," skonštatoval Kvocera.

Vysvetlil, že šíritelia hoaxu útočia vďaka spôsobu, akým ľudia prijímajú informácie. Poukázal na to, že ľudia si informácie neoverujú a preto sa za "absurdnými" správami schováva "ešte absurdnejší" alebo väčšinou žiadny zdroj. Šírenie hoaxu je taktiež v rozpore s netiketou - nepísanými pravidlami slušného správania na internete. "Ak preto vidíme svojich kolegov alebo známych ako zdieľajú podobné nezmyselné správy, slušne ich upozorníme," doplnil.

Preposielanie reťazových a poplašných správ sa z emailov presunulo v súčasnosti na sociálne siete. Ako upozornil Kvocera, rozposielanie takýchto správ môže viesť k ignorácií od priateľov na sociálnych sieťach. Vyzývanie k zdieľaniu čohokoľvek je pritom na sociálnych sieťach zakázané samotnými prevádzkovateľmi.