Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

SILVESTROVSKO - NOVOROČNÝ ONLINE: Šťastný nový rok 2020

Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Dianie počas silvestrovskej noci, ako aj prvého dňa roku, kedy budeme do dátumu písať dve dvadsiatky navyše, sme vám prinášali ONLINE. Ďakujeme, že ste boli s nami.

Bratislava 31. decembra (Teraz.sk) - Sivestrovské a novoročné dianie vo svete, ale najmä u nás doma bolo témou ONLINE článku, v ktorom sme vám ho prinášali minútu po minúte. Ďakujeme, že ste sledovali náš ONLINE!



15:25
K tragickej dopravnej nehode došlo v utorok 31. decembra v obci Somotor v okrese Trebišov. Opakovanú zrážku s motorovým vozidlom pri nej neprežila 84-ročná chodkyňa. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

14:40
Najväčšou výzvou pre Slovákov v roku 2020 budú parlamentné voľby a to, aby sa legitímne podarilo zostaviť novú vládu. Povedal to predseda Národnej rady (NR) SR a šéf SNS Andrej Danko po slávnostnej svätej omši pri príležitosti výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky v katedrále sv. Martina v Bratislave. Zdôraznil, že je hrdý na to, že Slovensko je samostatnou krajinou už 27 rokov a zdôraznil potrebu stability.

"Najväčšia výzva pre Slovákov bude, aby došlo k legitímnemu zostaveniu vlády SR. Čakajú nás ťažké voľby, parlamentné voľby. Máme tu veľa nezrelých politických strán, ktoré nie sú schopné udržať svoje poslanecké kluby a vidím to ako rok, kedy dôjde k veľkej skúške politickej vyzrelosti slovenského národa," povedal predseda parlamentu.

Z hľadiska štátu je podľa Danka 27 rokov málo. "Niektoré štáty sa vyvíjajú stáročia a my často trpíme na to, že nemáme takú politickú kultúru, ako majú vyspelé národy, ktoré neexperimentujú na novovzniknutých stranách, ale si uvedomujú, aké dôležité je mať stabilnú vládu a stabilné poslanecké kluby," skonštatoval.

13:55
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas vyhlásenia k vzniku Slovenskej republiky 1. januára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR
Základnú ľudskú slušnosť, viac pokoja ako nenávisti a súdržnosť. Aj to si želá pre Slovensko do roku 2020 premiér Peter Pellegrini. Vo svojom novoročnom príhovore skonštatoval, že tieto hodnoty ako aj demokraciu a stabilitu treba udržiavať aj po blížiacich sa parlamentných voľbách. Zdôraznil potrebu zodpovednej zmeny a dlhodobej vízie aj v súvislosti s novými výzvami.



13:40
Prvým bábätkom, ktoré sa tento rok narodilo v Nemocnici Svet zdravia Dunajská Streda, je Nikolas. Na svet prišiel o 10:17.

Ako informovala hovorkyňa Nemocnice Svet zdravia Dunajská Streda Jana Fedáková, Nikolas mal pri narodení hmotnosť 2900 gramov a meral 49 centimetrov. Narodil sa 21-ročnej mamičke Anikó z obce Vrakúň.

Ako ďalej hovorkyňa uviedla, v súvislosti so silvestrovskými oslavami boli v dunajskostredskej nemocnici počas noci ošetrení štyria pacienti, dvaja muži a dve ženy. V jednom prípade išlo o poranenie oka petardou, ktoré utrpel 41-ročný muž, v ďalších úradoval najmä alkohol a jednu pacientku trápila i bolesť brucha.


13:35
V Nemocnici Komárno sa prvý novorodenec narodil už v prvej minúte nového roku 2020. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková. Viktória Lévaiová prišla na svet cisárskym rezom a doma ju čakajú štyria súrodenci.

"Dievčatko má 45 centimetrov, váži 2570 gramov a obe sú aj s mamou Norou v poriadku. Malá slečna sa vypýtala na svet o dva týždne skôr, na Silvestra začala mať 34-ročná mamička z Kolárova pôrodné bolesti a priviezli ju do nemocnice," uviedla hovorkyňa.

Pätnásť minút pred štvrtou hodinou ráno sa v Nemocnici Košice – Šaca prihlásilo na svet ďalšie dievčatko Sofia. Má 46 cm a 2680 gramov a jej rodičia žijú v Medzeve. Prvým novorodencom v nemocnici v Leviciach bol chlapec Csaba. Narodil sa o 7:30, meria 49 cm a váži 3200 gramov.

13:30
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v novoročnom príhovore vyzvala na zmenu, v roku 2020 treba podľa nej robiť konkrétne kroky. Zdôraznila potrebu dotiahnuť zmeny v zdravotníctve, nutnosť postarať sa o seniorov aj potrebu rozumných investícií v školstve. Odstrániť podľa nej treba nedostatky právneho štátu. Vyzdvihla potrebu dôvery a solidarity, kritizovala hrubosť a manipuláciu vo verejnej debate. Občanov vyzvala, aby prišli voliť vo februárových parlamentných voľbách.

"O necelé dva mesiace, v deň, keď bude volič opäť kráľom, sa rozhodne, kto a v akej miere bude zastupovať občanov v zákonodarnom zbore. Využime túto veľkú príležitosť a poďme, prosím, voliť," apelovala prezidentka.

Verejnosť vyzvala, aby z nového roka urobila rok šancí a využitých príležitostí. "Odstráňme choroby mladej demokracie v podobe nedostatkov právneho štátu a naplno využime potenciál, ktorý naše Slovensko má. Spoločne v spolupráci pri pestrosti názorov a postojov, s úctou k pravde a s ľudskosťou," vyhlásila.


13:20
Na snímke vpravo Zuzana Pokorná s dcérou Katkou, ktorá sa stala prvou narodenou obyvateľkou Banskej Bystrice v roku 2020. Vľavo primátor Banskej Bystrice Ján Nosko. Banská Bystrica, 1. januára 2020.
Foto: TASR
Prvým dieťaťom, ktoré sa v roku 2020 narodilo v Banskej Bystrici, je dievča Katka. Jeho matkou je Zuzana Pokorná.

„Prvá Banskobystričanka sa narodila o 2:53. Váži 3340 gramov a meria 54 centimetrov. Pôrod prebehol spontánne a nekomplikovane,“ priblížil lekár Richard Školka z II. gynekologicko-pôrodníckej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity vo fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta.

Malú Katku privítal osobne i primátor Ján Nosko. „Som rád, že počet obyvateľov Banskej Bystrice narástol po polnoci o jedného. Tešíme sa a maminke i bábätku prajeme všetko dobré,“ uviedol.




13:00
V policajnej cele strávila silvestrovskú noc 40-ročná vodička z okresu Bánovce nad Bebravou. Policajti jej v dychu namerali 2,31 promile alkoholu.

Ako informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti, policajti z Bánoviec nad Bebravou spozorovali vozidlo Citröen, ktoré jazdilo zo strany na stranu a nesvietilo na ňom svetlo.

„Policajti automobil zastavili, 40-ročná vodička javila známky požitia alkoholu, zle artikulovala. Vodička nafúkala najskôr 2,29 promile, opakovaná dychová skúška ukázala 2,31 promile alkoholu. Žena povedala, že vypila trocha vína,“ informuje polícia na sociálnej sieti.


12:50
Prvé dieťa narodené v roku 2020 v michalovskej nemocnici je Zoya. Informovala o tom komunikačná špecialistka spoločnosti Svet zdravia Jana Fedáková.

Zoyu priviedla na svet mamička z Veľkých Kapušian o 5:39. Pri narodení vážila 3460 gramov a merala 51 centimetrov.

12:40
Hasiči na Slovensku absolvovali počas Silvestra až do stredajšieho rána do 7:00 138 výjazdov. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Najčastejšie hasiči zasahovali pri požiaroch, a to v 100 prípadoch. "K technickým udalostiam rôzneho charakteru boli vyslaní 34-krát, z toho zasahovali pri 15 dopravných nehodách. Pri ekologickej udalosti zasahovali štyrikrát," ozrejmila.

Zábavná pyrotechnika bola podľa hovorkyne príčinou 56 požiarov. Najviac takýchto požiarov vzniklo v Bratislavskom (19 prípadov) a Trnavskom kraji (11 prípadov).

"Oproti minulému roku stúpol počet požiarov, a to až o 19 prípadov, naopak klesol počet výjazdov k technickým udalostiam, a to o 14 prípadov. Počet požiarov spôsobených zábavnou pyrotechnikou stúpol o 17 prípadov," doplnila hovorkyňa hasičov.

Počas silvestrovskej noci zasahovalo pri spomínaných udalostiach spolu 234 príslušníkov HaZZ.

12:05
Polícia v Trnavskom kraji zaznamenala dnes po polnoci tri dopravné nehody. Informovala o tom polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Len pol hodinu po polnoci zasahovali policajti v Špačinciach v okrese Trnava. "Na konci dediny sedel vodič pod vplyvom alkoholu v naštartovanom a nabúranom aute. Policajtom sa priznal, že šoféroval a aj havaroval. Odmietol vykonať dychovú skúšku, preto bol predvedený na políciu, kde je realizovaný za ohrozenie pod vplyvom návykovej latky tak, ako keby nafúkal nad jedno promile," uviedla polícia.

Hodinu a pol po polnoci sa stala dopravná nehoda v Hlohovci. "Osobné motorové vozidlo Škoda Octavia narazilo do pouličného osvetlenia a do zaparkovaného VW Polo. Na mieste nehody sa nikto nenachádzal, po vodičovi auta pátrame," informovala polícia.

Vzápätí riešila v Hlohovci ďalšiu dopravnú nehodu, keď 26-ročný vodič narazil do zaparkovaného auta a následne do bytovky. Polícia mu po nehode namerala v krvi 2,15 promile alkoholu.


11:55
V Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) ošetrili počas utorka 123 detí. Oslavy Silvestra neostali bez následkov, pre zlé zaobchádzanie s pyrotechnikou museli lekári ošetriť dve deti. TASR o tom informovala Zuzana Čižmáriková z NÚDCH.

"Jedno z detí bolo ošetrené ambulantne a jedno bolo prevezené na plastickú kliniku," priblížila. Na Oddelení urgentného príjmu NÚDCH skončili tiež dve deti, ktoré boli pod vplyvom alkoholu. Išlo o 16- a 17-ročného chlapca.


11:45
Bratislavská polícia počas novoročných osláv nezaznamenala vážnejšie narušenie. Podľa informácií, ktoré uviedla na sociálnej sieti, však riešila aj prípad netolerancie voči ďalším návštevníkom či streľbu z plynovej zbrane. V centre bratislavského Starého Mesta dohliadal na bezpečnosť zvýšený počet policajtov.

"V rámci prijatých bezpečnostných opatrení situáciu v meste sme monitorovali a prijímali adekvátne opatrenia na ochranu života, zdravia, majetku občanov a verejný poriadok," komentovali.

V utorok krátko pred 20:30 prijali oznámenie o streľbe z jedného z hotelov na nábreží Dunaja. "Zbraň patrila Slovincovi, bola plynová a vec bola riešená ako priestupok," priblížili.

V noci po 02:15 boli vyslaní na Kapucínsku ulicu, kde mala osoba hádzať sklenené fľaše po okoloidúcich. Policajti podozrivého muža vypátrali a eskortovali na príslušné oddelenie za účelom objasnenia výtržníctva a vykonania potrebných procesných úkonov.

11:25
Štrnásť pacientov s úrazmi, ktoré súviseli s oslavami príchodu nového roka, ošetrili zdravotníci v chirurgickej ambulancii nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota. TASR o tom informovala komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková.

„Išlo o desať mužov vo veku od 17 do 44 rokov a štyri ženy od 18 do 41 rokov. Osem pacientov bolo inzultovaných, šiesti utrpeli zranenia po páde,“ konkretizovala komunikačná špecialistka.


11:00
Prvým dieťaťom, ktoré prišlo v roku 2020 na svet v prešovskej nemocnici, je Maximilián. Narodil sa o 0:55. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov Renáta Cenková.

Maximilián s hmotnosťou 3000 gramov a výškou 49 centimetrov sa na gynekologicko-pôrodníckom oddelení FNsP J. A. Reimana Prešov narodil mame Veronike z Lipian. "Do rodiny 35-ročnej matky tak spontánnym pôrodom pribudlo už šieste dieťatko," uviedla Cenková.

10:55
Prvým bábätkom, ktore sa tento rok narodilo vo Fakultnej nemocnici Trenčín, je Terezka. Na svet prišla o 1:40.

Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, Terezka mala pri narodení hmotnosť 4220 gramov a merala 52 centimetrov. Rodičia sú z obce Cígeľ v Prievidzskom okrese.


10:35
Horskí záchranári zasahovali počas posledného dňa roku 2019 na lyžiarskych svahoch v 30 prípadoch. V lyžiarskom stredisku Jasná – Nízke Tatry ošetrili 11 úrazov, na svahoch Veľkej Fatry deväť a vo Vysokých Tatrách – Tatranskej Lomnici šesť.

Okrem ošetrenia pomohli aj nemeckému lyžiarovi zdolať svah a tiež turistke, ktorá uviazla po pás v snehu a nevedela sa sama vyhrabať. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke.

10:15
Prvým dieťaťom, ktoré sa v Nemocnici Svet zdravia Rimavská Sobota narodilo v roku 2020, je Lučenčan Michal. TASR o jeho narodení informovala komunikačná špecialistka siete SZ Jana Fedáková, podľa ktorej prišiel na svet o 7:21.

„Miško meria 50 centimetrov a váži 2670 gramov. Narodil sa 28-ročnej mamičke Martine z Lučenca,“ konkretizovala Fedáková.

10:10



10:05
Traumatológovia prešovskej fakultnej nemocnice ošetrili počas silvestrovskej noci 28 pacientov. Hospitalizáciu si vyžiadal jeden prípad. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov Renáta Cenková.

Spomedzi pacientov, ktorých prešovskí traumatológovia na prelome Silvestra 2019 a Nového roka 2020 v čase medzi 18:00 a 7:00 ošetrili, bolo 17 mužov, päť žien a šesť detí. "Najväčší nápor zažili naše ambulancie medzi druhou a šiestou hodinou rannou, kedy prichádzali pacienti so silvestrovskou 'náladou'," uviedla Cenková s tým, že okrem jednej hospitalizácie boli všetci ošetrení ambulantne.

10:00


9:20
Mesto Senica obmedzí oproti minulému roku, v ktorom trval novoročný ohňostroj 12 minút, jeho dĺžku. Ako dôvod predstavitelia mesta uviedli potrebu ochrany životného prostredia a zvierat. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viera Barošková.

"Mesto apeluje na obyvateľov, aby, pokiaľ možno, nepoužívali veľké množstvo pyrotechniky. Jedným ohňostrojom by sme spoločne prispeli k prevencii pred možnými zraneniami a správali sa ekologicky. Takisto z bezpečnostného hľadiska je ohňostroj spoľahlivý, na základe súťaže ho bude robiť firma zo Špačiniec," uviedla Barošková.

8:20
Prvým tohtoročným novorodencom na Slovensku je podľa Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove Viliam, ktorý sa tam narodil desať minút po polnoci. Podľa slov hovorkyne nemocnice Evy Kliskej váži 3950 gramov, meria 51 centimetrov a spolu s mamičkou sú v poriadku.

"V našich pôrodniciach bolo aj počas posledného roka veľmi rušno. V tento deň sa v pôrodniciach UNB narodilo 33 detí, 13 dievčat, 20 chlapcov, medzi narodenými deťmi boli aj dvojičky," dodala pre TASR.

7:40
Približne milión obyvateľov a návštevníkov amerického veľkomesta New York privítal nový rok 2020 o polnoci miestneho času (06:00 h SEČ) tradičným spúšťaním svetoznáme krištáľovej na námestí Times Square. Informovala o tom agentúra DPA.

Guľa vážiaca takmer 500 kilogramov sa začala spúšťať minútu pred polnocou. Tento tradičný "rituál" nazývaný ball drop sa v centre Manhattanu organizuje od roku 1907.

Následne zazneli tóny skladieb "Auld Lang Syne" a "New York, New York". Na rôznych pódiách sa potom začali vystúpenia skupín a interpretov ako LL Cool J, Alanis Morissett, Village People, BTS, Green Day, Jonas Brothers, Sheryl Crow, Shania Twain, Christina Aguilera, Lenny Kravitz, 50 Cent Backstreet Boys a ďalších.

Ľudia počas novoročných osláv na Times Square v New Yorku 1. januára 2020.
Foto: TASR/AP


7:05
Veľkolepými ohňostrojmi a svetelnými šou privítali európske i ďalšie metropoly nový rok 2020.

V britskom hlavnom meste Londýn oslávilo začiatok nového roka viac ako 100 000 ľudí o polnoci miestneho času (01:00 h SEČ) za zvukov zvona Big Ben a veľkým ohňostrojom pri vyhliadkovom kolese London Eye. Zvon v súčasnosti počuť len výnimočne, pretože slávna veža s hodinami, v ktorej sa nachádza, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, uviedla agentúra DPA.

Témou tohtoročného ohňostroja v Londýne boli Majstrovstvá Európy vo futbale 2020, takže zaznela okrem iného aj futbalová hymna Football's Coming Home. Majstrovstvá sa konajú vo viacerých európskych mestách a Londýn bude dejiskom siedmich zápasov vrátane semifinálových a finálového.

2:10
Takto vyzeral novoročný ohňostroj v Londýne.
Ohňostroj nad Londýnskym okom počas novoročných osláv v Londýne 1. januára 2020.
Foto: TASR/AP


Ohňostroj nad Londýnskym okom počas novoročných osláv v Londýne 1. januára 2020.
Foto: TASR/AP


2:00




1:30
Oslavy nového roka v nemeckom Berlíne.
Ohňostroj nad Brandenburskou bránou počas novoročných osláv v Berlíne 1. januára 2020.
Foto: TASR/AP


1:25
Viac ako tisíc ľudí privítalo príchod nového roka na Námestí baníkov v Rožňave. Súčasťou programu bol okrem hudobnej produkcie aj polnočný ohňostroj, ktorý miestna samospráva zorganizovala ako jediné okresné mesto na Gemeri. „Rok 2019 bol pre Rožňavu úspešný. Som presvedčený, že rok 2020 bude ešte úspešnejší,“ uviedol vo svojom novoročnom príhovore primátor mesta Michal Domik.

Ako ďalej povedal pre TASR, je hrdý, že sa mu počas prvého roka pôsobenia vo funkcii podarilo realizovať viaceré systémové opatrenia. „Napríklad do všetkých našich organizácií sme zaviedli ekonomický softvér, kde si viem cez počítač pozrieť všetky nákupy, ktoré realizujú,“ konkretizoval primátor.

Dodal, že aj tento krok prispel k úspore veľkého objemu mestských financií, ktoré mohli následne investovať napríklad do obnovy komunikácií. Podotkol tiež, že výška úverového zaťaženia mesta sa od jeho nástupu do funkcie nezvýšila.

Medzi najväčšími investíciami aktuálneho roka bude podľa neho rekonštrukcia kúpaliska, revitalizácia Póschovej záhrady či obnova východnej časti Námestia baníkov. Mesto je podľa Domika tiež pripravené investovať do výstavby nových bytov. „Chceli by sme, aby mladí ľudia z Rožňavy neodchádzali, aby tu mali dostupné bývanie a potrebnú infraštruktúru,“ zakončil primátor.

1:15
Veľký Krtíš a Rožňava boli jediné dve okresné mestá v regiónoch Novohrad a Gemer, ktoré počas silvestrovskej noci zorganizovali oficiálne polnočné ohňostroje. Zvyšné štyri okresné sídla ohňostroje buď zrušili, alebo ich organizujú až v stredu.

V Lučenci už niekoľko rokov oslavujú príchod nového roka 1. januára podvečer. Tohto roku to bude o 16.30 h. Podľa slov vedúcej kancelárie primátorky mesta Márie Bérešovej sa pre takýto čas podujatia rozhodli z dôvodu, aby sa ho mohli zúčastniť aj rodiny s menšími deťmi. „Pre úspech a pozitívne prijatie novinky sme sa rozhodli spraviť z nej tradíciu,“ dodala vedúca s tým, že napríklad vlani prišlo na akciu okolo 2000 ľudí.

Susedná Rimavská Sobota ohňostroj zrušila a ušetrené peniaze poslala ako pomoc mestu Prešov v súvislosti s bytovkou, v ktorej prednedávnom vybuchol plyn. „Verím tomu, že tie finančné prostriedky pôjdu na to miesto, kde si to ľudia skutočne zaslúžia,“ uviedol primátor Jozef Šimko na poslednom zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva.

Z rovnakého dôvodu zrušila polnočný ohňostroj aj samospráva Poltára. „Peniaze potrebné na jeho realizáciu poputujú na pomoc ľuďom, ktorých postihol tragický výbuch plynu,“ uviedlo mesto na svojej oficiálnej internetovej stránke. Samospráva však organizuje novoročný ohňostroj a súvisiaci program 1. januára so začiatkom o 16.00 h.

Revúca bola na Silvestra tiež bez polnočného ohňostroja. „Budúci rok vymyslíme niečo nové, čo bude krajšie ako ohňostroj,“ avizoval pre TASR primátor Július Buchta.


1:00

Ohňostroj nad Kremlom počas novoročných osláv na Červenom námestí v Moskve 1. januára 2020.
Foto: TASR/AP


00:47



00:46



00:45
Privítanie nového roku v Bratislave.


00:20
Ťažké a nepopulárne rozhodnutia, ktoré bolo potrebné v hlavnom meste prijať v roku 2019, by mali priniesť profit Bratislavčanom už v roku 2020. Verí v to primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý s obyvateľmi i návštevníkmi slovenskej metropoly prišiel na nábrežie Dunaja privítať nový rok 2020.

"Rozhodnutia o parkovacej politike či zvýšení daní z nehnuteľností boli naozaj ťažké rozhodnutia, ktoré bolo však potrebné prijať, o tom som presvedčený. Verím, že budú základom zmien, ktoré urobia Bratislavu lepším mestom," povedal Vallo pre TASR.

Do nového roka sa pozerá ako šéf bratislavskej samosprávy optimisticky. "Máme sformovaný tím, vieme, čo chceme, sme o rok múdrejší, o rok silnejší, som presvedčený, že budeme pokračovať v správnych krokoch a rozhodnutiach pre lepšie mesto," dodal.

Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Verí tiež, že i v roku 2020 bude pokračovať súlad medzi magistrátom a mestskými časťami, vedením mesta a mestskými poslancami. "Moja filozofia, ktorú som vyslovil pred voľbami, sa nemení. Kto sa háda a bojuje, nemá čas robiť mesto lepším," poznamenal.

Návštevníkom silvestrovských osláv pred odrátaním posledných sekúnd roka 2019 zaželal veľa zdravia, rovnako tak, aby cítili súdržnosť a tešili sa z dobrých vzťahov.

Silvestrovská zábava v centre Bratislavy sa oficiálne začala o 21.30 h, centrom osláv sa stalo Hviezdoslavove námestie, kde je pripravený program do 2.00 h. Záverečné minúty starého roku pomohla návštevníkom odrátavať nadrozmerná svetelná časomiera na Námestí Ľudovíta Štúra, tradičný ohňostroj, ktorý nechýbal ani tohto roku, bol o polnoci odpálený z lode na Dunaji.

Pohľad na ohňostroj počas novoročných osláv 1. januára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na bezpečnosť a nerušený chod silvestrovskej noci dohliadajú posilnené hliadky mestskej a štátnej polície spolu s pracovníkmi strážnej služby a zdravotníkmi, o čistotu v meste sa bude starať 45 pracovníkov. Čistiace práce sú naplánované približne do 12.00 h.

Posilnená o mimoriadne linky, vložené spoje i kapacitne väčšie vozidlá je i mestská hromadná doprava.

00:15
Uplynulý rok bol pre mesto Prešov podľa primátorky Andrey Turčanovej mimoriadne náročný. Poznačila ho tragédia v súvislosti s výbuchom plynu v jednom z bytových domov, pri ktorej zahynulo sedem ľudí a jedna osoba je stále nezvestná. Z toho dôvodu radnica zrušila nielen novoročný ohňostroj, ale aj celý silvestrovský program na Hlavnej ulici. Ohňostroj zrušili aj viaceré samosprávy, ktoré tým chceli vyjadriť podporu Prešovu a financie poslali na mestom zriadený účet.

Na snímke takmer prázdne večerné centrum Prešova na Hlavnej ulici, kde program na Silvestra zrušili vzhľadom na tragickú udalosť, výbuch plynu na Mukačevskej ulici č. 7 dňa 6. decembra 2019.V Prešove 31. decembra 2019.
Foto: TASR – Milan Kapusta


"Následkom tragédie prišli desiatky rodín o strechu nad hlavou a v mnohých prípadoch úplne o všetko, čo v živote mali. Len vďaka solidarite a podpore ľudí z celého Slovenska a dokonca aj zo zahraničia môžu tieto rodiny začať celkom odznova. Na verejnom účte mesta, ktorý je určený na pomoc pre ľudí dotknutých výbuchom plynu, sa do Vianoc vyzbieralo viac ako 3,8 milióna eur, pričom zbierka bude pokračovať až do konca januára 2020. Z vyzbieraných peňazí sme ľuďom z Mukačevskej ulice číslo 7 a 9 ešte pred Vianocami vyplatili 345.250 eur," povedala Turčanová a poďakovala sa všetkým darcom.

"Naše mesto má stále čo ponúknuť a verím, že sa bude aj naďalej rozvíjať a spoločne sa nám podarí zrealizovať aj dlhodobé plány. Do nového roka všetkým nám preto želám veľa síl, tvorivosti, nadšenia, pevné zdravie a predovšetkým Božie požehnanie. Šťastný nový rok 2020," zaželala Prešovčanom primátorka.

Pietne miesto obetí výbuchu plynu neďaleko miesta nešťastia na Mukačevskej ulici v Prešove. Vzhľadom na tragickú udalosť, výbuch plynu na Mukačevskej ulici č. 7 dňa 6. decembra 2019 v Prešove zrušili Silvestrovský program a oslavy na Hlavnej ulici. V Prešove 31. decembra 2019.
Foto: TASR – Milan Kapusta


00:10



00:9



00:00

PRAJEME VÁM ŠŤASTNÝ A ÚSPEŠNÝ ROK 2020.



23:20
Aktuálne fotografie z ulíc Slovenska od policajtov.




23:00



22:30
Úspešný nový rok želajú aj policajti z Trenčianskeho kraja.



22:15



22:00
Indickí žiaci pózujú počas vítania nového roka 31. decembra 2019 v Ahmadabáde.

Foto: TASR


21:45
Ľudia pózujú pre fotografiu počas osláv príchodu nového roka 31. decembra 2019 v Soule.
Foto: TASR


21:15
Policajný kolektív z Popradu želá všetkým pohodového Silvestra.



21:00
Ohňostroj v Hongkongu 31. decembra 2019 počas novoročných osláv za účasti demonštrantov. Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval v utorok vo svojom novoročnom príhovore Hongkong, aby sa po mesiacoch prodemokratických protestov vrátil k stabilite.

Foto: TASR


20:30
Silvestrovské stretnutie Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine



20:15
Prezídium Hasičského a záchranného zboru sa pripája k novoročným gratuláciám.



20:05
Ohňostroj nad riekou Chao Phraya v Bangkoku 31. decembra 2019 počas novoročných osláv.

Foto: TASR


20:00



19:45
Ľudia čakajú na modlitby pred chrámom Meiji Jingu Shinto počas novoročných osláv v Tokiu 31. decembra 2019.

Foto: TASR/AP


19.00
Predsilvestrovské výzvy, aby to ľudia nepreháňali s pyrotechnikou a boli ohľaduplní voči spoluobčanom a zvieratám sa zrejme aj tento rok minú účinku. Už v týchto chvíľach otriasajú bratislavskými mestskými časťami prvé výbuchy petárd a dá sa očakávať, že okolo polnoci to tu opäť bude vyzerať ako na bojovom poli.
Foto: TASR


18.00
Nový rok 2020 privítajú Ružomberčania posledným ohňostrojom v histórii mesta. Radnica sa rozhodla v nadchádzajúcich rokoch už do ohňostroja neinvestovať. Podľa hovorcu ružomberského primátora Viktora Mydla ich k tomuto rozhodnutiu viedli najmä environmentálne dôvody.

17.00
Ľudia, ktorí budú oslavovať začiatok roka 2020 v centre Piešťan, neprídu o ohňostroj. Informovala o tom riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany Tatiana Nevoľná.
Ohňostroj by mal trvať 13 minút a náklady na jeho organizáciu boli vyčíslené vo výške 3360 eur vrátane DPH. "Oslavy Nového roku v Piešťanoch budú tradične na Námestí slobody a polnočný ohňostroj bude odpálený zo strechy nákupného centra," informovala riaditeľka OOCR.

16.00
V Bratislave nebudú počas Silvestra a na Nový rok (1.1.) funkčné viaceré automaty na cestovné lístky MHD. Dopravný podnik Bratislava (DPB) bude musieť automaty z prevádzky odstaviť a zablokovať. V minulosti sa totiž stávalo, že do nich ľudia vhadzovali petardy a po oslavách nového roka boli úplne zničené. Dopravca o tom informuje na sociálnej sieti.

15.00
Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) môže oslavovať príchod nového roka 15-krát po sebe, keďže presne toľkokrát prekročí v priebehu 1. januára medzinárodnú dátumovú hranicu, oznámila ruská kozmická agentúra Roskosmos, ktorej vyjadrenie prevzala agentúra DPA z ruskej tlačovej služby RIA Novosti. Vesmírna stanica obletí Zem raz za jeden a pol hodiny. Na prelome rokov 2018 a 2019 prekročila dátumovú hranicu dokonca 16-krát.Roskosmos menoval tri miesta, nad ktorými bude posádka tentoraz oslavovať v súlade s miestnym časom. Pôjde o kontrolné stredisko v Houstone v americkom štáte Texas, Bajkalské jazero na Sibíri a oblasť nad Tichým oceánom. Kozmonauti si pri tejto príležitosti doprajú okrem iného olivy, pistácie, datle, sušené brusnice, píniové jadrá, lieskové orechy a čokoládu.

14.00
Veľké davy ľudí sa zhromaždili pri zálive Port Jackson v austrálskom Sydney, aby videli naživo tradičný ohňostroj pri príležitosti príchodu nového roka. Naplánované predstavenie sa uskutočnilo i napriek výzvam časti verejnosti, aby bolo zrušené na znak solidarity s časťami štátu Nový Južný Wales, ktoré zasiahli ničivé požiare s obeťami na životoch. Sydneyská starostka Clover Moorová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters, vyjadrila očakávanie, že novoročné oslavy s ohňostrojom tentoraz vylákajú na nábrežia približne milión ľudí a ďalšia miliarda vo svete ich bude sledovať prostredníctvom prenosu. Samotný moment príchodu roka 2020 v Sydney pripadol na 14.00 h SEČ.
Ľudia sledujú silvestrovský ohňostroj počas novoročných osláv v austrálskom Sydney 31. decembra 2019.
Foto: TASR/AP


13.00
Celkovo 1107 bežcov z 1202 prihlásených v utorok dokončilo Silvestrovský beh cez bratislavské mosty. TASR o tom informovala Zuzana Zúbeková zo Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy. Najrýchlejší čas medzi mužmi dosiahol Jozef Pelikán, ktorý približne desaťkilometrovú trať zabehol za 35 minút a 3 sekundy. Medzi ženami triumfovala Elena Dušková s časom 37 minút a 50 sekúnd.