Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Pri nordic walkingu pracuje vyše 90 percent svalov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Nordic walking môže praktizovať hocikto od päťročných detí po starých ľudí a nezávisí ani od kondície.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Pri nordic walkingu, teda chôdzi so špeciálnymi palicami, človek zapája viac ako 90 percent svalov v tele. „Kráčame v aktívnom zdravom postoji, ktorý rieši postavenie chodidiel, kolien, panvy, brucha, ramien, hlavy,“ priblížila pre TASR prezidentka Slovenskej asociácie nordic walking (SNWA) Lucia Okoličányová. Palice pri chôdzi v teréne aj po rovine pomáhajú udržať aktívny postoj tela.

Nordic walking možno podľa Okoličányovej praktizovať v každom ročnom období, čo má pozitívne účinky na imunitu. Táto pohybová aktivita má mnohé modifikácie, ako napríklad aqua nordic walking, zimný nordic walking, plážový nordic walking, aerobik nordic walking, nordic running, teda beh s palicami, a ďalšie. S výnimkou strmých kopcov, na ktorých nemožno udržať správnu techniku chôdze, ho možno praktizovať v akejkoľvek lokalite, napríklad aj v mestskom parku.

Nordic walking môže praktizovať hocikto od päťročných detí po starých ľudí a nezávisí ani od kondície. „Ľudia sa chcú hýbať a nordic walking je jednoduchá a veľmi efektívna forma pohybu, vhodná pre každého,“ vysvetlila Okoličányová najčastejší dôvod, pre ktorý ľudia začínajú s touto aktivitou. Nordic walking dokážu inštruktori prispôsobiť na mieru každému, od pacientov, ktorí potrebujú kompenzačné cvičenie, až po vrcholových športovcov. Podľa prezidentky SNWA v ňom nejde len o chôdzu, ale aj rôzne cvičenia a hry. Blahodarne pôsobí na pohybový aparát, kardiovaskulárny systém a človek pri ňom odbúrava tuk.

„Zapájame ľavú aj pravú mozgovú hemisféru, čo pozitívne pôsobí pri prevencii neurologických ochorení. Vpredu paličky prstami stískame a vzadu prsty uvoľňujeme, čo je výborné cvičenie na lymfatický systém,“ vysvetľuje Okoličányová ďalšie výhody. Pohyb v prírode tiež blahodarne pôsobí na psychiku.

Nordic walking podľa nej pomáha aj deťom s poruchami učenia a SNWA spolupracuje s viacerými pacientskymi organizáciami. Venuje sa napríklad pacientom s leukémiou, so sklerózou multiplex, Alzheimerovou chorobou, onkologickými ochoreniami a mozgovou obrnou. Tiež diabetikom, pacientom po operáciách pohybového aparátu, po transplantácii srdca alebo ženám po operácii karcinómu prsníka.

„Zdravotných benefitov získaných z pravidelného nordic walkingu je veľké množstvo, treba však zvládnuť správnu techniku,“ doplnila. Preto asociácia organizuje kurzy pre širokú verejnosť, pacientov, vrcholových športovcov a tiež pre inštruktorov. V 70 slovenských mestách pôsobí okolo stovky aktívnych, certifikovaných inštruktorov nordic walkingu, pričom ich kurzami, ktoré sa konajú každý víkend, podľa Okoličányovej prešli už tisíce ľudí.

„Realizujeme teambuildingy, workshopy, semináre a mnohé iné podujatia. Pôsobíme na celom Slovensku a postupne aj v okolitých krajinách. Prednášame na lekárskych kongresoch, spolupracujeme aj s mnohými klubmi pacientov alebo športovcami,“ hovorí prezidentka SNWA. Asociácia patrí pod Svetovú akadémiu moderného nordic walkingu.

V oblasti nordic walkingu Slovensko spolupracuje s Fínskom, Talianskom či Španielskom. „Momentáne rozbiehame spoluprácu s Českom. Kurzy sme začali robiť aj v Maďarsku a Rakúsku,“ informovala Okoličányová.